Από τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρέμεται εν πολλοί η πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού και αυτό είναι κάτι που αποδέχονται τόσο η Λευκωσία όσο και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό.

Η αποψινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για τις πάρα πέρα κινήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό και κυρίως το εάν θα αποφασίσει να κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Η συνάντηση Γκουτέρες και Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 8.50 απόψε (1.50μμ ώρα Νέας Υόρκης) και σ’ ότι αφορά το Κυπριακό αυτό που ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποδεχθεί να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

Από τις προθέσεις του… θείου Ερντογάν (Erdogan amca) θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει και σε κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες της Κύπρου στο τέλος της εβδομάδας. Ως γνωστό ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί χωριστά με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, την Παρασκευή (στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) και το Σάββατο (μετά το πέρας των εργασιών της ΓΣ ΟΗΕ) αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, όταν ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες συνέστησε υπομονή: «Θα πρέπει να αναμένουμε λίγο για να δούμε», ήταν η απάντησή του. Και αυτό δεν είναι άσχετο με τη σημερινή συνάντηση του ΓΓ ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν από την αρχή ξεκάθαρος ως προς την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ, κάτι που επανέλαβε και στη τελευταία επιστολή του προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως επί του θέματος, εν αναμονή οδηγιών από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μηνύματα ως προς την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών θα στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέσα από την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εργάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας για ολοκλήρωση της ομιλίας που θα κάνει την Τετάρτη ενώπιον της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και παρακάθισε σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη με στενούς τους συνεργάτες – τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Μαριλένα Ραουνά, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου Δώρο Βενέζη και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών

Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψής του, σήμερα Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί νωρίς το πρωί ώρα Νέας Υόρκης στη δεξίωση που θα παραθέσει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο κτήριο των ΗΕ, προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες της εναρκτήριας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αργότερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των ΗΕ, Δρα Τζέφρι Σακς. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη Σύνοδο των ηγετών με θέμα «Ενότητα και Αλληλεγγύη».

Τέλος, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγος του Τζιλ Μπάιντεν, προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.