Ούτε σήμερα δόθηκε η παραμικρή επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Κυβέρνησης αναφορικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και υπηρεσιακών, ενόψει της λήξης αύριο της προθεσμίας που δόθηκε για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τη Chevron για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Η αμερικανική εταιρεία ζήτησε γραπτώς τετράμηνη παράταση, τόσο της διαπραγμάτευσης όσο και του οροσήμου για την έναρξη εκ μέρους της των τεχνικών μελετών (FEED).

Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει ολιγοήμερη παράταση για ένα νέο κύκλο εντατικής διαπραγμάτευσης και δίμηνη παράταση για την επίσημη δέσμευση της Chevron ότι ξεκινά το FEED.

Ωστόσο, τα περιθώρια συμβιβασμού είναι πολύ περιορισμένα, καθώς η εταιρεία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί την υλοποίηση της συμφωνίας του 2019, αλλά ούτε τις δύο εναλλακτικές επιλογές που πρόσφερε η πλευρά της Κύπρου.

Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές αναφέρουν ότι θα δοθεί γραπτή απάντηση στη Chevron στην επιστολή της προς την Κυβέρνηση για την παράταση που ζήτησε.

Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση των τεχνοκρατών και των συμβούλων της ότι η εγκατάσταση πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU) είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση του κοιτάσματος και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό έσοδο για τη χώρα. Στην περίπτωση που η Chevron επιμείνει τις επόμενες ώρες ή λίγες μέρες στη θέση της, τότε οι εναλλακτικές που προσφέρει η Κυβέρνηση θα παραμείνουυν δύο: FPU με ανάληψη του μισού κόστους από το κράτος ή απάλειψη της πρόνοιας για FPU και τροποποίηση του αναλογικού καταμερισμού εσόδων, ώστε το κράτος να εισπράττει περισσότερα χρήματα στην πρώτη φάση αξιοποίησης του κοιτάσματος, όταν η ροή του φυσικού αερίου αναμένεται απρόσκοπτη.