Δεν άρεσε η νέα σύνθεση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος στην κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία για ακόμα μια φορά απροκάλυπτα παρεμβαίνει ανοικτά στα θέματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την επαναφορά του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο λεγόμενο νέο υπουργικό συμβούλιο, απειλώντας μάλιστα με διακοπή της χρηματοδότησης του κατοχικού καθεστώτος εάν δεν εκπληρωθεί η επιθυμία της. Το θέμα απασχόλησε χθες τρία τουρκοκυπριακά μέσα στα κατεχόμενα, τα οποία επικρίνουν τη στάση της Άγκυρας που για ακόμα μια φορά συμπεριφέρεται και παρεμβαίνει ως τσιφλικάς των κατεχομένων. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερτουγρούλογλου, ο οποίος είχε χρέη «υπεξ» στην προηγούμενη σύνθεση του κατοχικού καθεστώτος, έμεινε εκτός «κυβέρνησης», με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι αυτή ήταν επιθυμία του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, κάτω από τον τίτλο «Απειλή στην υποτελή διοίκηση από το ΑΚΡ: Αν δεν υπάρχει ο Ταχσίν, δεν υπάρχουν χρήματα!» η διαδικτυακή Özgür Gazete γράφει ότι δεν άρεσε στο καθεστώς της Άγκυρας το νέο «υπουργικό συμβούλιο» που σχημάτισε ο «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου, ο οποίος άφησε εκτός «υπουργικού» τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον οποίο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, δεν ήθελε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Επικαλούμενη πηγές εντός του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η εφημερίδα αναφέρει ότι στο πρώτο «υπουργικό συμβούλιο» που ετοίμασε ο Σουτζούογλου βρισκόταν και το όνομα του Ερτουγρούλογλου, όμως ο Τατάρ του είπε ότι δεν θέλει να δουλέψει μαζί με τον Ερτουγρούλογλου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Κράτησε σημειώσεις για τα ΜΟΕ o Ισαάκ Χέρτζογκ
- Τατάρ: Απαράδεκτο οι Ε/κ να κλείνουν το FIR μας
- Ήρθε με σημειώσεις ο Βρετανός διπλωμάτης Αζάι Σιάρμα
Σημειώνοντας ότι δεν άργησε η παρέμβαση της Άγκυρας μόλις έμεινε εκτός ο Ερτουγρούλογλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα απείλησε τον Σουτζούογλου ότι θα τον φέρει σε δύσκολη θέση οικονομικά για να τοποθετήσει τον Ερτουγρούλογλου στον «υπουργείο εσωτερικών» και όχι στο «εξωτερικών» το οποίο κατείχε προηγουμένως. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ουσιαστικός σκοπός των πιέσεων είναι να ετοιμάσουν τον Ερτουγρούλογλου για να υποβάλει υποψηφιότητα για τη λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας.
Σχολιάζοντας το θέμα στη στήλη του χθες στη Yeni Düzen ο Σερχάτ Ιντζιρλί, αναφέρει ότι κανείς τον οποίο δεν εγκρίνει η Άγκυρα δεν μπορεί να γίνει «υπουργός» στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι όλοι στα κατεχόμενα συνήθισαν πλέον αυτή την κατάσταση. «”Ο αδελφός Ταχσίν πρέπει να μείνει υπουργός οπωσδήποτε”, λένε κάποια σημαντικά πρόσωπα από την Τουρκία, λέγεται», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι κανείς δεν αντιδρά στα όσα λέγονται.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Ερτουγρούλογλου είχε αποτύχει να εκλεγεί «βουλευτής» στις προηγούμενες «εκλογές» και ότι δεν ήταν υποψήφιος στις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές», ο Ιντζιρλί αναφέρει: «Αλλά πρέπει να μείνει υπουργός εξωτερικών. Καλά, γιατί; Δεν νοιάζει καθόλου τους πολίτες, όμως κυρίως τα μέλη του UBP. Γράφονται άρθρα και γίνονται σχόλια που λένε ”η Τουρκία δεν τους ενέκρινε, θα αλλάξουν δύο υπουργοί”. Το έγραψε ο Λεβέντ Όζανταμ. Και ο Όζανταμ δεν θα το έγραφε αν δεν έπαιρνε πληροφορία από κάπου. Δηλαδή αγαπητά μέλη του UBP, δεν σας νοιάζει καθόλου αυτή η κατάσταση; Και ύστερα αφρίζετε όταν λεχθεί ”αυτό ονομάζεται αποικιοκρατία” ή ”είναι ξεκάθαρη κατοχή”! Ε καλά, πώς ονομάζεται αυτό το σύστημα; […]»
Ο Λεβέντ Όζανταμ γράφει στην Kıbrıs Postası ότι, όπως λέγεται, αμέσως μετά την εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» από τη «βουλή» θα κινητοποιηθούν μερικές κομματικές οργανώσεις στο θέμα του «ανασχηματισμού» του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι πολλοί πιστεύουν ότι θα αλλάξουν 3-4 ονόματα. Χαρακτηρίζοντας μεγάλο τεστ για τον Σουτζούογλου την όλη κατάσταση, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σύμφωνα με τις φήμες, υπάρχει ζήτημα όχι μόνο με «υπουργούς» αλλά και με την «προεδρία της βουλής». Γράφει και το εξής:
«Φυσιολογικά, κοχλάζει το καζάνι μέσα στο UBP. Υπάρχουν και εκείνοι στους οποίους αρέσει το υπουργικό συμβούλιο και εκείνοι στους οποίους δεν αρέσει. Διαδίδονται και επιχειρείται να διαδοθούν οι ισχυρισμοί ότι αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα κινητοποιηθούν κάποιες κομματικές οργανώσεις! Επικρατεί μεγάλη ησυχία στο θέμα του υπουργικού συμβουλίου από την αρχή της εβδομάδας. Πολλοί πείστηκαν ότι θα αλλάξουν 3-4 ονόματα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο! Μερικοί λένε ότι η Άγκυρα δεν θέλει αυτά τα ονόματα και κάποιοι ότι η Άγκυρα δεν ανακατεύεται στο υπουργικό συμβούλιο και ότι ο πραγματικός καβγάς διεξάγεται εντός του κόμματος. Όπως θα αντιληφθήκατε, επικρατεί πλήρης σύγχυση!».
Πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης»
Η νέα τρικομματική «κυβέρνηση» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.
Η «ολομέλεια» της «βουλής» συνεδρίασε χθες για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης για την τρικομματική «κυβέρνηση» συνασπισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικού Κόμματος – Κόμματος Αναγέννησης.
Στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, την «κυβέρνηση» του Φαΐζ Σουτζούογλου υποστήριξαν 29 «βουλευτές». 20 «βουλευτές» καταψήφισαν το νέο «κυβερνητικό σχήμα», ενώ ένας «βουλευτής» της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από τη διαδικασία.
Το ΚΕΕ βγήκε πρώτο από την πρόσφατη «εκλογική» αναμέτρηση στα κατεχόμενα. Ωστόσο, δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία. Για αυτόν τον λόγο, μετά τις «εκλογές», ο αρχηγός του, ο κ. Σουτζούογλου, διαπραγματεύτηκε με τα μικρότερα κόμματα τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». Τελικά, επέλεξε να προχωρήσει με το «δοκιμασμένο» στο πρόσφατο παρελθόν, τρικομματικό σχήμα.