Ιδιαίτερα έντονος και καυστικός στα όσα δηλώνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα στο κόμμα του. Eκτιμά πως οι πληγές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια δύσκολα θα κλείσουν και επιρρίπτει σαφείς και ξεκάθαρες ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για τη σημερινή κατάσταση.

Μιλά για τη σχέση του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, τη στήριξη που τού παρείχε και πώς αυτή η σχέση, εξαιτίας και κακόβουλων παρεμβάσεων τρίτων, έχει χαλάσει. Χαρακτηρίζει αστείο τον τρόπο με τον οποίο συγκλήθηκε το συνέδριο της ΕΔΕΚ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλώνοντας πως ούτε πάρτι γενεθλίων δεν μπορεί να διοργανωθεί μέσα σε 20 ώρες όπως έκανε η ηγεσία του κόμματος με το συνέδριο. Σχολιάζει το θέμα του μητρώου μελών, το οποίο αποτελεί και το σημείο αναφοράς στην αντιπαράθεση του κόμματος και στέκεται στην εσωστρέφεια στην οποία έχει οδηγηθεί το κόμμα, με λογικές «δικός μας» και «άλλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απαντά στη δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου πως «η πόρτα είναι ανοικτή», χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη από τον πρόεδρο ενός ιστορικού κόμματος όπως η ΕΔΕΚ. Ο ίδιος δηλώνει πως ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί. Τέλος, απαντά και στα όσα λέγονταν ότι θα μπορούσε ο ίδιος να αποτελούσε μία συναινετική λύση για την ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας πως η ΕΔΕΚ δεν έχει ανάγκη από μία «υπηρεσιακή κυβέρνηση», αλλά από μια «στιβαρή και ενωτική ηγεσία».

– Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην ΕΔΕΚ και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για το κόμμα;

– Ήδη η επόμενη ημέρα στην ΕΔΕΚ είναι πολύ δύσκολη. Απουσιάζει από το κόμμα η συναγωνιστικότητα και η συντροφικότητα. Υπάρχει μια περιχαράκωση σε «δικούς» και σε «άλλους», ως εάν να υπάρχουν εχθροί μέσα στο ίδιο το κίνημα. Άφησε πληγές η τελευταία περίοδος οι οποίες δύσκολα θα κλείσουν, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που έχω αναφέρει πιο πάνω. Είναι κρίμα, γιατί ακριβώς η δυναμική που συνένωνε διαχρονικά το κόμμα με τους φίλους, τα μέλη και τους οπαδούς του, είτε λόγω της ιστορίας του και της προσφοράς του στον τόπο, είτε λόγω της πανανθρώπινης ιδεολογίας του σοσιαλισμού, έχει παύσει. Στη θέση της παρουσιάζονται φυγόκεντρες δυνάμεις, που καταρρακώνουν κάθε έννοια συλλογικότητας. «Όποιος διαφωνεί ή όποιου δεν αρέσει η άποψη, η πόρτα είναι ανοικτή»! Έτσι δεν λέχθηκε, μερικές ώρες μετά που τέλειωσαν τα του συνεδρίου; Μα, είναι πράγματα αυτά να λέγονται και μάλιστα από τον πρόεδρο του κόμματος; Ό,τι και να είχε γίνει, θα περίμενε κάποιος να γινόταν ένα κάλεσμα ενότητας, να δινόταν μια προοπτική ελπίδας, να δηλωνόταν μια δέσμευση για κοινή πορεία προς τα εμπρός. Αντ΄ αυτών επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και οι ίδιες απαξιωτικές συμπεριφορές που οδήγησαν στην αποστασιοποίηση και στην πολεμική ατμόσφαιρα είτε εντός, είτε εκτός του κόμματος, που σε τελευταία ανάλυση οδηγούν στην αυτοαναίρεση του.

