«Άσπρο μαύρο» είναι για την ΟΣΑΚ ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, με τον Μίλτο Μιλτιάδους, μέλος της Ομοσπονδίας να λέει ότι η θέση τους «είναι αδιαπραγμάτευτη και έχει κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες με σαφήνεια κι όλα τα επιχειρήματα  βρίσκονται ξεκάθαρα μπροστά μας».

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να επαναξιολογήσουν τον διορισμό αυτό «με συνειδητοποίηση της κατάστασης όπως αυτή έχει καταγραφεί από όλους τους φορείς της υγείας το τελευταίο διάστημα».

Μιλώντας ύστερα από συζήτηση στην Βουλή την Δευτέρα, την οποία συγκάλεσε προσωπικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας με όλους τους φορείς της υγείας για το ΓεΣΥ, ο κ. Μιλτιάδους διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και πως ο κ. Αγαθαγγέλου, «πολύ αγαπητός προσωπικά γιατρός, έχει εκφραστεί κατά κόρον κατά του συστήματος, είναι ένα από τα άτομα για τα οποία προ τριμήνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποκαλέσει πολέμιο του συστήματος, κι ένα από τα άτομα που δεν θα έβαζε στο ΔΣ του συστήματος ως πατροκτόνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ερώτηση αν αυτή η προσέγγιση δεν είναι «άσπρο – μαύρο» και κάποιος που έχει αντίθετες απόψεις πρέπει να βγαίνει εκτός του πλαισίου ενός οργανισμού που λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις, ο Μίλτος Μιλτιάδους είπε ότι και ο ίδιος συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ και δεν υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα θέματα, αλλά υπάρχουν έντονες διαφωνίες και έντονες συζητήσεις σε πάρα πολλά θέματα.

«Αυτό αφορά τις αποφάσεις. Όχι τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία του συστήματος. Η ένστασή μας οφείλεται στις θέσεις που κατά καιρούς εξέφρασε ο κ. Αγαθαγγέλου σε σχέση με τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία του συστήματος», ανέφερε.

Το θέμα για μας, συνέχισε, είναι όντως άσπρο – μαύρο και μίλησε για πληροφορίες από το παρασκήνιο και το προσκήνιο που τους κάνουν πολύ επιφυλακτικούς σε σχέση με το μέλλον του ΓεΣΥ. Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, συμπλήρωσε.

Να βρεθεί η χρυσή τομή με διάλογο, καλεί ο Δίπλαρος

Έκκληση προς την Κοινωνική Συμμαχία να «κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, να βρούμε τί είναι εκείνο που μας προβληματίζει και ίσως μέσα από ένα διάλογο βρεθεί και η χρυσή τομή», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάνοντας λόγο για ενέργειες στο παρασκήνιο.

Το ΔΣ του ΟΑΥ, ανέφερε, έχει 13 συνολικά μέλη και κάνει εξαιρετική δουλειά. «Είναι κρίμα θεωρώ, και άδικο, να επικεντρωνόμαστε σε ένα ζήτημα και να μην βλέπουμε την ουσία. Ότι ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο στην εφαρμογή το ΓΕΣΥ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δύο πρώην Υπουργοί Υγείας της κυβέρνησης, οι κ. Παμπορίδης και Ιωάννου έχουν έντονη ένσταση με τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου κι αν αυτοί «είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις», ο Ευθύμιος Δίπλαρος απάντησε:

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις αυτός που επί δικής του προεδρίας εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ; Δεν είναι η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη και η πολιτική βούληση που επέδειξε πολλές φορές, κι όπως πολλές φορές είχε επισημάνει ο φίλος Γιώργος Παμπορίδης, είχε χτυπήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το χέρι του στο τραπέζι και είπε ότι αυτό το σύστημα υγείας και θα γίνει και θα εφαρμοστεί;» Γι’ αυτό, είπε, θεωρεί τουλάχιστον άδικες τις επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, είπε, στηρίζει όσους έχουν ταχθεί να υπερασπιστούν τον τομέα της υγείας «με τα λάθη και τις παραλείψεις τους».

Ολοι κρίνονται στην πράξη και τα έργα είπε ο Αγαθαγγέλου

Η απάντηση στους χαρακτηρισμούς και τη λασπολογία είναι μία: όλοι κρίνονται στην πράξη και στα έργα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, λέγοντας ότι στόχος όλων είναι μέσα από εποικοδομητική συμβολή να πετύχουμε ποιοτικών υπηρεσιών, σύγχρονης ιατρικής, για τον Κύπριο ασθενή. Με τεκμηρίωση θα συμβάλει μέσα στον ΟΑΥ, ώστε ο οργανισμός να φτάσει στο στόχο και την αποστολή του, πρόσθεσε.

Το σύστημα υγείας, είπε, είναι προέκταση της Ιπποκρατικής αποστολής, δηλαδή της προάσπισης της υγείας του ασθενούς και του υγειούς πολίτη.

Στην ερώτηση πώς μπορεί να συμβάλλει σε κάτι που δεν πιστεύει ή αν πιστεύει (σε αυτό), ο Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι «πιστεύουμε πάντοτε σε σύστημα υγείας. Η αναγκαιότητα του συστήματος υγείας είναι δεδομένη. Η ορθότητα σε θέματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης κι εκεί και όπου υπάρχει προβληματισμός, τότε είναι εκεί που θα συμβάλλεις έμπρακτα και τεκμηριωμένα, Άρα μην ανάγουμε την αναγκαιότητα και τα κακώς έχοντα, εκεί κι όπου επισημαίνονται, σε χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται».

Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιος είχε μιλήσεις για αποστάτες στο παρελθόν κι αν αποσύρει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι η συγκεκριμένη αναφορά έγινε μετά από μια γενική συνέλευση του ΠΙΣ, όπου το 95% είχε θέσει τις βασικές αρχές για το σύστημα υγείας που πρέπει να αποτελεί θετικό εργαλείο για να μπορεί ο γιατρός να κάνει την δουλειά του.

Θα συνεργαστούμε με τα μέλη που διορίζει η Πολιτεία, λέει ο ΟΑΥ

Ως τεχνοκράτες δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη για τους διορισμούς στο ΔΣ του ΟΑΥ, είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Άθως Τσινωντίδης.

Ως τεχνοκράτες, πρόσθεσε, θα συνεργαστούν με τα μέλη που θα διορίσει η πολιτεία. Εάν, συνέχισε, ισχύουν οι διάφορες θέσει έγκριτων νομικών ότι δυνητικά οι αποφάσεις του ΔΣ μπορεί να κριθούν παράτυπες ή παράνομες και πέσουν, σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Οργανισμό, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Αγαθαγγέλου ή γενικότερα.