Με τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αποσκευές, επέστρεψε στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ξεκινά ουσιαστικά και επίσημα την πορεία του για τη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2023. Σε ένα ταξίδι-αστραπή προς την ελληνική πρωτεύουσα με ιδιαίτερους συμβολισμούς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήρε τις ευλογίες και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εξασφαλίζοντας μία ισχυρή δήλωση υπέρ της υποψηφιότητάς του. Η επιστροφή στην Κύπρο θα σημάνει και τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο αυτής της πορείας που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το οποίο αφορά την επίτευξη συμμαχιών με τα κόμματα του Κέντρου. Στη βάση και της εξουσιοδότησης που έλαβε από το Πολιτικό Γραφείο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ξεκινά από Δευτέρα βολιδοσκοπήσεις και επαφές για σύναψη συνεργασιών με τα κόμματα του Κέντρου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να δώσει ένα συμβολικό χαρακτήρα στην έναρξη της προεκλογικής με την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια συνάντηση η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνδέονται και σε προσωπικό επίπεδο. Στο ταξίδι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα, η οποία είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον κ. Νεοφύτου. «Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε δίπλα σου και σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα τον οποίο μόλις ξεκινάς», σημείωσε, καλωσορίζοντας τον κ. Νεοφύτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στήριξη Μητσοτάκη σε Αβέρωφ για την υποψηφιότητά του

«Ως πρόεδρος του αδελφού κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχεις οδηγήσει την παράταξη σε διαδοχικές νίκες και επιτυχίες στην Κύπρο. Πάντα με γνώμονα την ευθύνη και τον ρεαλισμό και πάντα αγωνιζόμενος για την ευημερία και την προκοπή του κυπριακού λαού. Θέλω να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι με την ίδια αφοσίωση, με την ίδια προσήλωση, για την ενότητα των Κυπρίων, για την προκοπή του κυπριακού λαού και βέβαια για την επίλυση του μεγάλου μας εθνικού θέματος. Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε δίπλα σου και σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα τον οποίο μόλις ξεκινάς», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η θεαματική πρόοδος σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του κ. Μητσοτάκη, επανέφερε την αξιοπιστία στη χώρα. «Σας ευχαριστώ διπλά, γιατί μία δυνατή Ελλάδα, που ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου, βοηθάτε την Κύπρο. Και σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε για την εθνική μας υπόθεση. Πάντα να είστε δυνατός για μία ακόμα πιο δυνατή Ελλάδα και μία δυνατή Κύπρο», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη της Ελλάδας στο εθνικό μας ζήτημα. «Παράλληλα, η θεαματική πρόοδος της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, η αξιοπιστία της που έχει επαναφέρει την εθνική αξιοπρέπεια ενισχύει την εθνική ασφάλεια που νιώθει ο κάθε Κύπριος. Οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να βοηθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα γεωστρατηγικά της περιοχής. Παράλληλα, με το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να κάνουν το καλύτερο για το σύνολο του ελληνισμού», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Καρογιάν: Αφήσαμε τα θέρη τζιαι ξικανναουρίζουμε 

Η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μία πρόωρη προεκλογική η οποία είναι και άκαιρη και επικίνδυνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του προέχει το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, στην οποία ρωτήθηκε και για το θέμα του Άγγελου Βότση και το κατά πόσο υπάρχει ακόμα θέμα παραίτησης του ιδίου και παράδοσης της έδρας. Ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πρόσθεσε ότι με τον Άγγελο Βότση έχουν μια μακρόχρονη πολιτική φιλία και τον χαρακτήρισε πολύτιμο κεφάλαιο για τη ΔΗΠΑ και αυτό θα μεταφερθεί και στην πράξη όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο, η ΔΗΠΑ θα προχωρήσει στη διαμόρφωση των πολιτικών της θέσεων για το μέλλον. Σε σχέση με τα διάφορα ονόματα υποψηφίων που κυκλοφορούν, ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι δεν προαποκλείουν και ούτε προεγκρίνουν κανένα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες τώρα. «Αφήσαμε τα θέρη τζιαι ξικανναουρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κάποιοι έβαλαν την άμαξα μπροστά από το άλογο, συζητώντας ονόματα χωρίς να υπάρχει πλαίσιο θέσεων. 

Με Χρίστου το ΕΛΑΜ στις Προεδρικές

Με τον πρόεδρό του Χρίστο Χρίστου θα πορευθεί προς τις προεδρικές εκλογές το ΕΛΑΜ, ακολουθώντας στο β’ γύρο στην περίπτωση που δεν περάσει ο ίδιος, το παράδειγμα του 2018. Δηλαδή θα θέσει ενώπιον των υποψηφίων που θα περάσουν, τις θέσεις του κόμματος σε σημαντικά ζητήματα και ανάλογα θα κρίνουν και θα αποφασίσουν. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, σε δηλώσει του χθες στο κρατικό κανάλι, δήλωσε ότι υπάρχουν τρία ουσιώδη ζητήματα για το ΕΛΑΜ. Πρώτον, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στο οποίο ξεκάθαρα τάσσονται ενάντια σε μία λύση ΔΔΟ. Δεύτερο, το μεταναστευτικό, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και η Κύπρος ως χώρα υποδοχής αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και τρίτον, την οικονομία, σημειώνοντας τη σημασία που δίνει το ΕΛΑΜ στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας.