Ξεδιπλώνει το όραμά του για την Κύπρο του αύριο, το οποίο, όπως αναφέρει, θα επιδιώξει να κάνει πραγματικότητα μέσα από συνεργασίες και συναίνεση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσα από τη συνέντευξή του στον «Φ» δηλώνει αποφασισμένος να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία μίας χώρας που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις προσδοκίες του λαού της.

Βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, τονίζοντας πώς μέσα από συνεργασίες στο Κοινοβούλιο, με δυνάμεις του Κέντρου, για την υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος, η Κύπρος μπορεί να απογειωθεί. Μιλά για τους στόχους του και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα επιδιώξει να υλοποιηθεί ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας, που θα οδηγήσει τον τόπο στη νέα εποχή, χτίζοντας πάνω στα επιτεύγματα του σήμερα, αλλά και μαθαίνοντας από τα λάθη ή παραλείψεις του χθες.

Έχοντας πλέον την εξουσιοδότηση από το Πολιτικό Γραφείο και αφού πραγματοποίησε και το πρώτο ταξίδι του στην Αθήνα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκινά επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ, με παρακαταθήκη την κατά καιρούς συνεργασία τους στη Βουλή σε καίρια ζητήματα. Αναλύει τη δική του πρόταση και ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θεωρεί ότι έχει ως υποψήφιος, αλλά και ως συνεργαζόμενος εταίρος.

Μιλά επίσης για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τις σχέσεις τους και εάν θα τον συναντήσει και εξηγεί πώς μπορεί να επιστρέψει η ελπίδα της λύσης στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως η Αμμόχωστος δεν έχει ακόμα χαθεί.

– Απομένει μόνο η τυπική επικύρωση της υποψηφιότητάς σας από το Ανώτατο Συμβούλιο. Ως υποψήφιος πλέον ποιο το όραμά σας με το οποίο απευθύνεστε προς την κοινωνία των πολιτών;

– Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ζούμε σε μια χώρα που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις προσδοκίες του λαού μας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Μια χώρα που θα τους καταλαβαίνει και θα φροντίζει για τις ανάγκες τους. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δίκαιη, με ένα πιο πράσινο και πιο υγιές μοντέλο ανάπτυξης, με υποδειγματικές ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Μια χώρα με τέτοια δυναμική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Μεγάλα οράματα όμως δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες. Στόχος μας ταυτόχρονα είναι να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας με μια λύση που διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού. 

– Θέτετε υποψηφιότητα μετά από μία δεκαετία διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ με τον Νίκο Αναστασιάδη. Δεν σας φοβίζει ότι θα επωμιστείτε τη φθορά, αν θέλετε, αυτής της δεκαετίας στην εξουσία;

– Τόσο κατά την πρώτη πενταετία της ανάταξης από τη χρεοκοπία όσο και κατά τη δεύτερη, της διαχείρισης της πανδημίας, τα γεγονότα, οι πράξεις δείχνουν ότι η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη γύρισε δύο φορές το παιχνίδι από την κρίση στην ανάπτυξη. Στις πιο δύσκολες συγκυρίες της δημοκρατίας έφερε σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Έφτιαξε το ΓΕΣΥ, προώθησε σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, έκανε έργα, έφερε επενδύσεις, κράτησε την οικονομία, κατέβασε την ανεργία, έδωσε γενναία επιδόματα ως αποζημίωση στις επιπτώσεις της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με ευθύνη στηρίξαμε την Κυβέρνηση. Έγιναν λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες; Ναι. Η ζυγαριά όμως είναι αδιαμφισβήτητα θετική, με αποκορύφωμα ένα πρωτοφανές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Το Σχέδιο Κύπρος Αύριο, ύψους €4,5 δις, που προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του οποίου την έγκριση εξασφαλίσαμε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας.

Συνεχίζουμε κτίζοντας στα πάρα πολλά θετικά της κληρονομιάς αυτής. Για μια Κύπρο με καθαρό ορίζοντα στο αύριο. Όμορφη, ελεύθερη, ανοικτή στο μέλλον. Που να αντανακλά την αξιοπρέπεια των κατοίκων της και να τους εξασφαλίζει κάθε ευκαιρία για καλύτερη ζωή.

