Επαναρχίζει την Τετάρτη, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η θανατική ανάκριση για τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Με βάση πληροφόρηση του ΚΥΠΕ από τη Νομική Υπηρεσία, η συνέχιση της θανατικής ανάκρισης ορίστηκε για αύριο στις 10 το πρωί.

Η θανατική ανάκριση είχε διακοπεί τον Οκτώβρη του 2021, αφού η Νομική Υπηρεσία και η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, συμφώνησαν να παγώσουν τη διαδικασία ενώπιον του θανατικού ανακριτή, ενόψει της απόφασης που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας σε ό,τι αφορά το αίτημα της οικογένεια του θανούντος για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Ο Θανάσης Νικολάου ήταν εθνοφρουρός, 26 ετών, όταν στις 29 Σεπτεμβρίου το 2005 εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Η πρώτη θανατική ανάκριση από Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού κατέληξε ότι ο θάνατος προέκυψε σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε αυτοκτονία. Το εύρημα επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

 Μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ακολούθησε δεύτερη θανατική ανάκριση από άλλο Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (5.5.09-5.10-09). Ο 2ος θανατικός ανακριτής έκρινε ότι δεν είχε πειστεί από τις μαρτυρίες των ιατροδικαστών που προσκόμισε η οικογένεια και ότι δεν είχε πειστεί ότι υπήρξε ποινικό αδίκημα. Γενικά έκρινε ότι η μαρτυρία δεν ήταν επαρκής για να οδηγήσει σε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα εκτός ότι ο θάνατος προήλθε από πτώση από ύψος.

Η 3η ποινική ανάκριση πάγωσε το 2021 για να επαναρχίσει την Τετάρτη.

ΚΥΠΕ