– Χαρακτηρίσατε «ντε φάκτο» την ηγεσία της ΕΔΕΚ μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Πώς το εννοείτε; Εκτιμάτε ότι είναι ζήτημα νέας δικαστικής μάχης;

– Δυστυχώς, η μέθοδος που επιλέχθηκε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε με το συνέδριο, οδήγησε στη χειραγώγηση του. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αυτό που έγινε χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και κατά τρόπο καταστατικά απαράδεκτο. Βιαστικά και αιφνιδιαστικά προκηρύχθηκε «συνέδριο» εντός 20 ωρών! Όπως είπα, ούτε πάρτι παιδικών γενεθλίων δεν γίνεται σε 20 ώρες! Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αγοραστούν ενδεχομένως μπαλόνια, να ετοιμαστεί η τούρτα, να γίνουν οι κρέμες για τα παιδιά, να διακοσμηθεί ο χώρος, να παγώσουν οι χυμοί, να δοθούν οι προσκλήσεις!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το καταστατικό του κόμματος απαιτεί όπως το συνεδριακό υλικό να φθάνει στις Τοπικές Οργανώσεις και στα μέλη τουλάχιστον δύο μήνες πριν τις εργασίες του συνεδρίου. Κι αυτό γίνεται προκειμένου να μελετηθεί το υλικό, να αξιολογηθεί, να γίνουν εισηγήσεις και προτάσεις, διότι το συνέδριο δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο για να γίνει. 

Σ΄ αυτό το υλικό περιλαμβάνεται ρητώς η έκθεση δράσης της Κεντρικής Επιτροπής, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση για την οργανωτική κατάσταση του κόμματος, οι πολιτικές προγραμματικές θέσεις και η τακτική του Κινήματος για το μέλλον. Τίποτα δεν έγινε, τίποτα δεν παρουσιάστηκε! 

Μια ομιλία όλη κι όλη του προέδρου διάρκειας 45’ έως 50’ λεπτών, στην παρουσία 83 (!) ατόμων και αυτό ήταν όλο… Κρίμα για το κόμμα, πραγματικά. Και ακολούθησαν οι εκλογές την επόμενη ημέρα. 1.035 μέλη, αν είναι τόσα, ψήφισαν, σε σύνολο 7.000 μελών. Γι΄ αυτό είπα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι λείπει η δημοκρατική νομιμοποίηση στο αποτέλεσμα στο οποίο οδηγήθηκαν τα πράγματα. «Ντε φάκτο», χωρίς νομιμοποίηση. Δεν εννοώ την κατά νόμον έλλειψη νομιμοποίησης, γι’ αυτό και δεν είμαι υπέρ της δικαστικής αντιπαράθεσης. Εννοώ την έλλειψη της δημοκρατικής νομιμοποίησης του αποτελέσματος, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προκύψει σε ένα κόμμα εγγενώς δημοκρατικό, όπως είναι η ΕΔΕΚ.

– Τι έπρεπε να γίνει κατά τη δική σας άποψη; Η θητεία της ηγεσίας έληγε…

– Δεν είναι δικαιολογία ότι επειδή έληγε η θητεία, δεν θα έπρεπε να τηρηθεί η εσωκομματική δημοκρατία και να καμφθεί η δημοκρατική αρχή. Η απραξία τόσων μηνών που πέρασαν από την προκήρυξη του συνεδρίου (από το καλοκαίρι πέρυσι) οφείλεται στις διαταγές των δικαστηρίων, αλλά και εν πολλοίς στην εμμονή και στην «οσιοποίηση» του μητρώου μελών που κατείχε ο πρόεδρος, την ίδια ώρα που υπήρχαν ενστάσεις και σοβαρές καταγγελίες για την ορθότητα και γνησιότητά του. Με ρωτάτε τι έπρεπε να γίνει. Η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Να γίνει το συνέδριο στην ώρα του με ένα μητρώο που όλοι θα συμφωνούσαν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είχα προτείνει οι διαδικασίες να βασιστούν στο μητρώο του 2017 με βάση το οποίο είχε θριαμβεύσει ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Τα πείσματα όμως και τα χαρακώματα μέσα στο ίδιο το κόμμα, δεν επέτρεψαν τη χρήση της κοινής λογικής.

