Όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε πει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, πως «αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε», είχε απόλυτο δίκαιο. Όσο περνάνε οι μήνες δικαιώνεται. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πηγαίνει παντού. Από μια ναυτική άσκηση, σε ένα συνέδριο λογιστών, σε εκδήλωση ενός συνδέσμου, σε αποκαλυπτήρια προτομής, σε εγκαίνια υπεραγοράς, σε εκδήλωση φιλανθρωπικής οργάνωσης… Ακατάπαυστα, σχεδόν χωρίς καμία διάκριση. Και, ταυτόχρονα, μπορεί να συντονίζει το κυβερνητικό έργο χύνοντας νερό στις φωτιές που ανάβουν οι υπουργοί του (με δική τους πρωτοβουλία άραγε ή έχοντας ενημερώσει τον Πρόεδρο για την πρόθεση τους;).

Αφού, λοιπόν, δεν ευχαριστηθήκαμε με τον καφέ και τη ζάχαρη χωρίς ΦΠΑ, ο Πρόεδρος είπε πως δεν αποκλείεται να εξαγγείλει νέες ελαφρύνσεις. Ίσως, μάλιστα, το κάνει από τη Νέα Υόρκη που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εξερχόμενος από εκδήλωση μεγάλου ελεγκτικού οίκου, ρωτήθηκε για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές και στα επιτόκια κι απάντησε: «Το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Πρώτα και πάνω από όλα εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα, την ίδια στιγμή έχω και την ευθύνη και ως κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη της σωστής διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων της χώρας μας».

Ναι μεν ολίγον ασυνάρτητη η δήλωση, αλλά είναι αντιληπτό πως αυτό που θέλει να πει ο πρόεδρος είναι πως έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα και κατανοεί το τι ζούμε οι πολίτες, αλλά είναι και τα οικονομικά της χώρας που πρέπει να κουμαντάρει. Ωστόσο, δεν απέκλεισε την εξαγγελία νέων μέτρων. Ίσως, μειωθεί το ΦΠΑ στα μπισκότα για να έχουμε και συνοδευτικό με τον καφέ. Ή, ίσως, μειωθεί η τιμή στο παντεσπάνι.

Πριν από αυτό, είχε παραστεί σε εκδήλωση της Οργάνωσης Ασθενών, που σκοπό είχε να τιμήσει τον αποχωρούντα από την προεδρία της οργάνωσης, Μάριο Κουλούμα. «Θέλω να ξέρετε», είπε ανάμεσα σ’ άλλα, «ότι στο Προεδρικό έχετε έναν στενό φίλο και στενό συνεργάτη».

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, επεσήμανε με επιστολή μέσω δικηγόρου, τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος εξαιτίας της ανυπαρξίας εξειδικευμένων δομών, ιατρικού και άλλου προσωπικού.

Πολύ ωραία τα περί προσωπικής ευαισθησίας και φιλίας, αλλά οι πολίτες δεν θέλουν άλλο έναν φίλο. Ήδη έχουν πολλούς (τουλάχιστον στο Facebook). Θέλουν έναν Πρόεδρο που θα λύνει προβλήματα χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να στέλνουν επιστολές με δικηγόρους. Θέλουν έναν Πρόεδρο που να αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα και τις πυγολαμπίδες. Γιατί ο μηδενικός ΦΠΑ στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι καν πυροτέχνημα.