Κάθε διαθέσιμο μέσο επιστρατεύει η Τουρκία για να επιβάλει τις επεκτατικές της βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί και όπου δεν αρκεί η επιθετική ρητορική, η Τουρκία χρησιμοποιεί μέχρι και ψαράδες ως επιτηρητές της «Γαλάζιας Πατρίδας». 

Η επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, η οποία από τη μια στοχεύει στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και από την άλλη προώθηση των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Το τελευταίο διάστημα από κάθε βήμα όπου βρεθεί ο Ερντογάν εκπέμπει επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και όχι μόνο. Ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του, ευελπιστώντας ότι μέσω αυτής της τακτικής θα συσπειρώσει τους Τούρκους στο πρόσωπό του και θα ανεβάσει τη δημοτικότητά του ενόψει των επόμενων εκλογών στην Τουρκία. Θέλοντας δε να καταδείξει τους στόχους που έχει βάλει ο ίδιος επικαλείται το οθωμανικό παρελθόν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσκηση γαλλικού ναυτικού στην ΑΟΖ – «Πόλεμος» Navtex

Στην τελευταία του επίθεση κατά της Ελλάδας (πηγή Άνκαρα Ανατόλια/ΓΤΠ) προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα με αιχμές και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως «αυτοί που προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία με την παρενόχληση και την αγένειά τους είναι απλώς πιόνια. Ο πραγματικός αγώνας είναι με αυτούς που βρίσκονται πίσω τους».

Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην Τελετή Παραλαβής Διπλωμάτων στη Ναυτική και Αεροπορική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (MSU) που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση της Ναυτικής Ακαδημίας. 

«Οι ναυτικοί μας, στα χνάρια του Μπαρμπαρός, προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και όπου τους ανατεθεί και διατηρούν την εμπιστοσύνη του έθνους στο υψηλότερο επίπεδο. […] Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας έχει εκπαιδεύσει 111 πιλότους F-16 μέχρι στιγμής. Περισσότεροι από 100 απόφοιτοί μας πρόκειται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους ως πιλότοι. Εδώ είναι η απόδειξη πόσο μάταιη είναι η διαμάχη που ξεκίνησε κάποιος μόνο και μόνο για να χτυπήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα εκπαίδευσης του στρατού μας», είπε. 

Η Τουρκία οριοθετεί τις επεκτατικές της βλέψεις σύμφωνα με τη θεωρία της «Γαλάζιας Θάλασσας» και, όπως δείχνει και το δημοσιευμα της Γενί Σαφάκ (πηγή ΓΤΠ) όλοι έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν. Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στους Τούρκους ψαράδες που επιτηρούν τη «Γαλάζια Πατρίδα». 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα: 

⦁    Για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ψαράδες φρουρούν την περιοχή Zonguldak Filyos όπου διεξάγονται γεωτρήσεις φυσικού αερίου από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, σαρώνοντας την περιοχή για νάρκες που έχουν τοποθετηθεί σε λιμάνια της Ουκρανίας.

⦁    Το Αιγαίο είναι ο δεύτερος χώρος περιφρούρησης των Τούρκων ψαράδων, γράφει η εφημερίδα, ισχυριζόμενη: «Και εδώ επιδεικνύεται η τουρκική σημαία ψαρεύοντας σε διεθνή ύδατα που παράνομα διεκδικεί η Ελλάδα. Τα δίχτυα που τοποθετούνται για ψάρεμα στα διεθνή ύδατα, ταυτόχρονα σημαδεύουν και τα σύνορα με την Ελλάδα».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις ενός Τούρκου ψαρά από τη Σμύρνη, ο οποίος ανέφερε ότι ψαρεύουν κοντά στα ελληνικά νησιά. «Αν δεν ψαρεύαμε εδώ, οι Έλληνες θα είχαν όντως καταλάβει το Αιγαίο. Το Ναυτικό μας προστατεύει τα νερά μας και εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε οι φύλακες αυτής της θάλασσας, μας κάνει περήφανους να φέρουμε την τουρκική σημαία σε αυτές τις θάλασσες. Προσπαθούμε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, ενώ περιφρουρούμε τη Γαλάζια Πατρίδα όσο περνά από το χέρι μας. Πηγαίνουμε περήφανα στα δικά μας νερά. Θα συνεχίσουμε να αγρυπνούμε για τη Γαλάζια Πατρίδα.»

Κινήσεις και εντός ΝΑΤΟ 

Η Τουρκία θεωρεί ότι ένας χώρος στον οποίο μπορεί να κινηθεί με άνεση και να επιβληθεί είναι αυτός του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο να πετύχει να προωθήσει τους ισχυρισμούς της σε βάρος της Ελλάδας και μέσω αυτής της οδού. 

Σύμφωνα με τη Χουριέτ (πηγή ΓΤΠ) το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αποστείλει εικόνες από ραντάρ που αποδεικνύουν ότι τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν ως στόχοι από το οπλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας. Οι εικόνες σχεδιάζεται να σταλούν στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, καθώς το συμβάν χαρακτηρίζεται ως «παρενόχληση που δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».