– Πιστεύετε ότι όντως υπάρχει ζήτημα με το μητρώο μελών του κόμματος; Ποια η δική σας εκτίμηση;

– Υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες με το μητρώο μελών και δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ανυπερθέτως βάσιμες. Οι ενστάσεις υποστηρίζουν κυρίως ότι μετά την προκήρυξη του συνεδρίου, έγιναν προσθαφαιρέσεις και αλλοιώσεις στο μητρώο. Ξέρετε, μετά την προκήρυξη του συνεδρίου δεν επιτρέπεται καμιά αλλαγή στο μητρώο. Τα πράγματα παγώνουν, όπως συμβαίνει με τους εκλογικούς καταλόγους στις περιπτώσεις των εκλογών. Οι κατάλογοι κλείνουν. Ήταν και είναι πολύ απλή η εξακρίβωση τυχόν παρέμβασης στο μητρώο, μέσω της τεχνολογίας. Η διαπίστωση του κατά πόσον υπήρξαν εγγραφές ή διαγραφές στο μητρώο μελών στην κλειστή περίοδο, το πότε έγιναν αυτές και μέσω ποιου ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι ζήτημα τεχνικό. Η δικαστική πραγματογνωμοσύνη έχει εξελιχτεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αντί λοιπόν να επιτρέψουμε να εξετάσει τα πράγματα κάποιος ειδικός, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα, προσδόθηκε πολιτική χροιά στο θέμα, προτιμήθηκε η διαιώνιση των παθών και συντήρηση του πολεμικού κλίματος και των εκατέρωθεν αντεγκλήσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΡΙΚ

– Ζητήσατε εξηγήσεις για το περιστατικό που συνέβη στο ΡΙΚ και αφορούσε παρέμβασή σας; Θα προβείτε σε οποιεσδήποτε ενέργειες διαμαρτυρίας;

– Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ίσως επειδή ήμουν στο εξωτερικό, δεν είχα αντιληφθεί την έκταση και σοβαρότητα του ζητήματος που προέκυψε με την παρέμβαση μου στο ΡΙΚ, μέχρι που πληροφορήθηκα από τον θαρραλέο δημοσιογράφο του τι πραγματικά έγινε. Αυτό έγινε το βράδυ της Παρασκευής και ειλικρινά στεναχωρήθηκα πρώτα από την παραίτηση του Ντίνου Φοινικαρίδη και κατά δεύτερο με τον τρόπο που έγινε το περιστατικό. Δεν έκανα οποιαδήποτε νύξη ή καταγγελία διότι επρόκειτο για μια ιδιωτική συνομιλία την οποία ανέλαβα να μη δημοσιοποιήσω. Τα άλλα τα ξέρετε. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν συνάδουν με τη δημοκρατική κοινωνία.

«Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα παραίτηση από τη βουλευτική έδρα»

– Ποια η σχέση σας σήμερα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο; Ήσασταν από τα άτομα που τον στηρίξατε. Θεωρείτε ότι κάνατε λάθος;

– Τον Μαρίνο τον στήριξα στο παρελθόν κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά και στα συλλογικά όργανα. Έχει και τις ικανότητες και υιοθετούσε τις πολιτικές θέσεις με τις οποίες συμφωνούσα. Πέραν τούτου, τον θεωρούσα φίλο. Γι ‘ αυτό και δεν θεωρώ ότι έκανα λάθος που τον στήριξα και του συμπαραστάθηκα υπό τις συνθήκες και τις καταστάσεις που το έπραξα. Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι η σχέση μου μαζί του δεν είναι πια η ίδια όπως προηγουμένως. Δυστυχώς, φρόντισαν πολλοί «καλοθελητές» και επιτήδειοι στον στενό του κύκλο να τη δηλητηριάσουν. Είμαι ενήμερος τι και από ποιους λέγονταν πως «ο Κωστής θέλει να σε φάει», πως ο Ευσταθίου «είναι πίσω από όλα» και άλλες τέτοιες ανοησίες και κακεντρέχειες, προκειμένου η κάθε ασημαντότητα να αποκτήσει έρεισμα και να της δοθεί σημασία. Αποτέλεσμα αυτού του κακεντρεχούς αφηγήματος, ήταν να δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα δυσπιστίας και καταστροφολογίας εις βάρος πολλών συναγωνιστών, ώστε η όποια κριτική και διαφωνία μαζί με τον πρόεδρο του Κινήματος να εκλαμβάνεται ως πολεμική ενέργεια εναντίον του. Και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Στη δαιμονοποίηση ουσιαστικά της άλλης άποψης.