– Στη δήλωσή σας μετά την υποβολή της υποψηφιότητας, στήσατε γέφυρες συνεργασίας. Ξεκινήσατε επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις, έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις;

– Την Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με εξουσιοδότησε να ξεκινήσω τις επαφές με πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες.

Από αυτή την εξίσωση είναι εκτός το ΑΚΕΛ. Δεν μπορούμε να βρούμε ως παράταξη κοινή συνισταμένη μαζί με το ΑΚΕΛ για τη σύσταση ενός προγράμματος εσωτερικής διακυβέρνησης. Το ίδιο έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες το ΑΚΕΛ.

Αντίθετα, με τον κεντρώο χώρο έχουμε πολλά κοινά. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν διαφορές υπάρχει η δυνατότητα κατάληξης σε ένα πρόγραμμα μέσα από κοινές θέσεις.

Όταν λέμε για εσωτερική διακυβέρνηση, εννοούμε μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της Οικονομίας, Πράσινη Οικονομία, περιβαλλοντικές πολιτικές, ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και κοινωνική συνοχή. Σε αυτά τα ζητήματα εύκολα μπορεί να υπάρξει κοινό πρόγραμμα.

Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι όταν ο Αβέρωφ δώσει τον λόγο του είναι εγγύηση. Τη συνέπειά μου τη γνωρίζουν και για θέματα που συμφωνούμε αλλά και για εκείνα που διαφωνούμε.

Για να αλλάξεις τη χώρα χρειάζονται απαραίτητα κάποια πράγματα. Πρώτον: Ηγέτης με ικανότητες, που να μπορεί να κουμαντάρει. Δεύτερον: Σύγχρονο πρόγραμμα για την καλύτερη Κύπρο της επόμενης μέρας.

Αυτά όμως είναι έπεα πτερόεντα, εάν ταυτόχρονα δεν έχεις πλειοψηφία στη Βουλή ή εκλείπει η δυνατότητα ενός ηγέτη να βρίσκει πλειοψηφίες στη Βουλή.

Για αυτό και το κάλεσμα προς τον κεντρώο χώρο αφορά το να βάλουμε πρώτα κάτω τη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος.

 

– Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση; 

– Πολλά μου καταλογίζουν, όχι όμως ότι είμαι επιφανειακός, άβουλος και χωρίς άποψη. Οι καθαρές θέσεις μου πολλές φορές μου έχουν «κοστίσει», ενώ αποτελούν την αιτία για πλήθος πολιτικών αντιπάλων και πολλές αντιπάθειες.

Από την άλλη, ποτέ δεν ήμουν δογματικός. Ως κυβέρνηση χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο χρειαζόμασταν διάλογο, σύνθεση και συνεννόηση.

Έτσι καταφέραμε να περάσουμε τις φουρτούνες του 2013, έτσι ψηφίσαμε πέρσι τους προϋπολογισμούς. Και θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τα κόμματα του Κέντρου που στήριξαν τη διάσωση της χώρας. Κυρίως το ΔΗΚΟ, αλλά και την ΕΔΕΚ και μετέπειτα τη ΔΗΠΑ και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Αλλά και παλαιότερα το ΕΥΡΩΚΟ και την Αλληλεγγύη. Δυνάμεις του Κέντρου με τις οποίες συνεργαστήκαμε.

Με συναίνεση και διάλογο μπορούμε να τραβήξουμε την Κύπρο μπροστά. Να βάλουμε τον πήχη ψηλά για τον τόπο μας. Γιατί θέλουμε τα ίδια: μια χώρα επανενωμένη, ελεύθερη, σύγχρονη, με οικονομία αξιολόγησης «ΑΑΑ». Θέλω επίσης ο Τουρισμός μας και οι υπηρεσίες μας να είναι «ΑΑΑ» γιατί και ο κόσμος της Κύπρου είναι «ΑΑΑ». Θέλω μια χώρα με υψηλή ποιότητα ζωής, «ΑΑΑ».

Είναι πολλές οι χώρες που στην πράσινη οικονομία, στη φιλική στο περιβάλλον ενέργεια και στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πιο μπροστά από την Κύπρο.

