Ο πρώτος στόχος των υποψηφίων ήταν να αποφύγουν το μεγάλό λάθος και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν και οι εφτά υποψήφιοι, αν και ο εκνευρισμός ήταν εμφανής σχεδόν σε όλους, ιδιαίτερα στους τρεις κύριους υποψήφιους. Το δεύτερο όμως που προκύπτει από το ψεσινό debate είναι ότι ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων δεν έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος, καθώς η διαδικασία προέβλεπε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στις απαντήσεις των υποψηφίων. Ήταν όμως ξεκάθαρη η προσπάθεια ιδιαίτερα των τριών κύριων υποψηφίων να προτάξουν ο καθένας το δικό του δίλημμα προς το εκλογικό σώμα, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους πυρά.

Το τρίτο ασφαλώς που αναδείχθηκε ως θέμα, είναι η κρατική χορηγία που λαμβάνουν τα κόμματα. Το θέμα ήγειρε ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος ως ανεξάρτητος είπε, δεν δικαιούται χορηγία από το κράτος διότι δεν έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος. Ένα θέμα για το οποίο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται σήμερα η απόφαση Δικαστηρίου. Με το ζήτημα που ήγειρε απευθυνόταν προς τους δύο ανεξάρτητους υποψηφίους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι έχουν τη στήριξη κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα οποία έλαβαν χορηγία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει λάβει χρήματα από τα κόμματα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να τον καλεί να πει ότι πρέπει τα κόμματα που τον στηρίζουν και έλαβαν χρήματα για την προεκλογική, να τα επιστρέψουν πίσω. Κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι δεν είναι θέμα που τον αφορά τον ίδιο και συμφώνησε πως είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα το θέμα της χορηγίας.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστος Χρίστου ως κομματικοί υποψήφιοι δήλωσαν ότι δεν τους αφορά το ζήτημα, με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ να θέτει όμως θέμα και για το Κίνημα Οικολόγων, μιλώντας για κόμμα που έχει λάβει χορηγία για τις προεδρικές εκλογές και δεν συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία με κανένα υποψήφιο. Το όλο θέμα έλαβε διαστάσεις απασχολώντας για αρκετή ώρα τη συζήτηση και προκαλώντας παρέμβαση και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας μέσω twitter. «Για ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούν το debate: Με τροποποίηση του νόμου στο τέλος του 2021, η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα είναι μία και αδιαίρετη, ενώ πριν είχε 2 σκέλη (τακτική χρηματοδότηση συν χορηγία για κάλυψη εκλογικών δαπανών όταν υπήρχαν εκλογές)», έγραψε, παραθέτοντας και τη σχετική πρόνοια της νομοθεσίας. Ουσιαστικά αυτό το οποίο αναφέρεται είναι ότι τα κόμματα λαμβάνουν κάθε αρχή του έτους χορηγία από το κράτος και η οποία αφορά και στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών αλλά και στην κάλυψη των προεκλογικών τους αναγκών. Ουσιαστικά δηλαδή, τα κόμματα κάθε χρόνο λαμβάνουν αυτή τη χορηγία, ανεξάρτητα από το εάν έχει εκλογές ή όχι και δεν έχουν λάβει ειδική χορηγία για τις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

O Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανήλθε και με δεύτερη ανάρτηση διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτέλεσε πρόταση νόμου των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγων και ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και οκτώ εναντίον στις 25 Νοεμβρίου του 2021. 

Ξεχώρισε επίσης από το ψεσινό debate η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη με στόχο ασφαλώς τη δεξαμενή των ψήφων της Αριστεράς, με τον δεύτερο να χτυπά στοχευμένα τον πρώτο στο θέμα του Κυπριακού και στο γεγονός ότι ήταν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν παραιτήθηκε από τη θέση του. Μια αναφορά που έφερε και την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τους δύο τους να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. 

Απ’ εκεί και πέρα, οι υποψήφιοι μέσα από τις απαντήσεις τους παρέθεσαν ουσιαστικά τις θέσεις που αναδεικνύουν καθημερινά μέσα από τις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόταξε τη συνέχιση της σταθερότητας της χώρας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τη «ρήξη» για την προοδευτική αλλαγή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης τη δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο Χρίστος Χρίστου έπαιξε με το μεταναστευτικό, ο Αχιλλέας Δημητριάδη με το Κυπριακό και τη διαφθορά, ο Γιώργος Κολοκασίδης πρόταξε τη θέση του κατά της ΔΔΟ και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τη δημιουργία προοπτικής των νέων και την πράσινη μετάβαση.