– Εσείς πώς θα αντιδράσετε σε όλες αυτές τις εξελίξεις; Θα συνεχίσετε κανονικά ως βουλευτής του κόμματος; Πέρασε από το μυαλό σας η παραίτηση;

– Είμαι βουλευτής του κόμματος, έχω καθήκον και υποχρέωση να ανταποδώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τιμή που μου έκαναν οι φίλοι, τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ να με εκλέξουν αντιπρόσωπό τους. Έχω ακόμα τέσσερα χρόνια θητείας και θα τα εξαντλήσω, πρώτα ο Θεός, ως νομοθέτης και αντιπρόσωπος με βάση τη συνείδησή μου και την προσήλωση στην αλήθεια. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα την παραίτηση.

– Κάποιοι έβλεπαν κάποτε ότι θα μπορούσατε να αναλαμβάνεται την ηγεσία της ΕΔΕΚ ως συναινετική λύση μέχρι να επανέλθει η ηρεμία στο κόμμα. Θα μπορούσατε να παίξετε αυτόν τον ρόλο;

– Ουδέποτε θα αποδεχόμουν να κάνω τέτοιο πράγμα. Για δύο λόγους αρχής : 

– Ο πρώτος, είναι ότι η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος δεν μπορεί να είναι περιστασιακή, ούτε να γίνεται υπό όρους. Δεν είναι «υπηρεσιακή κυβέρνηση» που χρειάζεται η ΕΔΕΚ (όπως και το κάθε πολιτικό κόμμα), αλλά στιβαρή, ενωτική και συνεπή ηγεσία. 

– Ο δεύτερος, είναι ότι παλαιότερα, στα «καλά τα χρόνια», είχα υποσχεθεί στον Μαρίνο Σιζόπουλο και δηλώσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ότι δεν θα ήμουν ανθυποψήφιός του για την προεδρία της ΕΔΕΚ.

ΟΧΙ ΣΕ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

– Γιατί δεν συμμετέχετε σε συνεδρίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ;

– Δεν αντιλήφθηκα σε ποιες συνεδρίες των συλλογικών οργάνων δεν συμμετείχα, όπως είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Μετά την προκήρυξη του συνεδρίου δεν υπήρξαν, ούτε και μπορούσαν να γίνουν συνεδρίες είτε του Πολιτικού Γραφείου είτε της Κεντρικής Επιτροπής. Εκτός και αν έγιναν συνεδρίες εν κρυπτώ ή με αυτό να εννοεί την παρωδία του « έκτακτου συνεδρίου» που έγινε κάποιους μήνες προηγουμένως, κατά παράβαση των δικαστικών διαταγμάτων αλλά και του καταστατικού. Εκεί ασφαλώς και δεν πήγα. Είμαι πολίτης, νομοθέτης και δικηγόρος και δεν μπορώ να παραβαίνω τον νόμο, ούτε να συμμετέχω σε χειραγώγηση διαδικασιών.

– Υπάρχει συντονισμός και συνεργασία στην κοινοβουλευτική ομάδα;

– Στην κοινοβουλευτική ομάδα όντως υπάρχει αρκούντως ένας συντονισμός, που μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και ο οποίος ελπίζω να μη δηλητηριαστεί από τα τελευταία γεγονότα. Είναι εξάλλου και το μόνο όργανο που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ένσταση είτε για τη σύνθεση, είτε για τη νομιμοποίησή του.

«Ο νοών νοείτο…»

– Τι σημαίνει η απόφαση για ακύρωση του διατάγματος στην περίπτωση του Μιχάλη Τερέπεη;

– Στην υπόθεση του συναγωνιστή Μιχάλη Τερέπεη, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα όσα διατείνεται ο Μιχάλης ότι έγιναν με το μητρώο είναι σοβαρά πράγματα, είναι με μια πρώτη ματιά βάσιμα, είναι ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν από το Δικαστήριο και ότι μπορεί να πετύχει στην αγωγή του. Όμως, είπε το Δικαστήριο, μιας και παραδέχτηκε ( εντίμως και ειλικρινώς για μένα) ότι δεν είχε πρόθεση να διεκδικήσει επανεκλογή του, αυτό σήμαινε ότι δεν θα πάθαινε οποιαδήποτε ζημιά από τη μη συνέχιση του διατάγματος και άρα δεν υπήρχε λόγος αυτό να ισχύει. Γι’ αυτό το λόγο ακύρωσε το διάταγμα. Επομένως, ο νοών νοείτο!