Στο προσκήνιο φαίνεται να επικρατεί πλήρης στασιμότητα στα προεκλογικά, αλλά στο παρασκήνιο τα πράγματα κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς προδιαγράφοντας εξελίξεις ενόψει της συνέχειας. Η διαρροή χθες του ραντεβού Νικόλα Παπαδόπουλου – Νίκου Χριστοδουλίδη έδωσε νέα τροφή για σχόλια σε σχέση με το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές.

Οι δυο τους, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, συναντήθηκαν και ήπιαν καφέ κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΔΗΚΟ συζητώντας χαλαρά και άτυπα. Φυσικά στη χαλαρή κουβέντα ήταν και οι προεδρικές και οι διεργασίες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Από πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος, διαψεύδουν τα περί συνάντησης του προέδρου τους με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν. Σε περίοδο φυσικά αναμονής για συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, δεν θα ήθελαν να φανεί ότι γίνονται κινήσεις σε ένα παράλληλο επίπεδο. Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί θεωρούν ότι το ραντεβού και η διαρροή του εξυπηρετεί το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρό του Νικόλα Παπαδόπουλο, βάζοντας στην ουσία πίεση προς το ΑΚΕΛ ενόψει των επαφών που θα έχουν. 

Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος, εντείνονται και οι πληροφορίες περί τάσης υπέρ μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένα σενάριο που ευνοεί μία μερίδα ατόμων εντός του κόμματος, θεωρώντας την περίπτωση του τέως ΥΠΕΞ ως μία ιδανική ευκαιρία το κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Από την εξίσωση αυτή, βγάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, ποντάροντας στη δημοφιλία που φαίνεται να καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Απέναντι σε αυτό το σενάριο παρουσιάζονται ωστόσο αρνητικά υψηλοβάθμα στελέχη του κόμματος, τα οποία θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο τέως ΥΠΕΞ δεν διαφοροποιείται και δηλώνει συνεχιστής στην ουσία της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να τον στηρίξει. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο Νίκος Χριστοδουλίδης ως plan B είναι κάτι που συζητήθηκε και συζητείται μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Το μόνο δεδομένο βέβαια που υπάρχει στο προσκήνιο είναι η βούληση όπως εκφράστηκε στο πολιτικό συνέδριο του κόμματος από την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών και αυτή είναι η βολιδοσκόπηση συνεργασιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ως καταλληλότερο για υποψήφιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι καθοριστική καθώς οι εξελίξεις φαίνεται να τρέχουν σε διάφορα επίπεδα στο παρασκήνιο. Η περίοδος περιορισμού του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό την προηγούμενη βδομάδα, τερματίζεται τη Δευτέρα. Οπόταν και αναμένεται να κλείσει και η ημερομηνία για το πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο για να δρομολογηθούν και οι ανάλογες εξελίξεις.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται και οι φήμες περί αναθέρμανσης του φλερτ της Πινδάρου προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ενόψει προεδρικών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις και επαφές με τη βάση του κόμματος, επικεντρώνοντας στον στόχο της συσπείρωσης του κόμματος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πέρασε το περασμένο Σάββατο ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος, με την αναφορά του πως δεν υπάρχει plan B και ότι το κόμμα βαδίζει στις προεδρικές εκλογές με μόνο στόχο να τις κερδίσει. Εξακολουθούν παρόλα αυτά κάποιοι να θεωρούν πως αποκλείεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που φημίζεται για την προνοητικότητά του, να μην έχει μελετήσει και άλλα σενάρια στην πορεία προς την κάλπη. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής πάντως είναι οι προετοιμασίες που γίνονται για το Ανώτατο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου και στο οποίο αναμένεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου να πάρει και τυπικά το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Στη συνεδρία θα παραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπό την ιδιότητά του ως μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου, εκφωνώντας και ομιλία. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα παραστεί και θα κάνει παρέμβαση στο συνέδριο του πραγματοποιεί το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» για το «Μέλλον της Ευρώπης» και στο οποίο θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες. Ανάμεσά τους θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει καθημερινώς τις επαφές του με στελέχη κομμάτων και εκπροσώπους κοινωνικών συνόλων. Στο πλαίσιο αυτό, είδε και τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε μία άτυπη συνάντηση που είχαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άτυπες επαφές έχει ο τέως υπουργός Εξωτερικών ακόμα και με στελέχη του ΔΗΣΥ, ενώ ετοιμάζεται και για το άνοιγμα του πολιτικού γραφείου. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές. Οι όποιες ανακοινώσεις από μέρους του θα γίνουν εντός της Άνοιξης και αναλόγως φυσικά των εξελίξεων των κομματικών διεργασιών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συνέδριο ΔΗΠΑ

Το πρώτο καταστατικό και εκλογικό της συνέδριο πραγματοποιεί αύριο η Δημοκρατική Παράταξη. Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του κόμματος έχει εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίων και ως εκ τούτου δεν θα στηθούν κάλπες. Στην προεδρία του κόμματος συνεχίζει ο Μάριος Καρογιάν ενώ τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων καταλαμβάνουν η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Μαρίνος Κλεάνθους και ο Γιάννος Λακκοτρύπης.

Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, η σημαντικότερη θα είναι η αλλαγή του ονόματος με την προσθήκη της ονομασίας «Συνεργασία – Δημοκρατικών Δυνάμεων», μετά την ενσωμάτωση της πλατφόρμας η οποία ξεκίνησε με τη συνεργασία των δύο στις βουλευτικές εκλογές. Από τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων προέρχονται και οι δύο από τους τέσσερις βουλευτές, οι Αλέκος Τρυφωνίδης και Μαρίνος Μουσιούττας.