Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Έβρο μετά από 16 ολόκληρες ημέρες, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν να επιχειρούν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καμένη έκταση ξεπερνάει τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και μέχρι τις 18:00 την Κυριακή το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για τη φωτιά στη Μεσσηνία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε κυρίως ελιές, ξερά χόρτα και καλάμια, χωρίς να απειλείται άμεσα ο οικισμός.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 34 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα και από αέρος συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

philenews / in.gr