Η ατζέντα καθορίζεται από τους ισχυρούς. Είναι κοινά αποδεκτό πως όταν κάποιος αισθάνεται ότι είναι πιο δυνατός από τους αντιπάλους του, θέλει να επιβάλει τη δική του ατζέντα και να  φέρει στα δικά του μέτρα, το παιχνίδι. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να είναι ο κανόνας γιατί μπορεί να προκύψουν εξελίξεις οι οποίες ανατρέπουν σχεδιασμούς και κινήσεις. 

Αίφνης την περασμένη Κυριακή ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωνε ταξίδι του Αβέρωφ Νεοφύτου στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ταξίδι που σύμφωνα με την ανακοίνωση αποτελούσε μέρος διεθνούς πρωτοβουλίας του συναγερμικού ηγέτη για το μεταναστευτικό. Ούτε ένα 24ωρο μετά κυκλοφορεί η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στην κυβέρνηση και σε υπουργούς. Και κοντά στο μεσημέρι της Δευτέρας γνωστοποιείται μία ακόμα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.  Μεταναστευτικό, σκάνδαλα και ενεργειακά. Τρία θέματα που πάνε κι έρχονται στην πολιτική ατζέντα αναλόγως των εξελίξεων και των αντιδράσεων. Θέματα που ενδεχομένως να αποτελέσουν και δίκοπο μαχαίρι όπως θα δούμε στη συνέχεια. 

>>ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν και θα συνεχίσουν να απασχολούν την Κύπρο, όπως και όλες τις χώρες στις οποίες συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Πολύ δύσκολο πολιτικό ζήτημα και έχει ήδη φανεί όποτε αποφασίσει κάποιος να τοποθετηθεί. 

Αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας σε μια από τις συγκεντρώσει του καλοκαιριού υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης για φράκτη ως μέτρο παρεμπόδισης της διακίνησης μεταναστών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Μια ατάκα ήταν ωστόσο αρκετή για να βρεθεί στο στόχαστρο κατηγορούμενος για ακροδεξιές προσεγγίσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφού καταλάγιασε ο θόρυβος της δήλωσης, ήρθε η ανακοίνωση για το ταξίδι στη Λ.Δ. του Κονγκό ως μέρος διεθνούς πρωτοβουλίας για το μεταναστευτικό. Πριν ακόμα ο ηγέτης του ΔΗΣΥ πατήσει το πόδι του στην Κινσάσα γίνεται γνωστό πως η Κύπρος έχει από τον Γενάρη του 2022 συνεργασία με τη Λ.Δ. Κονγκό, μέσω ευρωπαϊκού συνδέσμου (Βέλγιο) και ήρθε αποστολή σε συνεργασία με την ΕΕ και την Frontex, έγιναν συνεντεύξεις μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Γενάρη και εκδόθηκαν για πρώτη φορά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στις 19.1.2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση. Το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου ήρθε η δεύτερη αποστολή, εκδόθηκαν έγγραφα και στις 14 το ίδιου μήνα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πτήση. 

Αλλά το θέμα δεν έκλεισε με το ταξίδι του Αβέρωφ Νεοφύτου είτε στην αφρικανική ήπειρο είτε αλλού. Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα για του οποίου οι χειρισμοί είναι δύσκολοι και οι αποφάσεις – προς όποια κατεύθυνση κι αν ληφθούν – επίφοβες. Η λογική του συρματοπλέγματος μπορεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα και να ικανοποιηθούν πολλοί, πλην όμως ξεσηκώνει αντιδράσεις καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες. 

Στο Πουρνάρα και σε άλλα σημεία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες σίγουρα αγνοούν τα όσα συζητούνται γι’ αυτούς. Εκτός, όμως, και στις γύρω περιοχές, προσέχουν την κάθε λέξη και αυτό το ξέρουν οι υποψήφιοι. 

>ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ: Πλην ακόμα οι πλείστοι κατεβάσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα στο χώρο της αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκαν για ανάλογη προβολή του θέματος. Τα όσα καταγράφονται κατά της κυβέρνησης και υπουργών μέσα από μια επίσημη έκθεση ήρθε σαν «θείο δώρο» για το ΑΚΕΛ προκειμένου να συνεχίσει την πολεμική κατά των κυβερνώντων. Η έκθεση της Ε.Υ. για τα «χρυσά διαβατήρια», όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις που έγιναν το αμέσως επόμενο διάστημα, προσφέρει όπλα για το ΑΚΕΛ στο να καταδείξει την καθαρότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Χρησιμοποιώντας την ταυτόχρονα για να καταγγείλει Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη για ευθύνες. Ο πρώτος γιατί ήταν κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο δεύτερος γιατί ήταν μέλος της κυβέρνησης. 