Πιστεύω ότι χάρη στα δυνατά μας μυαλά, χάρη στο πείσμα μας και την αποτελεσματικότητά μας σε μερικά χρόνια μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Μπορεί η Κύπρος να είναι πρωταθλήτρια. Όταν ως λαός βάζουμε στόχους, τους επιτυγχάνουμε:

  • Βάλαμε στόχο την ένταξη στην ΕΕ, τον επιτύχαμε. 
  • Μετά τη χρεωκοπία, καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας.
  • Τις επιπτώσεις της πανδημίας καταφέραμε να τις διαχειριστούμε και στην κοινωνία και την οικονομία.

Αν σε αυτό τον στόχο έχουμε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη σύσταση ενός κοινού προγράμματος, η Κύπρος θα απογειωθεί.

Κανένας Πρόεδρος, που δεν εξασφαλίζει πλειοψηφίες στη Βουλή, δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Και η παρούσα σύνθεση της Βουλής θα είναι η ίδια για τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι ο λαός θα αποφασίσει. Εύχομαι και ελπίζω να βρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει αυτά που περιέγραψα και να τη στηρίξουμε μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. 

– Από την εξίσωση των συνεργασιών αφαιρέσατε το ΑΚΕΛ. Το ΕΛΑΜ χωρά σε αυτή την εξίσωση; 

– Είμαστε ένα κεντροδεξιό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο κόμμα. Στον πυρήνα της ιδεολογίας μας υπάρχουν θέσεις αδιαπραγμάτευτες.

Αυτές είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η πίστη στις ανοικτές αγορές, στο εθνικό μας θέμα η συμφωνημένη βάση λύσης, η Ενωμένη Ευρώπη, η ανοικτή και δίκαιη κοινωνία και φυσικά η προάσπιση των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων για όλες και όλους χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, φυλής, φύλου, γλώσσας, ταυτότητας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Όποιοι διαφωνούν με αυτά δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Με όποιους συμφωνούν, μπορούμε να συζητήσουμε.    

– Δύο από τα ζητήματα στα οποία ασκείται έντονη κριτική στην Κυβέρνηση είναι η διαφθορά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Εσείς πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα.

– Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι θέμα προσώπων ή φιλότιμου, είναι θέμα θεσμών. Μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης της διαφθοράς υπάρχει: Ριζοσπαστικές και θεσμικές αλλαγές με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

Υπάρχουν σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία έχουν ετοιμαστεί στη βάση ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, τα οποία πρέπει επιτέλους να ψηφίσουμε: το νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς, το νομοσχέδιο για τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για τους πληροφοριοδότες. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να δώσουμε όλα τα μέσα στις αρχές ώστε να μπορούν να πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. 

Είναι πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε προοπτικές μεγαλύτερης διαφάνειας, συστήματα ελέγχου και αυτοελέγχου που διασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών. Πρέπει ως σύγχρονο κράτος να ρυθμίσουμε με αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανή τρόπο τη σύγκρουση συμφέροντος. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική Εξουσία, αλλά και τη λεγόμενη τέταρτη εξουσία, δηλαδή τα ΜΜΕ.

 

 

 

Όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα: για το ποια π.χ. μπορεί να είναι η σχέση ενός μεγαλομετόχου μιας δημόσιας εταιρείας όταν αυτή συμβάλλεται με μια ιδιωτική εταιρεία ιδίων συμφερόντων του μεγαλομετόχου.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα είναι η βελτίωση των υπαρχόντων οργάνων και αρχών: του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι σωστό να ασκεί την ανεξάρτητη εξουσία ένα μόνο άτομο και μάλιστα ως τη συνταξιοδότησή του ή μήπως, αφού εξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τι κάνουν και άλλες χώρες, να φροντίσουμε να υπάρχει δίπλα του ένα συμβούλιο ή μια επιτροπή;

Για παράδειγμα, να προβληματιστούμε για την ανάγκη διαχωρισμού της εισαγγελικής αρμοδιότητας από τον νομικό σύμβουλο του κράτους. Πόσο «ορθόδοξο» είναι να διορίζεται κάποιος Γενικός Εισαγγελέας και να είναι νομικός σύμβουλος για τους επόμενους Προέδρους της Δημοκρατίας;

Τίποτε δεν μπορεί να είναι ταμπού και εκτός συζήτησης, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Ακόμα και η αλλαγή του Συντάγματος αν χρειαστεί.

