Μετά από μια μαραθώνια συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ άναψε το πράσινο φως, εγκρίνοντας πλειοψηφικά την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, για στήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ψηφοφορία μπήκε και το όνομα του Αχιλλέα Δημητριάδη, το οποίο συζητήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο, παρόλο ότι η τελική πρόταση ήταν για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το τελικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής ήταν, 52 ψήφοι υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη, 37 υπέρ Αχιλλέα Δημητριάδη και 9 μέλη τήρησαν αποχή. Ως εκ τούτου, η εισήγηση του κομματικού οργάνου προς τις κομματικές ομάδες βάσης στον διάλογο που ξεκινά από αύριο είναι για το όνομα του τέως διαπραγματευτή.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων και τα αποτελέσματα του θα αξιολογηθούν αρχικά στις επαρχιακές επιτροπές και εν συνεχεία σε νέα Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συγκληθεί τέλος του μήνα. Η Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει και διαμορφώσει την τελική πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στις 5 Ιουνίου, οπόταν και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον υποψήφιο του κόμματος. 

Μετά και τη χθεσινή συνεδρία, ουσιαστικά ο λόγος πλέον είναι στις κομματικές ομάδες βάσης, οι οποίες διαδικαστικά μπορούν στο πλαίσιο του διαλόγου να καταθέσουν στη συζήτηση και άλλο ή άλλα ονόματα. Στις κομματικές ομάδες βάσης θα γίνει ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής. Εκ των πραγμάτων όμως, δύσκολά δεν θα τύχει έγκρισης η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Συνεπώς, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η τελική επιλογή του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΕΛ: Ανδρέα Μαυρογιάννη αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή

Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ήταν μαραθώνια, με έντονο τον προβληματισμό στις τοποθετήσεις των μελών, ανάμεσα στις οποίες υπήρχε και η ισχυρή άποψη για να κατέλθει το κόμμα με αριστερό υποψήφιο. Δηλαδή την τρίτη επιλογή της πρώτης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Ιανουαρίου. Η πρώτη ήταν συνεργασία με άλλες κομματικές δυνάμεις και η δεύτερη για στήριξη μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας του ευρύτερου χώρου πέραν της Αριστεράς.

Η θέση για αριστερό υποψήφιο ακούστηκε από αρκετά μέλη τόσο χθες όσο και σήμερα, αλλά δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία. Όπως πληροφορούμαστε, λίγο πριν την ψηφοφορία, αφού ρωτήθηκαν τα μέλη εάν κρίνουν ότι πρέπει να μπει σε ψηφοφορία και η συγκεκριμένη πρόταση, τελικά συμφωνήθηκε να προχωρήσουν χωρίς αυτήν. Αξιοσημείωτο το ότι πήραν το λόγο σχεδόν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Το Σάββατο πήραν το λόγο 35 μέλη και χθες πέραν των 65 μελών.

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, μετά από μια δημοκρατική, γόνιμη και διεξοδική συζήτηση, επιβεβαίωσε ότι αμετάθετος στρατηγικός στόχος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 είναι η αλλαγή. Αλλαγή με κοινωνικά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πρόσημο. Αλλαγή για να βάλουμε τέλος στα αδιέξοδα της διακυβέρνησης του Συναγερμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας. 

Όπως αναφέρεται, «καθολική θέση της Κ.Ε. ήταν και είναι η επιλογή μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, εγνωσμένης εντιμότητας και ικανής να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή και ευρύτερα στην κοινωνία της Κύπρου. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος έχει καταλήξει να εισηγηθεί προς τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ την υποψηφιότητα του Αντρέα Μαυρογιάννη. Κατά τη μυστική ψηφοφορία όπου ψήφισαν 98 μέλη της Κ.Ε. η υποψηφιότητα Αντρέα Μαυρογιάννη έλαβε το 60%».  

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση, αναφέρει ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης διαθέτει ένα πλούσιο πολιτικό βιογραφικό και διεθνή εμπειρία. «Συνεργάστηκε με σειρά Προέδρων υπηρετώντας την πατρίδα ως διπλωμάτης και διαπραγματευτής. Είναι βαθύτατος γνώστης του Κυπριακού και αδιασάλευτα προσηλωμένος στην ανάγκη λύσης σύντομα στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διαθέτει επίσης μια αξιόλογη διοικητική εμπειρία με χαρακτηριστική απόδειξη την επιτυχημένη παρουσία του στη θέση του Υφυπουργού της κυβέρνησης Χριστόφια για την πραγματοποίηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Σημειώνεται ακόμα ότι, «τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ θα κληθούν να τοποθετηθούν για τις Προεδρικές Εκλογές και την πρόταση αυτή. Η Κεντρική Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου το αποτέλεσμα του διαλόγου και το Παγκύπριο Συνέδριο στις 5 Ιουνίου θα λάβει την απόφαση». 

Στεφάνου: Είναι υποψήφιος που συνενώνει

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι μία προσωπικότητα που μπορεί να συνενώσει, καθώς είναι γνωστός σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι μία επιλογή νίκης για το κόμμα της Αριστεράς. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Στις δηλώσεις του, ήταν πλαισιωμένος και από αρκετά μέλη της Γραμματείας του κόμματος, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας. Στις δηλώσεις του, ο Στέφανος Στεφάνου ανέδειξε την προσωπικότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την υποψηφιότητά του.

Ο Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί να συνενώσει, καθώς τον ξέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. «Μπορούμε να κερδίσουμε και να αναδείξουμε Πρόεδρο ένα άτομο με εμπειρία και κοινωνικές ευαισθησίες», τόνισε. Υπογράμμισε δε, πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν διαπραγματευτής και όχι Πρόεδρος, απαντώντας ουσιαστικά στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, ότι υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη.

«Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Μαυρογιάννης είναι οπαδός της ΔΔΟ», δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς ανέφερε ότι θα απευθυνθούν εκ νέου σε πολιτικές δυνάμεις με το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα πετύχει ευρύτερες συναινέσεις. Η πρόταση μας είναι πλέον συγκεκριμένα. Πάμε στις κομματικές ομάδες βάσεις», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.