Ο καταμερισμός της συναγερμικής ψήφου καθορίζει και το αποτέλεσμα της κάλπης των προεδρικών εκλογών, με Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη να φλερτάρουν έντονα με το δεξιό ακροατήριο και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στον αντίποδα να επιδιώκει να επωφεληθεί από την έριδα των δύο, με συσπείρωση της Αριστεράς γύρω από την υποψηφιότητά του.

Στο τελευταίο μίλι της προεκλογικής, τα επιτελεία και των τριών υποψηφίων επικεντρώνονται στην αφενός στην «ισχυροποίηση» της ψήφου που φαίνεται να λαμβάνουν αυτή τη στιγμή και αφετέρου «τσιγκλούν» τον κομματικό πατριωτισμό χτυπώντας στη συσπείρωση και αποδυνάμωση αντιπάλων. 

Στην Πινδάρου κρατούν ανοικτό το μέτωπο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επαναφέροντας ξανά τις δηλώσεις τόσο του ιδίου όσο και του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε προς τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, θέτοντας τους ουσιαστικά το δίλημμα, ΑΚΕΛ ή Χριστοδουλίδης. Μία αναφορά από την οποία πιάστηκαν και στην Πινδάρου αλλά και στην Εζεκία Παπαϊωάννου, θέλοντας να την αξιοποιήσουν, με στελέχη και των δύο κομμάτων να κάνουν λόγο για ανέλπιστη πάσα από το στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρώτο debate των εφτά – Τι αλλάζει αυτή τη φορά

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ που έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή του «Σίγμα» έλαβαν διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στον ΔΗΣΥ είδαν τις αναφορές ως «πρόκληση», θέλοντας να διεγείρουν τον κομματικό πατριωτισμό των συναγερμικών.

Ιδιαίτερη όμως ήταν και η ενόχληση στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ, καθώς η δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου ερμηνεύθηκε ως μία αναφορά δαιμονοποίησης του κόμματος της Αριστεράς και ασέβειας προς ένα κόμμα με το οποίο, όπως σημείωναν πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου, πριν από μερικούς μήνες συζητούσε για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. 

Οι αντιδράσεις και οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα, δεν έφεραν απάντηση ούτε από το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη, ούτε και από το ΔΗΚΟ. Όπως επίσης και στην περίπτωση της κοινής δήλωσης υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος, με την οποία απαντούσαν στις δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη ότι συζητά με στελέχη του ΔΗΣΥ για συμμετοχή στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, το επιτελείο του υποψηφίου και ο ίδιος θέλουν να αφήσουν το θέμα να κλείσει.

Αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, στο οποίο οφείλει και τη μεγάλη δυναμική που δείχνει να έχει. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των συναγερμικών ψηφοφόρων, δεν θα ήθελαν να λαμβάνει διαστάσεις.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι αναφορές Νίκου Χριστοδουλίδη ότι βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του ΔΗΣΥ, στοχεύουν προς εδραίωση της συναγερμικής ψήφου που φαίνεται να λαμβάνει, «κλείνοντας» τους ουσιαστικά το μάτι για συμμετοχή στην κυβέρνηση διά μέσου του ιδίου. Από την άλλη όμως, η ενέργεια αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη, εκλαμβάνεται από την Πινδάρου ως ανοικτή πρόκληση. Όπως εξάλλου ως προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά του ΔΗΣΥ θεωρήθηκε ότι ήταν και η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ταυτόχρονα όμως ανοικτή προς συζήτηση για διαφορετικές ερμηνείες ήταν και η δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Ο χαρακτηρισμός της κοινής δήλωσης ως προεκλογικής παρέμβασης που δεν είχε να κάνει με την επομένη των εκλογών, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ερμήνευσαν την αναφορά αυτή ως κίνηση που άφηνε ανοικτό παράθυρο για τον β΄γύρο, θεωρώντας ουσιαστικά πως αυτό που ήθελε να πει είναι ότι μετεκλογικά μπορεί και να συζητήσουν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χθες ο Χάρης Γεωργιάδης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επανήλθε με νέα δήλωση κατακεραυνώνοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Ούτε οι προσβλητικές πράγματι αναφορές-καλέσματα του κ. Χριστοδουλίδη σε στελέχη δήθεν του Δημοκρατικού Συναγερμού για συμμετοχή σε δική του κυβέρνηση πείθουν, ούτε βεβαίως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος μετά που για μήνες συνομιλούσε με το ΑΚΕΛ προκειμένου να τα βρουν, θυμήθηκε σήμερα να απευθυνθεί στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάει τυπογραφείο το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο του Α΄ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με τους 14 υποψήφιους Προέδρους, παρουσίασε χθες ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους, το μήκος του είναι το ίδιο όπως προηγούμενες φορές λόγω των τεχνολογικών περιορισμών, λόγω του μεγέθους του χαρτιού αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν. Διευκρίνισε πως για να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι υποψήφιοι, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί και είναι περίπου στα 4 εκατοστά. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανείς οι υποψήφιοι.

Περαιτέρω, έγινε ρύθμιση ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τρόπο που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξης τους.