Στην τουρκική ατζέντα για το Κυπριακό υπάρχει μόνο η λύση δύο κρατών και η Άγκυρα εμφανίζεται να μη συζητά οτιδήποτε άλλο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνει πως αναμένει από τους συμμάχους της χώρας του να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. 

Σε συνέντευξή του στη Χαμπέρτουρκ (πηγή ΚΥΠΕ/ΓΤΠ) ο Χουλούσι Ακάρ κατέγραψε τους στόχους της χώρας του στο Κυπριακό. Αφού σημείωσε πως «στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα, εδώ και αρκετά χρόνια» πρόσθεσε: «Υπό κανονικές συνθήκες, για να ενταχθείτε στην ΕΕ πρέπει να μην έχετε προβλήματα με τους γείτονές σας. Δεν είναι με τους γείτονες εκεί, η ίδια είναι πρόβλημα. Η νότια Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ σαν εκπρόσωπος ολόκληρης της Κύπρου. Ποια είναι η εξήγηση για αυτό; Εμείς αναφερόμαστε στην ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το δέχεται αυτό. Αυτό που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και αυτές τις δραστηριότητες στηρίζουν τη μη λύση. Αυτές οι δραστηριότητες δεν ωφελούν τίποτα άλλο από το να κακομαθαίνουν τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Τα τρίτα μέρη πρέπει να τα δουν αυτά αντικειμενικά. Αναμένουμε την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη: «Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα». «Ας συνομιλήσουμε με αμοιβαίο διάλογο και ειρηνικούς τρόπους. Έχουμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό το θέμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεχωριστές εργασίες. Ο Πρόεδρός μας έχει συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι που αποχώρησε από τη συνάντηση για αυτά τα τρία θέματα. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. Είπαμε να συναντηθούν εμπειρογνώμονες. Έγιναν συνομιλίες σε Ελλάδα και Τουρκία. Περιμέναμε για την τέταρτη συνάντηση 2 χρόνια. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο, έχουμε δίκιο, είμαστε δυνατοί, περιμένουμε τους συνομιλητές μας 2 χρόνια. Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας. Μιλάμε με άλλες χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα F-16, ο Ακάρ δήλωσε ότι η διαδικασία για τις προμήθειες άρχισε με τον στρατηγικό τους εταίρο, τις ΗΠΑ, όπως τις χαρακτήρισε, τον Ιούνιο του 2021 και συνεχίζεται.  «[…]Είπαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας για τις προμήθειες και τον εκσυγχρονισμό. Υπάρχουν εκλογές στις ΗΠΑ. Περιμένουμε τη διαδικασία. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε αυτά που μας αναλογούν και τώρα περιμένουμε. Αναμένουμε θετικές πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ για την προμήθεια. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι δυνατό. Και επιπλέον, μια χώρα όπως η Τουρκία, πρέπει να είναι ισχυρή στην πολεμική αεροπορία. Τα F-16 δεν είναι η μόνη λύση», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκους Υπουργός.

>> Και ο Ερντογάν τον αμανέ του: Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (πηγή ΓΤΠ), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη σε τουρκικά κανάλια αναφέρθηκε στις «προκλήσεις» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Καλώντας την Ελλάδα να λογικευθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η τελευταία δοκιμή του πυραύλου Ταϊφούν που είναι βεληνεκούς 561 χιλιομέτρων, έχει τρελάνει, κατά την έκφρασή του, τους Έλληνες.

Σημειώνοντας ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας, αλλά κυρίως ο πύραυλος Ταϊφούν, είναι πολύ σημαντικοί από απόψεως του επιπέδου που έχει φθάσει η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ο Έρντογαν δήλωσε ότι ο πύραυλος Ταϊφούν προκάλεσε αντιδράσεις ανά το παγκόσμιο, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. «Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ», ανέφερε, σημειώνοντας όμως από την άλλη, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζει να παρέχει όπλα στην Ελλάδα.  

«Η τελευταία μας δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τρέλανε τους Έλληνες. Αυτό αποτελεί ένα από τα βήματα που θα κάνουμε την προσεχή περίοδο, τα οποία θεού θέλοντος θα αυξηθούν. Θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το βεληνεκές του πυραύλου, που αυτή τη στιγμή είναι 561 χιλιόμετρα. Φυσικά, η Αθήνα είναι εντός βεληνεκούς του πυραύλου Ταϊφούν και αυτό άρχισε να προκαλεί τρόμο, τους έθεσε σε κόκκινο συναγερμό. Θα δώσουμε τα ευχάριστα νέα για πολλά άλλα, όπως για τους πυραύλους Cenk και Gezgin όταν έρθει η ώρα», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Έβγαλαν απαγορευτικό 

Με τη δικαιολογία ότι «δημιουργείται η δυνατότητα προώθησης στοιχείων, που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα» η «προεδρία» στα κατεχόμενα διέκοψε τη συμμετοχή της τ/κ πλευράς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Imagine, που αφορά την καλλιέργεια της κουλτούρας ειρήνης στα σχολεία και στηρίζεται από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, το αιτιολογικό περιλαμβάνεται σε επιστολή της «προεδρίας» προς το «υπουργείο παιδείας» με την οποία ανακοινώνει τη διακοπή της συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό. Η Γενί Ντουζέν χαρακτηρίζει την απόφαση ως ένα νέο βήμα απομάκρυνσης των Τ/κ από τη διεθνή κοινότητα και τον έξω κόσμο.

Μετά την απόφαση της «προεδρίας», αναφέρεται, το «υπουργείο παιδείας» απέστειλε σχετικές επιστολές στις «διευθύνσεις» πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, ανακοινώνοντας την αναβολή με σκοπό «να δοθεί η ευκαιρία επαναξιολόγησης της συμμετοχής».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι το πρόγραμμα Imagine άρχισε να εφαρμόζεται το 2017 στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης και μέχρι σήμερα συμμετείχαν πάνω από 6.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί κι από τις δύο κοινότητες.