Πίεση προς τον Αναστασιάδη, βήμα προς την εσωστρέφεια ή έμμεση παραδοχή ήττας και προσπάθεια διαχείρισης της μετεκλογικής κατάστασης; Αυτά είναι τα τρία ερωτήματα που συζητούνται από χθες στον απόηχο της τοποθέτησης Αβέρωφ Νεοφύτου στο προχθεσινό debate του «Σίγμα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές στο ερώτημα για σκιές που υπάρχουν σε σχέση με τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, δίνοντας την εντύπωση πως ήταν ήδη έτοιμος για το τι θα έλεγε. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για σκιές που δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις και ότι αυτός που έχει την ιστορική ευθύνη έναντι της παράταξής του να ξεκαθαρίσει, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Για μένα δεν μπορεί να συνεχίζει ένας να είναι συνεργάτης μου όταν είναι υποψήφιος ενός ενδιάμεσου χώρου που από το 1976 προσπαθεί να αλώσει τον ΔΗΣΥ και προσφέρεται να χτυπήσει την αξιοπρέπεια του συναγερμικού κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πώς στην Πινδάρου πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν ακούγοντας τον πρόεδρο της παράταξης να αφήνει για πρώτη φορά δημόσια αιχμές για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στον προεκλογικό. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και μελών του επιτελείου με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης για συντονισμό στην προεκλογική προσπάθεια, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε νύξη στο θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Το status quo δεν είναι status quo πλέον

Από την άλλη βέβαια, είναι γεγονός ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλώδια πριν από δύο περίπου βδομάδες για τρεις συνεργάτες του υποψήφιους, είχαν προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό στην Πινδάρου, καθώς φτάνουν κατά καιρούς στα κομματικά γραφεία διάφορες αναφορές και υπονοούμενα με τα οποία συντηρούνται σκιές ως προς την καθαρότητα της στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, παρόλο που δημόσια το έχει δηλώσει αρκετές φορές και μάλιστα με έντονο τρόπο. Το γεγονός ότι συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης είναι κάτι που δεν ικανοποιεί κανένα στην Πινδάρου. Παρόλα αυτά όμως, υπήρχαν και υπάρχουν ισχυρές φωνές οι οποίες θεωρούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγει προς τα έξω η εικόνα διχοστασίας της παράταξης. Αντίθετα θα πρέπει να στέκονται και να αναδεικνύουν τις δημόσιες δηλώσεις και αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που κάποιοι πιάστηκαν εξαπίνης από την αναφορά του προέδρου του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας στο debate. 

>> Η δημόσια συζήτηση κάνει ζημιά

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει κάτι άλλο, αφού στις δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρος. Τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχει κάποια σκιά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί πως επί της ουσίας υπάρχει οποιαδήποτε σκιά. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά μόνο και μόνο που γίνεται δημόσια συζήτηση, δεν μας βοηθά», ανέφερε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή τετ-α-τετ στον «Άλφα» για τη συγκεκριμένη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη είχε πει το εξής: «Είναι γεγονός ότι και οι τρεις ήμασταν συνεργάτες του Προέδρου. Έκανε αναφορά σε σχέση μια μία φιλανθρωπική πράξη που γίνεται από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας που θεωρώ ότι δεν επιτρέπει περισσότερες ερμηνείες. Είμαστε όμως σε προεκλογική περίοδο που τα πάντα ερμηνεύονται διαφορετικά».

>> Η επόμενη μέρα

Την ίδια ώρα όμως στα ψηλά δώματα της Πινδάρου ανέμεναν και αναμένουν πιο ενεργή εμπλοκή Αναστασιάδη στην προεκλογική, σημειώνοντας μάλιστα πως στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και του 2021 δεν είχε πρόβλημα να το κάνει. Άρα, όπως υποδεικνύουν, γιατί σήμερα μιλά για διαφύλαξη του θεσμικού του ρόλου.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, υπάρχει από ορισμένους η άποψη πως αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα Αβέρωφ δεν έχει να χάσει αλλά ούτε και να κερδίσει οτιδήποτε από τον Νίκο Αναστασιάδη. Είναι όμως και αυτοί που θεωρούν ότι με τη στάση του ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να κρατεί ανοικτές τις πόρτες επαναπατρισμού μετά τις προεδρικές των συναγερμικών που πιθανόν να επιλέξουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στο παρασκήνιο και πίσω από κλειστές πόρτες συζητείται από χθες και ένα ακόμα σενάριο το οποίο έχει να κάνει με την επομένη των εκλογών. Κάποιοι είδαν την κίνηση Αβέρωφ ως διαχείριση τυχόν εκλογικής αποτυχίας της υποψηφιότητάς του ή ως μία κίνηση προκαταβολικού «ξεπλύματος» μιας εκλογικής ήττας, με επίρριψη ευθύνης στον Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση του στην προεκλογική.