Μετά τους πανηγυρισμούς στην Τεχεράνη και την εμπλοκή και της Χεζμπολάχ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αναμενόμενες ήταν οι αναφορές για εμπλοκή του Ιράν.

Ωστόσο δημοσίευμα της Wall Street Journal πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις απλές εικασίες και αναφέρει συγκεκριμένα πως το Ιράν βοηθούσε στη σχεδίαση επίθεσης κατά του Ισραήλ για αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έδωσε το τελικό πράσινο φως την περασμένη Δευτέρα στη Βηρυτό.

Η Wall Street Journal επικαλείται για όσα αναφέρει ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρει η WSJ αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν συνεργάστηκαν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο προκειμένου να σχεδιάσουν την αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια εισβολή.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης τελειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαφόρων συναντήσεων στη Βηρυτό, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης και εκπρόσωποι τεσσάρων υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων μαχητών, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, είπαν οι πηγές της WSJ.

Το δημοσίευμα αυτό της Wall Street Journal για την επιχείρηση, που φέρεται να σχεδιάστηκε με τη συνδρομή του Ιράν τον Αύγουστο, έρχεται να στοιχηθεί ουσιαστικά με ένα άλλο άρθρο-ανάλυση ενός πρώην συμβούλου δύο Ισραηλινών πρωθυπουργών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος ανέφερε πως «αντιπρόσωποι του Ιράν» θα επιτεθούν στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο Yigal Carmon, ιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Μέσης Ανατολής (MEMRI) και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του Ισραήλ σε θέματα αντιτρομοκρατίας, έγραψε στις 31 Αυγούστου ένα άρθρο με τίτλο «Σημάδια πιθανού πολέμου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», στο οποίο υποστήριξε ότι μια «αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκύψει από μια ανεξέλεγκτη επιδείνωση στο έδαφος ή από τη χρήση νέων και ασυνήθιστα θανατηφόρων όπλων από αυτά τα κινήματα [Χαμάς και Χεζμπολάχ]».

Μπλίνκεν δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις ότι το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση». Η WSJ προσθέτει πως ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος και ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης, εξέφρασαν την ίδια εκτίμηση για τη συμμετοχή του Ιράν στην προετοιμασία της επίθεσης.

Ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες περί συναντήσεων του Αυγούστου, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η οργάνωση σχεδίασε μόνη της τις επιθέσεις. «Πρόκειται για απόφαση των Παλαιστινίων και της Χαμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Τεχεράνη υποστήριξε τις ενέργειες της Γάζας, αλλά δεν τις κατεύθυνε. «Δεν εμπλεκόμαστε στην αντίδραση της Παλαιστίνης, καθώς αυτή αποφασίζεται αποκλειστικά από την ίδια την Παλαιστίνη».

«Ντόμινο» στη Μέση Ανατολή αν αποδεικνυόταν άμεση εμπλοκή του Ιράν

Η Wall Street Journal προειδοποιεί πως αν αποδεικνυόταν ένας άμεσος ιρανικός ρόλος θα έφερνε στην επιφάνεια την μακροχρόνια σύγκρουση της Τεχεράνης με το Ισραήλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δεσμευτεί να χτυπήσουν την ηγεσία του Ιράν εάν η Τεχεράνη αποδειχτεί υπεύθυνη για τη δολοφονία Ισραηλινών.

Στην ανάλυση της η WSJ αναφέρει πως το ευρύτερο σχέδιο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είναι να δημιουργήσει μια πολυμέτωπη απειλή που θα μπορεί να «στραγγαλίσει το Ισραήλ» από όλες τις πλευρές, δηλαδή τη Χεζμπολάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο βορρά και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η εφημερίδα επικαλείται για την εξήγηση αυτή ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό αξιωματούχο.

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν, λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, έστω και έμμεσα. Η δε Χαμάς έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν. Και την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσι συνομίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιχάντ αλ Νακάλα και τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Όπως δήλωσαν τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στην WSJ, το Ιράν έχει παραμερίσει άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως η ανοιχτή διαμάχη του με τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, για να αφιερώσει δυνάμεις και πόρους των Φρουρών στον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ,

Πώς μπορεί να αλλάξει ο γεωπολιτικός χάρτης εις βάρος του Ιράν

Η Wall Street Journal αναφέρει ακόμα πως με βάση τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, η επέκταση των ισραηλινών δεσμών με τα αραβικά κράτη του Κόλπου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αλυσίδα συμμάχων των ΗΠΑ, που θα συνδέει τρία βασικά κομβικά σημεία του παγκόσμιου εμπορίου – τη διώρυγα του Σουέζ, τα Στενά του Ορμούζ και το Bab Al Mandeb που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με την Αραβική Θάλασσα, δήλωσε ο Χουσεϊν Ιμπίς, ανώτερος μόνιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. «Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για το Ιράν», δήλωσε ο Ιμπίς. «Αν καταφέρουν να το κάνουν αυτό, ο στρατηγικός χάρτης αλλάζει δραματικά σε βάρος του Ιράν».

Συνεργασία των ομάδων που περικλείουν το Ισραήλ

Επικεφαλής της προσπάθειας να συγκεντρωθούν και να συντονιστούν οι ξένοι «μοχλοί» του Ιράν υπό ενιαία διοίκηση ήταν ο Ισμαήλ Καανί, ο ηγέτης του διεθνούς στρατιωτικού βραχίονα των Φρουρών, της λεγόμενης Δύναμης Quds.

Ο Καανί τον Απρίλιο εγκαινίασε τον συντονισμό μεταξύ διαφόρων πολιτοφυλακών που περικλείουν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λίβανο, ανέφερε η Wall Street Journal. Όπως αναφέρθηκε τότε ήταν που η Χαμάς άρχισε να συνεργάζεται στενότερα με άλλες ομάδες όπως η Χεζμπολάχ για πρώτη φορά.

Περίπου εκείνη την εποχή, παλαιστινιακές ομάδες σε μιας σπάνια κίνηση πραγματοποίησαν μια παρατεταμένη σειρά χτυπημάτων μικρής εμβέλειας κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο και τη Γάζα, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος. «Ήταν μια θορυβώδης επιτυχία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τέλος η WSJ αναφέρει ακόμα πως εκπρόσωποι αυτών των ομάδων είχαν συναντήσεις με τους ηγέτες της Δύναμης Quds τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο Λίβανο από τον Αύγουστο για να συζητήσουν την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ και το τι θα γίνει στη συνέχεια. Όπως είπαν μάλιστα οι πηγές της εφημερίδας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο από τις συναντήσεις αυτές.

Πηγή: lifo.gr