Το ψήφισμα 2646 που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αφήνει ικανοποιημένη τη Λευκωσία ως προς το λεκτικό του και για το γεγονός ότι έχουν αποφευχθεί επίμαχες αναφορές. Από κυπριακής πλευράς σημειώνονται ως θετικά οι αναφορές για τα Βαρώσια, τη μορφή λύσης του Κυπριακού και κυρίως το ότι τονίζεται η στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών. Προσπάθειες τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Αντόνιο Γκουτέρες να καταγράψει σε νέα έκθεσή του για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους. 

Διπλωματικές πηγές, στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας τα σημαντικά στοιχεία του ψηφίσματος 2646, σημειώνουν το ενισχυμένο λεκτικό για τα Βαρώσια, την επανάληψη της αναφοράς για ενθάρρυνση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο αλλά και το ότι δεν έγινε καμιά παρείσφρηση που να παραπέμπει στη λεγόμενη απομόνωση. Αναφορά για την οποία, ως γνωστό, είχαν κινηθεί παρασκηνιακά τόσο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ξένοι διπλωμάτες, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο κείμενο. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα Βαρώσια, το ΣΑ υπενθυμίζει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και της Προεδρικής Δήλωσής του (S/PRST/2021/13) που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου 2021 από Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την περαιτέρω επαναλειτουργία τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, εκφράζεται η δυσαρέσκεια του ΣΑ για μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του για τα Βαρώσια και ζητείται η άμεση ανατροπή αυτής της πορείας και όλων των μέτρων που πάρθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020.

Το ΣΑ λυπάται βαθύτατα που οι πρόσφατες ενέργειες δεν συνάδουν με αυτήν την έκκληση για άμεση ανατροπή και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του ενώ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διάλογο μεταξύ των μερών και του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διερεύνηση πιθανής συμφωνίας σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης και την απομάκρυνση των θέσεων που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη και εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου από αυτή την άποψη μέχρι σήμερα.

Ένα σημείο που η πλευρά της Κύπρου ήθελε να ενισχυθεί και δεν έγινε μέσα από το τελευταίο ψήφισμα, είναι το λεκτικό για τους αγνοούμενους.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 3 Ιανουαρίου 2023 έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ιδιαίτερα σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη συναίνεσης αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα ξεκινά με τη φράση «Λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση…» και όχι «Καλωσορίζοντας την έκθεση…» διότι η Ρωσία δεν ήθελε να καλωσορίσει την έκθεση λόγω των αναφορών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη Λευκωσία, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος και υπογραμμίζει πως μέσα από το 2646, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του και επαναλαμβάνει τη σημασία επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα».

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει επίσης τη στάση του αναφορικά με το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα και την Προεδρική Δήλωση, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2021 που καταδικάζει τις ανακοινώσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή».

Τέλος, αναφέρει πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη την σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP), ενώ επισημαίνει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και επαναλαμβάνει τη σημασία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».