Το εκλογικό ντέρμπι της πρώτης Κυριακής προκαλεί πίεση στα επιτελεία των υποψηφίων και τα κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους, τη μεταφέρουν στο εκλογικό σώμα. Οι κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται κυριολεκτικά ολημερίς στους δρόμους και στις γειτονιές για τη συλλογή ψήφων από πόρτα σε πόρτα και από ψηφοφόρο σε ψηφοφόρο.

Η δυναμική της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη και το προβάδισμα που δείχνει να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις, οδηγεί τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση προκειμένου να προλάβουν το τρένο για τον δεύτερο γύρο. Την ίδια ώρα ευελπιστούν πως μέσα από τη δική τους κινητοποίηση μπορούν να προκαλέσουν απώλειες προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, γεγονός που θα δημιουργούσε προοπτικές ανατροπής του σκηνικού είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό εξηγεί και την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ υποψηφίων που κινούνται στην ίδια δεξαμενή ψήφων.

Από τη μια, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης δίνουν τη μάχη της δεξιάς ψήφου και από την άλλη άνοιξε και το μέτωπο για την αριστερή ψήφο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο πρώτος αντέδρασε με ιδιαίτερο έντονο ύφος στις επιθέσεις του δεύτερου, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του και προς τους άλλους δύο κύριους ανθυποψηφίους. Μια τακτική η οποία ερμηνεύθηκε ως κίνηση προς τον σκληρό πυρήνα των ακελικών ψηφοφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα επιτελεία αναλύουν καθημερινώς μετρήσεις που γίνονται και κάνουν αποτίμηση της καθημερινής οργανωτικής δουλειάς, γράφοντας και σβήνοντας ονόματα. Οι υποψήφιοι οι οποίοι συνεχίζουν τις επαφές τους, αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τα μηνύματα τους και θέτουν ενώπιον του εκλογικού σώματος τα δικά τους διλήμματα. Το προχθεσινό debate αποτέλεσε και χθες σημείο αναφοράς για τα επιτελεία των υποψηφίων. 

«Τα συμπεράσματα από το διακαναλικό debate είναι πως μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί. Μπορεί και είναι πανέτοιμος να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις. Μπορεί γιατί έχει ξεκάθαρες θέσεις αλλά και λύσεις για την ευημερία και την ασφάλεια αλλά και στα καθημερινά προβλήματα των πολίτων», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Αβέρωφ Τζώρτζια Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως ο Αβέρωφ αποδεδειγμένα μπορεί γιατί κουβαλά μια 30χρονη πορεία πολιτικών πεπραγμένων και επιτυχούς διαχείρισης κρίσεων.

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως καταφάνηκε ακόμα μια φορά, δεν διασπά αλλά ενώνει μέσα από πραγματική σύνθεση απόψεων.  Δεν εξαπολύει ύβρεις ούτε χάνει την ψυχραιμία του υπό πίεση, αντίθετα επιχειρηματολογεί με ευθύτητα και συνέπεια. Δεν μιλά με θεωρίες και υποσχέσεις και δεν είναι πυροτέχνημα», σημείωσε. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε χθες πως o Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι ο ικανότερος για να ηγηθεί της χώρας την επόμενη πενταετία 

«Με σοβαρό και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, χωρίς φωνασκίες, ανέπτυξε τη στρατηγική του για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη χώρα από την 1η  Μαρτίου, πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομία και την πατρίδα μας», δήλωσε, προσθέτοντας πως το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. 

Έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, η οποία θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια του τρίτου διακαναλικού debate με τους ανθυποψηφίους του, αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου του, προσθέτοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και με απόλυτο σεβασμό στους συνομιλητές του, παρέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις του στα ερωτήματα που του τέθηκαν, δήλωσε ότι σε συνέχεια του διαλόγου με την κοινωνία έχει καταρτίσει ένα σύγχρονο, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης, με στόχο να δημιουργήσει ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Καθημερινές επαφές με οργανωμένα σύνολα

Καθημερινές επαφές με οργανωμένα κοινωνικά σύνολα πραγματοποιούν οι υποψήφιοι συνεχίζοντας την προεκλογική τους στο τελευταίο μίλι πριν τις εκλογές. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με την Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων Κερύνειας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Μόρφου, συνοδευόμενος από τη βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν και τον Βουλευτή κ. Νίκο Γεωργίου. 

Η κ. Ρίτα Σούπερμαν δήλωσε πως μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κερύνειας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Μόρφου επισκέφτηκαν τον υποψήφιο Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου για συζήτηση προβλημάτων που διαχρονικά αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και υπήρξε σύμπνοια απόψεων μεταξύ του Προέδρου και των εκπροσώπων των κοινοτήτων. Συζητήθηκαν θέματα όπως η απώλεια χρήσης για την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν θετικός και έδωσε υποσχέσεις στους εκπροσώπους ότι αυτό θα τύχει της αντιμετώπισης της ενδεχομένως καινούργιας κυβέρνησης που θα είναι ο νέος Πρόεδρος», ανέφερε. Σημείωσε ακόμα ότι συζητήθηκαν θέματα για τουρκοκυπριακές περιουσίες, θέματα ισότιμης κατανομής βαρών και οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον προσφυγικό κόσμο και ειδικότερα και συγκεκριμένα το θέμα της επιστροφής στις κατεχόμενες περιουσίες, στις κατεχόμενες περιοχές και το θέμα της απόλαυσης της περιουσίας των προσφύγων μας.

Επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο αριστείας CYENS πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου από τους επικεφαλής ερευνητές του. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου του, συνοδευόμενος και από τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε εκτενώς για τη διεπιστημονική και εφαρμοσμένη πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων όπως της επιστήμης των υπολογιστών (ανθρώπινοι παράγοντες, πολυμέσα, τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστική απεικόνιση, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα), καθώς επίσης και στον σχεδιασμό της μηχανικής, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης. 

Με το πέρας της ξενάγησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε «περήφανος και εντυπωσιασμένος από τη δουλειά στην πρωτοπόρο έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία που γίνεται στο κέντρο» και διαβεβαίωσε ότι «εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα ενισχύσει ακόμη περεταίρω το κέντρο και θα αναδείξει το έργο που επιτελεί».

Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του, στο πλαίσιο της γόνιμης συζήτησης που αναπτύχθηκε, τα δύο μέρη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις προοπτικές εξέλιξης που έχει σήμερα στην Κύπρο. 

Σε δηλώσεις του με το πέρας της επίσκεψης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως είχε μία εξαιρετική συνάντηση με την Πρυτανεία και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

«Συζητήσαμε για ζητήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας, ενώ ανταλλάξαμε σκέψεις, ιδέες και εισηγήσεις για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος του αύριο θα είναι μία Κύπρος που θα διακρίνεται πολύ περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ακαδημαϊκής δράσης γενικότερα», δήλωσε. 

ΑΚΕΛ: Κατεδαφίζεται η συναγερμική προπαγάνδα

Επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πώς τα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου «κατεδαφίζουν την προπαγάνδα του Συναγερμού για την κατάσταση στην οποία θα παραδώσουν τη χώρα σε 30 μέρες». Σημειώνει ακόμα ότι «ο εικονικός παράδεισος που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση καθημερινά βρίσκεται μόνο στον κόσμο της Πινδάρου και του Προεδρικού. Την ώρα που Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης αυτοσυγχαίρονται ότι διέσωσαν τη χώρα, το 64% των Κυπρίων απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά 14% από την τελευταία αντίστοιχη έρευνα».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ, τονίζει πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που θέλει αλλαγή και έχει ρεαλιστικές προοπτικές να κερδίσει τις εκλογές.