ΧΤΙΖΩ ΠΕΤΡΑ-ΠΕΤΡΑ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

– Στο ενδεχόμενο επίτευξης μίας ευρύτερης συνεργασίας θα σκεφτόσασταν να αποσύρετε την υποψηφιότητα σας;

– Το Πολιτικό Γραφείο έχει προχωρήσει στην προέγκριση της υποψηφιότητάς μου. Στις 12 του Μάρτη θα γίνει επικύρωση από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.

Πήρα την εξουσιοδότηση να μιλήσω με τα κόμματα του Κέντρου και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς, μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Πιστεύω ότι διαθέτω τα εχέγγυα και την πείρα.

Είμαι μπαρουτοκαπνισμένος, όπως έχω πει, και μπορώ να διαχειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις και να φέρνω αποτελέσματα και συναινέσεις. Ξέρω τις διαφωνίες που υπάρχουν.

Υπήρξα πάντα ο άνθρωπος που όσες πέτρες και εάν μου έριξαν δεν τις έριξα ποτέ πίσω. Τις παίρνω και χτίζω πέτρα – πέτρα γέφυρες συνεννόησης. Σε αυτά τα εννέα χρόνια που είμαι Πρόεδρος του κόμματος έβρισκα πάντα τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σταθερότητα της χώρας. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορώ να κάνω το ίδιο και τώρα.

Ευπρόσδεκτος ο Χριστοδουλίδης

– Με τον Νίκο Χριστουδουλίδη θα έχετε οποιαδήποτε συνάντηση;

– Ο Νίκος είναι ένα πολύ αξιόλογο στέλεχος της παράταξής μας. Οι πόρτες του γραφείου μου είναι καθημερινώς ανοικτές και είναι ευπρόσδεκτος. 

– Το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν σας προβληματίζει; Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο;

– Ο Νίκος είπε πριν μερικές μέρες ότι δεν είναι ένα απλό μέλος, αλλά ένα στέλεχος του ΔΗΣΥ. Διετέλεσε για 9 χρόνια σε πολιτειακά αξιώματα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω το κατά πόσο σκέφτεται να τεθεί απέναντι από την παράταξη που υπηρέτησε. Αυτό αφορά τον ίδιο. Επαναλαμβάνω ότι οι πόρτες του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτές για τον Νίκο, με τον οποίο ασφαλώς και θα συνεχίσω να είμαι σε διάλογο για το καλό του τόπου και τη συνοχή της παράταξής μας.

«Ξέρω τι θέλουν οι Ε/κ, ξέρω τι θέλουν και οι Τ/κ» – «Δεν θα αποδεχθώ η λύση να προσφέρει οφέλη της Τουρκίας πάνω στην Κύπρο»

– Όσον αφορά το Κυπριακό, πώς απεγκλωβιζόμαστε από το αδιέξοδο για το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για αυτό το αδιέξοδο;

– Υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό γιατί η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα και επιθετικά, επιδιώκοντας την ίδια ώρα την αλλαγή της βάσης λύσης. Τώρα έβαλε στο τραπέζι τα δύο κράτη και θέτει ως όρο την αποδοχή τους για συνομιλίες. Σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ούτε εγώ και κανένας Ελληνοκύπριος ηγέτης, δεν αποδέχεται αυτή τη θέση.

 

 

 

 

 

Η άποψή μου όμως είναι ότι λύσεις βρίσκονται όταν τα προβλήματα φτάνουν στα όριά τους. Εκεί που είναι όλα μαύρα και είμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο είναι και η ώρα να αναζητήσουμε τη λύση.

Ξέρω τι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και επιτρέψτε μου να πω ότι ξέρω και πώς σκέφτεται η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Διότι, δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, αλλοιώνεται ο δημογραφικός τους χαρακτήρας στα κατεχόμενα.

