Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητα του και η ώρα των αποφάσεων για το ΔΗΚΟ πλησιάζει. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος, παραπέμπουν στις διαδικασίες δηλώνοντας πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε προειλημμένη απόφαση για οποιονδήποτε υποψήφιο, ενώ στην αντίπερα πλευρά ήδη στην Πινδάρου, έχουν χρήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο. Σε κάθε περίπτωση, σημείο αναφοράς για τις παραπέρα εξελίξεις και αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές είναι η συνάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Παρασκηνιακές επαφές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτό έχει αναφερθεί και δημόσια από μέρους της δηκοϊκής ηγεσίας. Αυτό όμως που θα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό είναι η επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών, που αναμένεται να γίνει πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων από μέρους των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ.

Σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της ηγετικής πυραμίδας πέραν από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κληθεί να αναπτύξει τις θέσεις του για διάφορα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, την Οικονομία, τα θέματα διαφθοράς και διάφορα άλλα, τα οποία κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα κληθεί να διευκρινίσει και τοποθετήσεις όπως το ότι παραμένει μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει. 

Στη χθεσινή συνεδρία του κόμματος, καταγράφηκε η δυσφορία μελών για δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως επίσης και για το ατόπημα, όπως χαρακτηρίστηκε, με την ομιλία εξαγγελίας της υποψηφιότητας του. Ακούστηκε επίσης η άποψη ότι δεν μπορεί να δηλώνει συναγερμικός και να μην θέλει να βγαίνουν μπροστά δηκοϊκά στελέχη αλλά να θέλει τη στήριξη του ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα άκρα η κόντρα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ με φόντο τις προεδρικές

Σημειώθηκε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ένα πλαίσιο συμφωνίας στη βάση του οποίου θα χτιστεί και αυτή η συνεργασία. Στο διάστημα αυτό επίσης θα γίνουν και επαφές με άλλους ανεξάρτητους υποψήφιους.

Υπήρχαν ωστόσο και απόψεις ότι  ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος και έχει δικαίωμα να τοποθετείται όπως θέλει. Απ’ εκεί και πέρα, όπως ανέφεραν, όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με τον ίδιο, να μεταφέρουν και οι ίδιοι τις θέσεις τους και να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία ή όχι στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο κοινών θέσεων και στόχων. Υποστήριξαν επίσης πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία της λήψης απόφασης και ότι όλα βαίνουν με βάση το πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ότι έγιναν αρκετές επαφές με το ΑΚΕΛ στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεργασίας.  

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Πολύ πιθανόν αυτή να γίνει μετά την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.

«Δεν υπήρξε καμία απόφαση», ανέφερε χθες ο γγ του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ. «Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ μας καθορίζει να συνεχίσουμε τον εσωκομματικό και  τον διακομματικό διάλογο με κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητες υποψηφιότητες και προσωπικότητες και σε αυτή τη βάση προχωρεί στην υλοποίηση της απόφασης η γραμματεία και η ηγεσία του κόμματος. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, θα γίνουν επαφές και με ανεξάρτητους υποψήφιους και όταν ολοκληρωθεί ο εσωκομματικός και διακομματικός διάλογος, θα ενημερώσουμε την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οπόταν δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση», δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμα ότι θα συζητήσουν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως θα συζητήσουν και με άλλους υποψήφιους. «Θα ακούσουμε τις θέσεις του, τις προτάσεις του, θα προβληματιστούμε και επ’ αυτού θα τοποθετηθούμε. Και όπως έχω πει, όλα τα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι και η αρμόδια να λάβει τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει καμία απόφαση, καμία συμφωνία ή προσυμφωνία με οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Εμείς συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως έχει καθοριστεί μέσα από τα όργανα του κόμματος. Όταν συζητήσουμε με τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως και με τους άλλους, και ακούσουμε τις θέσεις του, θα μπορούμε να πούμε και περισσότερα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανέφερε ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος της Αριστεράς «με τον οποίο έχουμε ολοκληρώσει τις επαφές μας. Έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για συνεργασία», δήλωσε.

Μιλούν για λογοκλοπή στην Πινδάρου

Στην Πινδάρου θέλουν να κρατούν ψηλά το θέμα που προέκυψε με την αντιγραφή, όπως την χαρακτηρίζουν, σημείων της ομιλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη από ομιλίες του Ιωάννη Κασουλίδη κατά την προεκλογική του 2008. Συναγερμικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως λογοκλοπή το όλο γεγονός. Υποδεικνύουν πως εάν αντίστοιχα διαπιστωνόταν κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα του εξωτερικού θα ελάμβανε ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και ο τέως υπουργός Εξωτερικών έπρεπε για λόγους ευθιξίας να αποσύρει την υποψηφιότητα του. 

Χθες κυκλοφόρησαν και άλλα βίντεο με κοινές ατάκες του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ιωάννη Κασουλίδη του 2008. 

«Οι ηγεμονισμοί, οι αλαζονικές συμπεριφορές και τα διχαστικά κηρύγματα, ανήκουν στο παρελθόν», ήταν μία ακόμα ατάκα που ακούστηκε και το 2008 και την περασμένη βδομάδα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Η διακυβέρνηση της χώρας είναι υπόθεση όλων μας», είναι άλλη μία κοινή ατάκα.

Το όλο θέμα αναμένεται ότι θα «παίζει» συχνά από πλευράς ΔΗΣΥ, θεωρώντας ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών, θα αρχίσει σιγά-σιγά και η «αποκαθήλωση» του.

Χριστοδουλίδης: Δεν ήταν διεφθαρμένη η Κυβέρνηση

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε και χθες τη θέση ότι είναι μέλος του ΔΗΣΥ και ότι θα ήταν ψέμα να πει το αντίθετο. Δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το ΔΗΚΟ, τονίζοντας πως η υποψηφιότητα του είναι καθαρά ανεξάρτητη. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ήταν χθες φιλοξενούμενος στην τηλεόραση του «Σίγμα», όπου κλήθηκε να απαντήσει για διάφορα θέματα για τα οποία επικρίνεται. Σημείωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται καθημερινά και θα συνεχιστεί με κόμματα που ασπάζονται το όραμά του αλλά και με οργανωμένα σύνολα. Πρόσθεσε ακόμα ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοσιευτεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει 4 πυλώνες και το ετοιμάζουν ομάδες.

«Δεν είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά προεδρικές. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα μπορεί να φέρει κοντά δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, το σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό μιλάμε για μία ξεκάθαρα ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που δεν εξαρτάται από τη στήριξη κομμάτων», δήλωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις και τα σχόλια για την ομιλία του κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ανέφερε ότι μεσα στο πλαίσιο της ετοιμασίας, ο επικοινωνιολόγος εισηγήθηκε τη συμπερίληψη κάποιων σλόγκαν, αναφορές που στην πορεία διαφάνηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν και από τον κ. Κασουλίδη. «Μόλις αντιλήφθηκα αυτό δεν υπήρχε δεύτερη επιλογή, από τον τερματισμό της συνεργασίας, θεωρώ εντελώς αντιεπαγγελματικό αυτό που έγινε. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος αυτή η συμπεριφορά ήταν αντιεπαγγελματική, προχωράμε συνεχίζουμε τον διάλογο», δήλωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι ήταν μέλος της Κυβέρνησης την οποία θεωρεί ότι δεν ήταν διεφθαρμένη. «Εκλέγηκε για δεύτερη φορά το 2018 στη βάση συγκεκριμένων επιτευγμάτων. Οι προκλήσεις δεν έχουν χρώμα, τις αντιμετωπίζει το σύνολο του λαού».