Σήκωσε το γάντι και απάντησε η Λευκωσία στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα γεγονότα του 1974, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Τουρκία για επιχείρηση ισλαμοποίησης των κατεχομένων μέσα από υβριδικές τακτικές και έκνομες ενέργειες. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μιλά για «ρητορική παραφροσύνη» από τουρκικής πλευράς. 

Η Άγκυρα επιχείρησε εκ νέου, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ «να διαστρεβλώσει ιστορικές πραγματικότητες σχετικά με την εισβολή». Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή του 1974. Η Άγκυρα απαντούσε σε μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την επέτειο της Β’ φάσης της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974. Οι αναφορές Δένδια περί εισβολής και κατοχής ενόχλησαν την τουρκική πλευρά. 

Στη Λευκωσία το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σημειώνει πως το τουρκικό ΥΠΕΞ με αναρτήσεις τους σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιχείρησε «ανεπιτυχώς να αλλοιώσει την ιστορική πραγματικότητα, εξισώνοντας το θύμα μιας εισβολής με τους πραγματικούς αυτουργούς και εκτελεστές της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με πρόσχημα, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, τη δήθεν αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, με διασταλτικές ερμηνείες των συνθηκών του 1960 και έωλα επιχειρήματα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. «Μια πράξη εξ ορισμού παράνομη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Έκτοτε, συνεχίζει να κατέχει το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποικίζοντας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επιχειρώντας αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού».

«Με υβριδικές τακτικές και έκνομες ενέργειες, προσπαθεί ακόμα και σήμερα να ισλαμοποιήσει τα κατεχόμενα, να αποδυναμώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να εμπεδώσει συνθήκες εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία» σημειώνει.  

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί με τρόπο ξεκάθαρο και νομικά δεσμευτικό για τα πραγματικά γεγονότα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αναφέρει ακόμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε σειρά Ψηφισμάτων και Αποφάσεων με τα οποία καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας ως πράξη παράνομη, αποτρόπαια και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε καταδικαστικές αποφάσεις και Ψηφίσματα σχετικά με την παράνομη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους της ούτω καλουμένης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο Κράτος στην Κύπρο. «Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει ότι το μόνο που κατάφερε η Τουρκία ήταν να σκορπίσει τον όλεθρο, να καταστήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να εφαρμόσει τους διχοτομικούς της σχεδιασμούς και να εμπεδώνει νέα τετελεσμένα. Απόγειο της τουρκικής προκλητικότητας είναι η εμμονή της στην επιβολή λύσης δύο κρατών στην Κύπρο».

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο του ορθολογισμού και του δικαίου, χωρίς να ακολουθούμε την τουρκική ρητορική παραφροσύνη. Καταβάλλουμε επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Προσπάθειες, σημειώνει, που δυστυχώς, η Τουρκία απορρίπτει αδιάλλακτα και αναίτια, εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών, θα συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς νομιμότητας, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους τους νησιού, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» καταλήγει το ΥΠΕΞ.