Τη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας τόνισαν σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο, μετέφερε τους χαιρετισμούς από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, λέγοντας ότι η χώρα του αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της ήδη ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στις δύο χώρες.  Είπε ακόμη ότι Κύπρος και Ιορδανία διατηρούν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 60 χρόνια και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ιορδανό Βασιλιά για την στήριξη που παρέχει στην Κύπρο και είπε ότι προσβλέπει στην τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας που θα γίνει στην Κύπρο στο σύντομο μέλλον, εκφράζοντας τη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Κομίζει επιστολή στον ΠτΔ ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, ευχαριστίες Κασουλίδη για αεροσκάφη πυρόσβεσης

Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα κομίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ayman Safadi, δήλωσε ο ίδιος μετά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λευκωσία με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι συνομιλίες κάλυψαν το Ουκρανικό, την επισιτιστική κρίση και την κρίση στα ενεργειακά, το Μεσανατολικό, τη διμερή συνεργασία, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και το Κυπριακό με τους δύο Υπουργούς να τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ιερουσαλήμ. Αναφέρθηκαν στην υποστήριξη Κύπρου και Ιορδανίας στην ανάγκη για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Ιορδανό ομόλογό του για την παραχώρηση αεροσκαφών πυρόσβεσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα οποία και θα είναι σταθμευμένα στην Κύπρο.

O Υπουργός είπε ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεχούς διμερούς συντονισμού και ότι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν ολόκληρο το φάσμα της συνεργασίας, σε διμερές και τριμερές επίπεδο και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών σχέσεων, ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Αρχηγών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με επιπτώσεις που κυμαίνονται από την επισιτιστική ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τους ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, επαίνεσε τις συνεχείς προσπάθειες της Ιορδανίας για αποκλιμάκωση.

Επιβεβαίωσε και την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για τη διατήρηση του status quo των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ υπό τον Χασεμιτικό Θεματοφύλακα και αναγνώρισε τη δέσμευση της Ιορδανίας να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των θρησκειών στην ελευθερία λατρείας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί η εύθραυστη σταθερότητα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη βίας», σημείωσε.

Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για υποβοήθηση της επανέναρξης μιας διαδικασίας που στοχεύει σε άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια συνολική και διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση, βασισμένη σε λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους.

Στην ατζέντα βρέθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας με τον ΥΠΕΞ να τονίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρευρεθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ιορδανίας στις 2 Ιουνίου στην Ιορδανία.

«Ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, πιστεύουμε ότι λειτουργούμε ως συνδετικός κρίκος με την ΕΕ, όχι μόνο για την Ιορδανία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.

Επιστολή από Αμπντάλλα προς Πρόεδρο Αναστασιάδη-Οι ισραηλινές ενέργειες υπονομεύουν την σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή είπε ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας στις δηλώσεις του, σε μετάφραση στα ελληνικά, είπε πως έγινε μια ειλικρινής και βαθιά συζήτηση που βασίζεται στη σταθερή και ακλόνητη σχέση των δύο χωρών. Ο κ. Safadi είπε ότι μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή από τον Βασιλιά Αμπντάλλα «στα πλαίσια των εξαιρετικών σχέσεων και των διμερών προσπαθειών για να υπερβούμε την κατάσταση».

Ανέφερε ότι η Ιορδανία προσβλέπει στη διεύρυνση των οριζόντων της συνεργασίας που θα έχει θετικές συνέπειες και για τις δύο χώρες και για την κατάσταση στην Ιορδανία, την επισιτιστική ανασφάλεια και την ενεργειακή ανασφάλεια.

Είπε ότι η χώρα του αισθάνεται πως μέσα από τη συνεργασία με την Κύπρο, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση για αντιμετώπιση της κατάστασης και αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης της.

Σε διμερές επίπεδο είπε ότι η Ιορδανία θεωρεί ότι «βαδίζουμε στο σωστό δρόμο» με σταθερά βήματα για μια περαιτέρω συνεργασία και έχοντας υπόψη ότι έχουμε συνάψει αρκετές συμφωνίες, που εξασφαλίζουν ένα κλίμα προσοδοφόρο και ελκυστικό για τις επενδύσεις και για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Ο κ. Safadi είπε ότι η Ιορδανία εκτιμά ιδιαίτερα τη σαφή θέση και στάση της Κύπρου περί διαφύλαξης του status quo στην Ιερουσαλήμ και τη διαφύλαξη των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων και τον ρόλο του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας ως θεματοφύλακας της διαφύλαξης του δικαιώματος των θρησκειών.

«Θέλω να ευχαριστήσω για τη σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης που βασίζεται στα δύο κράτη. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και όλοι χρειαζόμαστε και ευελπιστούμε σε μια ειρήνη, η οποία θα βασίζεται στο δίκαιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η οδός αυτής της ειρήνης θα επιτευχθεί  μόνο δια της ανταπόκρισης σε όλα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως του δικαιώματος ίδρυσης ανεξάρτητου, παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στα όρια προ της 5ης Ιουνίου 1967.

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Κασουλίδη για το πόσο επικίνδυνη είναι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία δεν βοηθά στην επίτευξη μιας διευθέτησης του προβλήματος και την ανάγκη για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι ισραηλινές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και έχοντας ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στο ιερό Τέμενος. Πρέπει να επανέλθουμε στην ανάγκη του σεβασμού του δικαιώματος και της ιστορικής ιδιότητας της Ιερουσαλήμ και του σεβασμού των δικαιωμάτων των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων στην άσκηση του λατρευτικού του δικαιώματος για να επανέλθουμε στη δυνατότητα επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης για το Παλαιστινιακό για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Ανέφερε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη και πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της μη παρέμβασης σε άλλες χώρες και μη παραβίασης της επικράτειας και κυριαρχίας άλλων χωρών. «Συζητάμε και επισημαίνουμε πάντα την ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού και συζητήσαμε και τη σταθερή στάση μας απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία», κατέληξε.

ΚΥΠΕ