Στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια κατάσταση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, προσπαθώντας να αποκρύψει για άλλη μια φορά πως οι αναθεωρητικές της βλέψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου δε σταμάτησαν ποτέ, είπε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, που παρευρέθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κηδεία του πεσόντα, κατά την τουρκική εισβολή, Χρίστου Θεοχάρους, η οποία τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, στη Μακεδονίτισσα.

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, προωθώντας την παράνομη μετανάστευση για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.  

Τόνισε στη συνέχεια πως μέσα σ’ αυτό το δυσχερές περιβάλλον που προκαλεί η Τουρκία, αποτελεί εθνική και ηθική υποχρέωση όλων να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τονίζοντας αυτόχρονα πως “επιβάλλεται η επίδειξη καλής θέλησης για επανέναρξη του διαλόγου και η δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνουμε, σκοπό έχει να υποβοηθήσει την προσπάθεια αυτή”.

Επεσήμανε ακόμα πως “είμαστε ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την πλήρη διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου ώστε να κλείσουν όλες οι ανοικτές πληγές που βασανίζουν τις οικογένειές τους, τόσα χρόνια”.

Ο Υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά στη θυσία του Θεοχάρους, που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Πρόσθεσε ότι τα λείψανά του εντοπίστηκαν στην περιοχή της Λαπήθου, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Καταγόταν από το Μηλικούρι και πριν την εισβολή διέμενε στο Καλό Χωριό Λεύκας. Ήταν νυμφευμένος με την Ανδριανή και είχε ένα κοριτσάκι μόλις ενάμιση έτους, την Ευθαλία.

ΚΥΠΕ