Η προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να καταστεί σημαντικό εργαλείο για βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων και να θέσει τις βάσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε η Έρικα Όλσον. Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία ανοικτή θεώρηση, ευελιξία και βούληση για συμβιβασμό, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επανέναρξη των συνομιλιών. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ήταν και τα ΜΟΕ και πρόσθεσε πως από πλευράς ΗΠΑ «θα θέλαμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε στη στήριξη της συζήτησης και των μέτρων που οικοδομούν εμπιστοσύνη, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή στις συνομιλίες για λύση».

Σε ερώτηση για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και σε σχέση με την τουρκική θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών, η κ. Όλσον ανέφερε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την κυπριακή καθοδήγηση και υπό την αιγίδα των ΗΕ τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα για όλους τους Κυπρίους».

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες Ε/κ και Τ/κ να εμπλακούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, να αποφύγουν τις ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις και να εργαστούν με τους διαμεσολαβητές των ΗΕ για να βρουν μια λύση σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λίντσεϊ Χόιλ: Πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου το ΗΒ

Είπε πως «αμοιβαία συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αυτό το σημείο μπορούν να καταστούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Έχουμε δει πως αυτές οι προσπάθειες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές με το να μοιράζονται ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της νεκρής ζώνης. Και επίσης συνεχίζουμε να προάγουμε τις δικοινοτικές δραστηριότητες, ειδικά μεταξύ των νεαρών Κυπρίων, ώστε να μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και να κτίσουν πιο στενούς δεσμούς», επεσήμανε.

Σε παρατήρηση πως την ίδια ώρα, ωστόσο, η Τουρκία προβαίνει σε προκλήσεις έναντι της Κύπρου, τόσο επί του εδάφους, όπως στην Αμμόχωστο, όσο και στη θάλασσα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε πως «καλούμε όλες τις πλευρές, όπως έχω πει, να εμπλακούν σε μια εποικοδομητική συζήτηση που να είναι επικεντρωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης, που να επιτρέπει στο νησί να καταστεί επανενωμένο. Πιστεύουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίζουν ένα απόλυτα ζωτικής σημασίας ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και καλούμε όλες τις πλευρές να εργαστούν εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων των ΗΕ για επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.

«Θεωρώ», ανέφερε, «ότι η σημασία της μείωσης των εντάσεων, του διαλόγου και της συζήτησης είναι απόλυτα ζωτική για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας από τους λόγους που είμαι εδώ είναι γιατί πιστεύουμε ότι οι ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου βοηθούν στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή. Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό και να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν ρόλο να παίξουν στην άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να αποφύγει κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένταση, η κ. Όλσον είπε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους, όπως και η ΕΕ, έχουν ρόλο να παίξουν, στο να βοηθήσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να μπορέσουν να συνομιλούν μεταξύ τους και να μειώσουν τις εντάσεις. «Και αυτός είναι ο ρόλος που από τη θέση μου σκοπεύω να παίξω με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα για τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό EastMed, η κ. Όλσον είπε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν πολύ δεσμευμένες και υποστηρικτικές ως προς την ενεργειακή διασύνδεση εντός της Αν. Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών είναι σημαντική για τη σταθερότητα και το μέλλον όχι μόνο του διαμοιρασμού της ενέργειας, αλλά επίσης και της ασφάλειας στην περιοχή». Ερωτηθείσα αν η θέση των ΗΠΑ για τον EastMed έχει πολιτική χροιά, η κ. Όλσον είπε πως δεν υπάρχει μια τέτοια χροιά και πως η θέση αυτή «βασίζεται στην αφοσίωση της Κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει προς την καθαρή ενέργεια, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή», λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες για το πώς θα είναι μια ενεργειακή αγορά σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα, «που όλοι ελπίζουμε ότι θα εστιάζει περισσότερο στην καθαρή ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Βλέπει μέλλον μέσω των ομάδων εργασίας

Σε ερώτηση για τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ), ανέφερε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά αυτό το σχήμα και πως όταν ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτό.

Σημείωσε πως αυτά είναι ένα από τα θέματα που συζήτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο και που θα συζητήσει και κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα ακολούθως, «το πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσα σε αυτό το πλαίσιο σε ανώτερο, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο».

Ανέφερε πως στο πλαίσιο του σχήματος αυτού υπάρχουν πολλές ομάδες εργασίες, περιλαμβανομένης μιας για τις ενεργειακές υποδομές, «που αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για εμάς για να συζητήσουμε για το ενεργειακό μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν όρια για διμερείς σχέσεις 

Κληθείσα να πει σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η διμερής συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου, είπε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό. Ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τομείς «στους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η σχέση μας είναι πιο δυνατή ίσως από ποτέ άλλοτε. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτό και να ενδυναμώνουμε τη σχέση μας, είτε αυτή είναι πολιτιστική, είτε οικονομική», ανέφερε.

Ανέφερε, περαιτέρω, πως και στον τομέα της ασφάλειας «συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για κοινές ασκήσεις και ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητάς μας». Ερωτηθείσα αν η Κύπρος αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή απάντησε καταφατικά. «Και θεωρώ ότι εργαζόμαστε από κοινού όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και παγκόσμια, και η επίσκεψή μου στο νησί έχει ενδυναμώσει την πεποίθησή μου σε αυτό», ανέφερε.