Ποιες είναι οι βασικές έγνοιες μας; Μα η απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, με την εξεύρεση λύσης που να διατηρεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που να μας απαλλάσσει από τα τουρκικά στρατεύματα, από τις καταραμένες εγγυήσεις, να υπάρχει επιστροφή εδαφών, με δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού και παράλληλα το νέο μοντέλο διοίκησης να είναι λειτουργικό για να μη δημιουργούνται αδιέξοδα. 

Από την πλευρά τους οι Τουρκοκύπριοι θέλουν αυτονομία στη διαχείριση των δικών τους ζητημάτων. Και εμείς οι Ελληνοκύπριοι συμφωνούμε σε αυτό το σημείο: και οι δύο πλευρές είμαστε επιφυλακτικές στην ιδέα να αποφασίζει ο ένας για ζητήματα της καθημερινότητας του άλλου, όπως για παράδειγμα θέματα του κτηματολογίου, της πολεοδομίας κ.λπ.

Επιπλέον, ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν για την Τουρκία – άλλο που δεν πρόκειται να το πουν δημόσια. Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων νιώθει ότι έχει τη δική της ιδιοπροσωπία, κουλτούρα, πολιτισμό και τρόπο σκέψης. Φοβούνται την αλλοτρίωση της ταυτότητάς τους. Και ότι η λύση των δύο κρατών ή, ακόμα χειρότερα, η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, θα είναι το τέλος της κοινότητάς τους. 

Αν ακούσουμε τις ανάγκες και των δύο μπορούμε να ορίσουμε τις παραμέτρους για τη λύση του Κυπριακού. Δηλαδή μία φωνή στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη, μία κρατική οντότητα, με δύο αυτόνομες διοικήσεις στις δύο οντότητες στην Κύπρο.

– Με μία Τουρκία, όμως, που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγει από την Κύπρο…

– Φυσικά. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν ούτε κατοχικά στρατεύματα, ούτε εγγυήσεις. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ ποτέ να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού ή να τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς όμως θα το πετύχουμε; 

Πρώτα πρέπει να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους. Στο πλαίσιο και με τις προϋποθέσεις που σας ανέφερα είμαι έτοιμος να ικανοποιήσω τα λογικά «θέλω» τους.

Δεύτερον, να πείσουμε για τις σοβαρές προθέσεις μας τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας στην ΕΕ, με προτάσεις που πηγαίνουν πέρα από την πολιτική των κυρώσεων. Η πολιτική των ατέρμονων κυρώσεων κατά της Τουρκίας μπορεί να είναι αρεστή, όμως να έχουμε υπόψη μας ότι για να τη στηρίξουν οι εταίροι μας πρέπει να μην έχουν επιπτώσεις. Δυστυχώς, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και ο διεθνής παράγοντας έχουν οικονομικά και άλλα συμφέροντα με την Τουρκία.

Για να δημιουργήσεις τις συνθήκες λύσης, πρέπει η λύση που προτείνεις να δημιουργεί οφέλη σε όλους. Και η λύση του Κυπριακού είναι εκατό τοις εκατό προς το συμφέρον των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Δεν θα αποδεχθώ η λύση του Κυπριακού να προσφέρει οφέλη της Τουρκίας πάνω στην Κύπρο. Η Τουρκία, όμως, με την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να επωφεληθεί σε ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό. Μπορεί δηλαδή να της ανοίξει την πόρτα για οικονομική στήριξη αλλά και για συνομιλίες με την ΕΕ ως στρατηγικός εταίρος.

Το Βαρώσι δεν χάθηκε ακόμα

– Είναι και το θέμα της Αμμοχώστου και η έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους Αμμοχωστιανούς για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη πόλη τους…

– Είχα ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γινόταν στην Αμμόχωστο. Υπήρχαν δυστυχώς και οι εκτιμήσεις ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι «φωτοβολίδα».

Θεωρώ ότι το Βαρώσι δεν χάθηκε ακόμα, αλλά έχουν ριχθεί οι προειδοποιητικές βολές. Η Τουρκία προχώρησε στις απαράδεκτες και παράνομες ενέργειες αλλά όχι με μη αναστρέψιμο τρόπο.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στους φίλους Αμμοχωστιανούς.