Ερωτήματα και αμφιβολίες υπήρχαν από την αρχή όσον αφορά τη στήριξη της οικογένειας Αναστασιάδης προς το πρόσωπο Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Πηγαίνοντας πίσω στις αρχές αυτού του προεκλογικού, υπήρχε μια καθολική διαπίστωση ότι πέραν από τη δημόσια στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον συναγερμικό υποψήφιο δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια από πλευράς της οικογένειας Αναστασιάδη, με τον ψίθυρο να θέλει τα υπόλοιπα μέλη να τρέχουν παρασκηνιακά υπέρ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αυτά όμως στο παρελθόν, καθώς προσεγγίζουμε την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Φεβρουαρίου και με την προεκλογική μάχη, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατάφερε να φέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία να βγαίνουν ανοικτά και να απευθύνονται στον συναγερμικό κόσμο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να είναι και πιο ξεκάθαρος στα όσα δηλώνει για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς προσπάθειά του είναι να φτάσουν τα μηνύματά τους προς συγκεκριμένο ακροατήριο της δεξιάς παράταξης.

Η παρουσία της Άντρης Αναστασιάδου σε συγκέντρωση της Λεμεσού, μια περιοχή που οι κακές γλώσσες ήθελαν το οικογενειακό περιβάλλον του ΠτΔ να δραστηριοποιείται υπέρ Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρείται από πλευράς Πινδάρου ιδιαίτερης σημασίας. Η Πρώτη Κυρία όχι μόνο εμφανίστηκε υποστηρικτική (ακολουθώντας τα βήματα του συζύγου της) αλλά έσταζε μέλι στις αναφορές της για τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η Άντρη Αναστασιάδη (μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση με θέμα «Σεξουαλική Παρενόχληση και Εμπορία Προσώπων – Ανθρώπινα Δικαιώματα») έπαιξε με τον κομματικό πατριωτισμό αλλά και με τις ευαισθησίες των συγκεντρωθέντων ζητώντας τους «μια τελευταία χάρη» ενόψει της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Κύπρου, «τον άνθρωπο που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζοντας εκ πείρας 10 χρόνια δίπλα στον σύζυγο μου Νίκο πόσο δύσκολο είναι το βάρος της ευθύνης του να ηγείσαι ενός κράτους, σας ζητώ να μη ρισκάρουμε τα όσα πετύχαμε. Οι προκλήσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε στα χρόνια που ακολουθούν είναι πολλές. Προκλήσεις που χρειάζονται έμπειρα και αποτελεσματικά χέρια. Χρειάζονται ανθρώπους με ξεκάθαρο όραμα και προσανατολισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Οι «Dream Teams» των υποψηφίων

Συνεχίζοντας η Πρώτη Κυρία διεμήνυσε: «Φίλες και φίλοι σήμερα μέχρι και τις 5 και 12 Φεβρουαρίου περνάμε μπροστά, περνάμε στην πρώτη γραμμή και χέρι-χέρι εργαζόμαστε μέρα νύχτα για τη μία και μοναδική επιλογή του κόμματός μας που δεν είναι άλλη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Το οφείλουμε στην Κύπρο μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και τις επόμενες γενιές».

Ανάλογα μηνύματα και από την πρόεδρο της Βουλής η οποία υπέδειξε πως «δεν μπορεί να δαιμονοποιείται η πολιτική θέση και άποψη «και έχουμε άποψη και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου» ο ιδανικότερος ή ο καταλληλότερος για να χειριστεί τα προβλήματα τα οποία φυσιολογικά επέρχονται.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε όχι μόνο τις «φίλες από τον χώρο του ΔΗΣΥ» αλλά και τις «γυναίκες του κέντρου και άλλους πολιτικούς χώρους που μας αγκαλιάζουν με τη δική τους αγάπη και στήριξη, γιατί μοιράζονται μαζί μας τις έγνοιες και τις αγωνίες να κρατήσουμε τον τόπο σε μια σταθερή και ασφαλή πορεία».

Τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψη στο CYENS Center of Excellence ο Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα πως θέλει «η χώρα μας να γίνει μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Να’ ναι η Κύπρος της Αριστείας, των ΑΑΑ, όχι μόνο στην αξιολόγηση της οικονομίας, στην ποιότητα των ανθρώπων στα αποτελέσματα της δουλειάς της, αλλά και πρωτίστως στη προστιθέμενη αξία για τον κάθε Κύπριο πολίτη».

>> Το μήνυμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη: Την ανάγκη μέσα από μία ολοκληρωμένη πολιτική να δώσουμε ξανά πνοή στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, επισήμανε στη διάρκεια επίσκεψής του σε χωριά της Πιτσιλιάς, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου, στο πλαίσιο περιοδείας στις κοινότητες Πελενδριού, Κυπερούντας και στην περιοχή Καρβουνά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου και να συνομιλήσει μαζί τους για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ορεινά χωριά.

Μιλώντας στις κατά τόπους συγκεντρώσεις ο Α. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει χιλιάδες νοικοκυριά, και υπογράμμισε πως το κράτος πρέπει να στέκεται αρωγός δίπλα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και όχι να κερδοσκοπεί εις βάρος τους. Αναφερόμενος επίσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως η υποψηφιότητά του είναι η μόνη που διαθέτει την προοπτική για αντιμετώπιση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.  «Χωρίς λύση, δεν έχουμε μέλλον ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Έχουμε χρέος να συστρατευθούμε όλοι σε αυτό τον δύσκολο αγώνα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χρονιά αυτή είναι κρίσιμη. Θα μας δώσει είτε τις προοπτικές για επίλυση είτε για ενταφιασμό του Κυπριακού. Πρέπει να δράσουμε άμεσα», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε πως, ό,τι κεφάλαιο διαθέτει –προσωπικό και πολιτικό– όσες γνώσεις και εμπειρίες, θα τις προσφέρει στις υπηρεσίες του τόπου του. «Δεν θα μπορούσα να πάω σπίτι μου αυτή την τόσο κρίσιμη καμπή για την Κύπρο. Γι’ αυτό σας καλώ και εσάς να ανταποκριθείτε στο βαρύ χρέος που έχουμε απέναντι στον τόπο μας, απέναντι στα παιδιά μας και τον Φλεβάρη να εκλέξετε στη διακυβέρνηση του τόπου τις δυνάμεις της προόδου, τις δυνάμεις της αλλαγής», κατέληξε.