Προς εκτόνωση της κρίσης κινούνται Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται ότι θα έχουν σήμερα το πρωί μια πρώτη συνάντηση. Θέλουν και οι δύο να ξεκαθαρίσει το θέμα και να διαλυθούν τα όποια σύννεφα έχουν συσσωρευθεί πριν από τη βραδινή κοινή τους συνάντηση σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Χθες, ο Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τη δημόσια δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας σκιές για το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο την υποψηφιότητά του. Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυε ότι θα απαντήσει με προσωπική επιστολή προς τον υποψήφιο της παράταξης. 

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό σε Λόφο και Πινδάρου με κινήσεις εκατέρωθεν, προκειμένου οι δύο άνδρες να συναντηθούν πριν από την εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ που θα πραγματοποιηθεί απόψε. Οι παρεμβάσεις απέδωσαν και το ραντεβού έκλεισε για σήμερα το πρωί, οπόταν και αναμένεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει τις δικές του θέσεις για τα όσα προ εβδομάδας είχε αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το κατά πόσο η απάντηση Αναστασιάδη θα δοθεί γραπτώς, όπως είχε προειδοποιήσει χθες ή θα περιοριστεί μόνο σε προφορικές αναφορές, είναι κάτι που θα διαφανεί κατά τη συνάντηση. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε από χθες να ετοιμάζει την επιστολή/απάντηση προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Στο μέσο της συγγραφής της επιστολής ο ΠτΔ εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία ανέφερε τα εξής: 

«Σε απάντηση των όσων λέγονται και γράφονται, επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως μοναδική έγνοια έχω τη διατήρηση της ενότητας της ιστορικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

»Ως εκ τούτου αυτό που απαιτείται είναι, πρώτον ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της παράταξης και δεύτερον η αποφυγή των όποιων δηλώσεων που θέτουν εν αμφιβόλω διακηρυγμένες προθέσεις μελών ή στελεχών του κόμματος.

»Τιμώντας με συνέπεια τις πιο πάνω αρχές, θα εκφράσω τις θέσεις μου διά αυστηρά προσωπικής επιστολής προς τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ.

»Την ίδια ώρα επαναλαμβάνω πως είμαι στη διάθεση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να ακούσω τις όποιες απόψεις ή και ανησυχίες διατηρούσε ή διατηρεί, όπως άλλωστε πάντοτε έπραττα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Προέχει η ενότητα του ΔΗΣΥ – Επιστολή σε Αβέρωφ

Οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου είχαν αφήσει σκιές ως προς την καθαρότητα της στήριξης Αναστασιάδη προς την υποψηφιότητά του. Κάτι για το οποίο αποφάσισε να δώσει απάντηση μια εβδομάδα μετά, ενώ στο μεταξύ προέκυψε μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της ενότητας στον χώρο του ΔΗΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελευταίο χαρτί για την ανατροπή, 98 μέρες πριν από τις εκλογές

Στο θέμα της ενότητας στάθηκε χθες και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στον «Άλφα» ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως η ενότητα είναι πάνω απ’ όλα: «Νιώθω αυξημένη ευθύνη ως αναπληρωτής πρόεδρος, να διαφυλάξουμε πάνω από όλα την ενότητα του ΔΗΣΥ. Αν με ρωτάτε είναι πιο σημαντική και από την επιτυχία στην όποια εκλογική αναμέτρηση η συνέχεια, η συνοχή και η ενότητα του ΔΗΣΥ. Άρα η πρώτιστή μου έγνοια και ευθύνη είναι να κρατήσουμε τον ΔΗΣΥ ενωμένο και μέχρι τον Φεβρουάριο για να δώσουμε τη μάχη των προεδρικών εκλογών με αξιώσεις και να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και μετά».