Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, δημιουργεί κινητικότητα μετά από μιαν μακρά παρατεταμένη «ανομβρία» στο εθνικό θέμα. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες, μετά που εξασφάλισε τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων διόρισε την Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ στη θέση αυτή.
ΟΠΩΣ ανακοινώθηκε από τη Νέα Υόρκη, «ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την κ. Χολγκίν να αναλάβει εκ μέρους του ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό». Βεβαίως αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πολλοί απεσταλμένοι έχουν διοριστεί στο Κυπριακό αλλά δεν πέτυχαν. Ελπίζουμε, βέβαια, αυτή την φορά η κ. Κουεγιάρ να πετύχει. Να πετύχει να βρει διέξοδο και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση στη σωστή βάση.
ΓΙΑΤΙ η αναφορά ότι ο στόχος του διορισμού είναι να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος δεν μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Μάλλον δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε ασάφεια επί του θέματος. Γιατί το κοινό έδαφος δεν μπορεί να σημαίνει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, η «χρυσή τομή» μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς οι διαφορές είναι χαώδεις και είναι σαφές πως οι επιδιώξεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Στην αντίπερα όχθη, η κατοχική πλευρά αξιώνει εκ προοιμίου αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος. Κοντολογίς απαιτεί λύση δυο κρατών.
Η ΝΕΑ προσωπική απεσταλμένη ερχόμενη στο νησί θα έχει στις αποσκευές της τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού και προφανώς δεν νομιμοποιείται ποσώς, ούτε η ίδια ούτε οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, να παρουσιάσει ή να συζητά οτιδήποτε εκτός από τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας ή λύση δυο κρατών.
ΔΕΝ θέλουμε να προτρέχουμε σε σχέση με την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα θεωρούμε πως μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ανάβει το πράσινο φως και για την ενεργότερη εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωσή τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ και η Επιτρόπος Ελίζα Φερέιρα ανέφεραν πωςη ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της.