Η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει σε θετική ανταπόκριση των Τουρκοκυπρίων στην πρότασή της για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ένα βήμα που θα συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά δείχνει πως μόνο συνομιλίες, στη βάση που διεξάγονταν για δεκαετίες, δεν σκέφτεται για το Κυπριακό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα φρόντισε να καθορίσει την πορεία του Κυπριακού, όπως τουλάχιστον την επιδιώκει η τουρκική πλευρά. 

Για την τουρκική πλευρά η μόνη διαθέσιμη οδός επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι αυτή «της αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς». Η Άγκυρα, μέσω Τσαβούσογλου και στην παρουσία Τατάρ, φρόντισε να καταγράψει κατά τρόπο συγκεκριμένο την πορεία που επιδιώκει στο Κυπριακό (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ): 

►    Αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις  στο εξής θα είναι μεταξύ δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων.

►    Πρώτα πρέπει να εξισωθούν θα καθεστώτα των δύο πλευρών. 

►    Η εξίσωση να γίνει εκτός διαπραγματεύσεων.

►    Μετά την εξίσωση να αποφασίσουν μεταξύ τους τι είδους μοντέλο συνεργασίας θα εφαρμόσουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτή η θέση δεν είναι υπό διαπραγμάτευση αλλά «ο μόνος δρόμος λύσης που υπαγορεύουν οι πραγματικότητες επί του εδάφους». 

Η τουρκική πλευρά επιμένει σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προώθησε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά πρόκειται για παλιά ΜΟΕ «που έχει λήξει η προθεσμία τους» και για τα οποία γίνεται προσπάθεια «να πουληθούν στην ΕΕ και διεθνώς σαν να ήταν νέες προτάσεις». 

Η Λευκωσία φαίνεται πως δεν θα λάβει τις απαντήσεις που αναμένει από τον Ερσίν Τατάρ σε σχέση με τα ΜΟΕ καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ετοιμάζει «προτάσεις συνεργασίας». Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε πως «δεν είναι δυνατόν» να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ε/κ πλευράς τις οποίες χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτες, άκυρες». 

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζητήθηκαν ουσιαστικά οι απαντήσεις/προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς: «Θα υποβάλουμε σύντομα κάποιες προτάσεις μας για συνεργασία που θα είναι προς όφελος των δύο λαών». Ουσιαστικά η απάντηση Τατάρ προς Αναστασιάδη θα κινείται στη λογική της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη. 

Για τα ΜΟΕ ο Μ. Τσαβούσογλου είχε αναφέρει και τα εξής: «Είμαστε και εμείς υπέρ μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όμως ξέρουμε πολύ καλά τον λόγο που βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι αφαιρούνται κάποια σημαντικά στοιχεία μέσα από τη λύση με τη γενική έννοια και την προσπάθεια να πουληθούν ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν πέφτουμε ποτέ σε τέτοιου είδους παγίδες. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής, αν θέλει να δει τους Τούρκους της Κύπρου ως ίσους, θα αναγνωρίσει την κυριαρχική τους ισότητα και θα πάμε για συνεργασία».  

ΤΟ ΝΤΕΡΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ: Στις δηλώσεις του ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου τονίζοντας πως «το ντέρτι της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πάρει πίσω το Βαρώσι», σημειώνοντας παράλληλα το πόσο ενόχλησε την ε/κ πλευρά η απόφαση για άνοιγμα της πόλης. Και πρόσθεσε πως το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους ενώ υποστήριξε πως «τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο του ανοίγματος του Βαρωσιού δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τα βήματα που έγιναν εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και είναι βήματα που γίνονται προς όφελος και των δύο λαών».

ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΟΚΤΑΙ: Όπως φάνηκε κατά τρόπο ξεκάθαρο, η αποστολή Τσαβούσογλου είχε να κάνει με τις αντιδράσεις που προκαλούνται στα κατεχόμενα για τη συμφωνία Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις η Άγκυρα στέλνει στα κατεχόμενα τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Κι αυτού η αποστολή είναι στο πώς να καλμάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Ο Φουάτ Οκτάι θα συζητήσει έργα που θα γίνουν στα κατεχόμενα, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα κάνουν με τη στήριξη της Τουρκίας. 

Μαινόμενος ΑΚΑΡ κατά Ελλήνων βουλευτών 

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί από ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, κατά την ομιλία του ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οι Έλληνες βουλευτές (οι κ. Λιβανός, Τζάκρη, Λοβέρδος, Βολουδάκης) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φραστικό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές

Επίσης, τόνισαν πως δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.

Ο κ. Ακάρ απαντούσε εκνευρισμένος στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ανέφεραν ακόμη «πώς είστε υπέρ μια νατοϊκής συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά». Η αντιπαράθεση αυτή κράτησε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Ακάρ από την αίθουσα ενώ συνεχίστηκε και στους διαδρόμους. 

Στο μεταξύ, ως ανυπόστατες χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις κλιμακούμενες τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκει σταθερή κατανόηση και υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα, αλλά και κατοχυρωμένα, τόσο νομικά όσο και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δυσφορία για τουρκικές θέσεις 

Την δυσφορία πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων προκάλεσαν τοι τελευταίες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως οι προκλήσεις του Ερντογάν δεν θα περιοριστούν στην Ελλάδα. Εξέφρασε την ελπίδα «να μην χρησιμοποιήσει την Κύπρο» επειδή θα βρει αντίσταση στην Ελλάδα. 

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου καταδίκασε τις δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα τονίζοντας πως η προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας είναι σοβαρότατο πρόβλημα και εμπόδιο στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση. «Εμείς που δεν βολευόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε τη διχοτόμηση, χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Κοινότητας», ανέφερε ο Στ. Στεφάνου.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως «η Τουρκία, προκειμένου να διαπραγματευτεί σοβαρά και παραγωγικά πρέπει να εξαναγκαστεί. Δυστυχώς η απουσία διεκδικητικής πολιτικής και η αποτυχία επιβολής κυρώσεων, έχει εντείνει την αδιαλλαξία της».

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ «η προκλητική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, επιβάλλει τον τερματισμό των ψευδαισθήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα με πρόσθετες υποχωρήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών ή στην κατάθεση ΜΟΕ».