Την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Νοεμβρίου αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διημερίδα με τίτλο: Advancements in Robotic Surgery in Europe”, υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Κύπρου κ. Κώστα Μαυρίδη. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Καθηγητής κ. Σταύρος Γκράβας.

Στην Διημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων και Οργανισμών, καθώς και επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων όπως και φοιτητές.  Στο πλαίσιο της Διημερίδας ήταν καλεσμένοι διακεκριμένοι ομιλητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις νέες εξελίξεις της ρομποτικής χειρουργικής σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Ουγγαρία, Γερμανία, Σκωτία και Ελλάδα.

Η συζήτηση εστίασε το ενδιαφέρον της στη σημασία της συνεργασίας και της εκπαίδευσης σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως η ρομποτική χειρουργική και στο θετικό αποτύπωμα αυτής στην μείωση του κόστους σε όλο το «ταξίδι» της φροντίδας του ασθενούς αλλά και στο ευρύτερο σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και κυρίως τους φοιτητές, να γνωρίσουν από κοντά τη ρομποτική χειρουργική μέσω test drives που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας στον εξομοιωτή του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος da Vinci Xi.

Η ρομποτική χειρουργική είναι στη διάθεση των Επαγγελματιών Υγείας για περισσότερα από 20 χρόνια.  Εξελίσσεται συνεχώς φθάνοντας την 4η γενιά ρομποτικών χειρουργικών συστημάτων. Σήμερα περισσότερα από 8.000 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα είναι εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 1,5 εκατομμύριο χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται ετησίως σε διάφορες ειδικότητες όπως ουρολογία, γυναικολογία, γενική χειρουργική, θωρακοχειρουργική, παιδιατρική και ΩΡΛ. 

Bασικά οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής :

  • Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με αποδεδειγμένα οφέλη για τους ασθενείς
  • Μείωση του χρόνου και κόστους νοσηλείας
  • Μείωση των επιπλοκών και των επαναεισαγωγών ασθενών στο νοσοκομείο
  • Μείωση κόστους μεταγγίσεων και ελαχιστοποίηση αναγκαιότητας νοσηλείας στην Μ.Ε.Θ.
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και ταχύτερη επιστροφή στην παραγωγική δραστηριότητα
  • Διατήρηση νέων γενιών χειρουργών (παύση του φαινομένου διαφυγής νέων και ταλαντούχων χειρουργών στο εξωτερικό).  Συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων χειρουργών
  • Ακρίβεια κινήσεων του χειρουργού εξαλείφοντας ταυτόχρονα τον ανατομικό τρόμο

Η ρομποτική χειρουργική είναι διαθέσιμη στην Κύπρο σε τρία νοσοκομεία ενταγμένα στο ΓΕΣΥ, προσφέροντας ήδη τα ανώτερα κλινικά αποτελέσματα αυτής.

Ο κ. Χάρης Παλαοντας, Business Director της SOFMEDICA, δήλωσε, «Μέσα από μια εμπειρία σχεδόν τριών δεκαετιών συνεργασίας με Νοσοκομεία και Συστήματα Υγείας σε όλη την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, συνεχίζουμε να προσφέρουμε λύσεις στις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία, ευθυγραμμίζοντας τις κλινικές και οικονομικές δυνατότητες με τους στόχους των Νοσοκομείων και γενικότερα των Συστημάτων Υγείας.  Η εμπειρία μας, μας δίδαξε ότι πρέπει να παρέχουμε κάτι περισσότερο από ένα «ρομποτικό χειρουργικό σύστημα», αλλά θα πρέπει να είμαστε «συνέταιροι και πάροχοι λύσεων με τη βοήθεια καινοτόμων τεχνολογιών. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση ως μέθοδος, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς. Τα ρομποτικά υποβοηθούμενα χειρουργικά προγράμματα ως βασικό μέρος του πρωτοκόλλου φροντίδας ενός νοσοκομείου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας και στην αναβάθμιση της παροχής και της ποιότητας της περίθαλψης».

Ο Όμιλος SOFMEDICA (www.sofmedica.com), έχει ως αποστολή την παροχή πρόσβασης ασθενών σε πρωτοποριακές ιατρικές τεχνολογίες ενισχύοντας τους επαγγελματίες υγείας με ένα οικοσύστημα καινοτομίας και εκπαίδευσης.