Η τηλεοπτική πειρατεία είναι ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κύπρο, υπάρχουν περίπου 120.000 πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης, μια σημαντική βάση που στηρίζει τη νόμιμη τηλεοπτική αγορά. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι 90.000 νοικοκυριά  καταφεύγουν σε παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος της τηλεοπτικής πειρατείας

Η πειρατεία δεν αφορά μόνο τους παρόχους. Πλήττει κυρίως την οικονομία του κράτους διαβρώνοντας σημαντικά τα φορολογικά του έσοδα. Μια συντηρητική εκτίμηση δείχνει ότι κοστίζει στην κυπριακή αγορά περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που περιλαμβάνει τις ζημιές των εταιρειών και τους χαμένους φόρους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία.

Την ίδια στιγμή, δεν επιτρέπει τη μείωση των χρεώσεων που επωμίζονται οι νόμιμοι συνδρομητές. Δεδομένου ότι το υψηλό κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων, δεν μοιράζεται ισότιμα σε όσους το απολαμβάνουν, καταλήγει να μοιράζεται αυξημένο αποκλειστικά στους νομοταγείς πολίτες.

Η πειρατεία επηρεάζει, επίσης, έμμεσα αλλά πολύ ουσιαστικά, την ποικιλία και την ποιότητα του περιεχομένου που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι μειωμένες επενδύσεις στον κλάδο οδηγούν σε λιγότερες επιλογές προγραμμάτων, επηρεάζοντας την ποιότητα των ειδήσεων και της ψυχαγωγίας μας.

Τέλος, η πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο εμπεριέχει κινδύνους για τους χρήστες αφού είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα που μπορεί να οδηγήσουν τπολλές φορές σε υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Μαθαίνοντας από το παράδειγμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει παρόμοιο πρόβλημα, όμως έλαβε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει όχι μόνο τα κυκλώματα πειρατείας αλλά και τους παράνομους χρήστες. Η μεταρρύθμιση επιτρέπει πλέον στο κράτος να αντιμετωπίζει ως κλεπταποδόχους τους παράνομους χρήστες και να τους επιβάλλει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και πρόστιμο που θα φτάνει μέχρι και τις €15.000.

Η ανάγκη για άμεσες νομικές μεταρρυθμίσεις

Η Κύπρος πρέπει να θεσπίσει άμεσα ένα αντίστοιχα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας, που θα της επιτρέψει να προστατεύσει τόσο την αγορά, όσο και τα κρατικά έσοδα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί η «σκόπελος» της θέσπισης της νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι πάροχοι έχουν ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα προς τη Νομική Υπηρεσία και την Κυπριακή Βουλή. 

Η χώρα μας έχει μπροστά της την ευκαιρία να μάθει από τις επιτυχημένες κινήσεις της Ελλάδας και να εφαρμόσει παρόμοιες νομικές μεταρρυθμίσεις. Αυστηροποιώντας τις ποινές τόσο για τα κυκλώματα πειρατείας όσο και για τους χρήστες, θα μπορέσει να φτάσει πιο κοντά στην πάταξη μιας παράνομης και ιδιαίτερα επικερδούς δραστηριότητας που παραπέμπει σε Λερναία Ύδρα. Την ίδια στιγμή, θα αυξήσει εκθετικά τις πιθανότητές της να διασφαλίσει ότι οι κύπριοι τηλεθεατές απολαμβάνουν ποιοτικό, νόμιμο περιεχόμενο, ενώ η τοπική αγορά συνεχίζει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στο κοινό της.

 *Αντιπρόεδρος Δ.Σ CYTA, Ακαδημαϊκός, Λογιστής.