Η έκθεση μπορεί μεν να μην αναφέρεται στον Α. Μαυρογιάννη, αλλά ούτε και στους άλλους δύο κάνει αναφορά ή πολύ δε περισσότερο καταλογίζει ευθύνες για εμπλοκή. Άρα αυτή η πτυχή μόνο σ’ ένα συγκεκριμένο ακροατήριο θα τυγχάνει αποδοχής. Όλοι οι υπόλοιποι δεν παραλείπουν να θυμούνται ότι και από το χώρο του ΑΚΕΛ υπήρχε εμπλοκή. Ναι μεν ο Α. Μαυρογιάννης δεν είχε να κάνει οτιδήποτε με αυτό το σκάνδαλο, το ΑΚΕΛ όμως; 

Από την άλλη υπάρχει και το παράδειγμα του ΔΗΚΟ το οποίο επίσης κάποια στιγμή, προ διετίας, πήγε να εκμεταλλευθεί το όλο θέμα και τελικά με ορισμένες λάθος ενέργειες γύρισε μπούμερανγκ η ιστορία. Και αυτή τη φορά κινήθηκε πολύ πιο προσεκτικά στις τοποθετήσεις του χωρίς εξάρσεις. 

Το θέμα «διαφθορά», γιατί εκεί είναι που οδηγεί η συζήτηση για τα «χρυσά διαβατήρια» θα είναι επίσης ένα από τα μεγάλα ζητήματα στην ατζέντα του προεκλογικού. Και εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης μέχρι τέλους καθώς όλοι εκτιμούν ότι έχουν να αποκομίσουν οφέλη απ’ αυτή τη συζήτηση. 

Πέραν όμως από τις συζητήσεις για εσωτερική κατανάλωση, το μεγάλο βαρίδι που έχει να κουβαλήσει ο επόμενος Πρόεδρος είναι η αρνητική εικόνα που έχουν στο εξωτερικό για την Κύπρο και πως θα καταφέρει να καθαρίσει το όνομά της. 

>>ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα το ζήτημα της ενέργειας θα βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο. Οι τιμές των καυσίμων διεθνώς θα δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις και στην Κύπρο με τις απαιτήσεις για αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων να μην μπορούν να περιμένουν για μετά τις εκλογές. Ούτως η άλλως τον Μάρτη ότι θα ανέβει στον Λόφο ο νέος ένοικος του Προεδρικού ο φετινός χειμώνας θα βρίσκεται προς το τέλος του. 

Προεκλογικά η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στα ενεργειακά προσφέρεται μόνο για εξαγγελίες. Οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε το κόστος των καυσίμων ούτε και την ακρίβεια στα βασικά αγαθά. Αντίθετα δημιουργούνται πιεστικές καταστάσεις προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης για να βρει λύσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε ένα πολύ λεπτό σημείο και εάν συνεχιστεί η κρίση τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται προ το κινδύνου να παραδώσει μια οικονομική κατάσταση ανάλογη με εκείνη που παρέλαβε προ δεκαετίας. 

Στην ατζέντα των ενεργειακών υπάρχουν κι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελούν – αυτή τη στιγμή – ένα χαρτί το οποίο θέλουν να παίξουν οι υποψήφιοι. Ο πρώτος που αντέδρασε θετικά στις κυβερνητικές δηλώσεις για την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στον ΔΗΣΥ προσέγγισαν έδειξαν να μην συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης, αλλά θέλησαν να στείλουν το μήνυμα πως μόνο στα χέρια του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να έχει προοπτική το θέμα της ενέργειας. 

Στην πλευρά των Μαυρογιάννη/ΑΚΕΛ μπορεί να αποφεύγουν να είναι λιγομίλητοι για το θέμα των κυπριακών ανακαλύψεων φυσικού αερίου, προφανώς γιατί δεν θεωρούν ότι θα δώσουν πόντους στους κυβερνώντες. Πλην όμως είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούν να αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Όπως και όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν ξεκάθαρη εικόνα διαχείρισης του κυπριακού φυσικού αερίου, υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών.