Τελευταίες πινελιές στον κατάλογο από 26 άτομα θα βάλει ο εκλελεγμένος Πρόεδρος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου τη Δευτέρα να είναι έτοιμο προς ανακοίνωση το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν από μέρους τους σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, εντός και εκτός Κύπρου, με άτομα τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα γίνει μια τελευταία επαφή προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των διορισμών.  

Το κυβερνητικό παζλ χωρίζεται σε 26 διαφορετικά κομμάτια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα χαρτοφυλάκια των έντεκα υπουργείων, τα οποία με βάση των ισχύουσα εθιμοταξική σειρά είναι: 1.Εξωτερικών, 2. Οικονομικών, 3. Εσωτερικών, 4. Άμυνας, 5. Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, 6. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, 7. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, 8 Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 9. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 10. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και 11. Υγείας. 

Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται δέκα αξιωματούχοι ως εξής: 1. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, 2. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, 3. Υφυπουργός Ναυτιλίας, 4. Υφυπουργός Τουρισμού, 5. Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, 6. Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, 7. Υφυπουργός Πολιτισμού, 8. Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, 9. Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και 10.  Διευθυντή Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Στην τρίτη κατηγορία αξιωματούχων περιλαμβάνονται οι πέντε επίτροποι: Προεδρίας, Περιβάλλοντος, Πολίτη, Ισότητας των Φύλων και Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το διαδικαστικό κομμάτι για την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης είναι έτοιμο, απομένει τώρα να συμπληρωθεί και η λίστα με τα ονόματα σε μια εκάστη θέση που θα παραλάβει χαρτοφυλάκιο και διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη. Η ονοματολογία τα τελευταία 24ωρα δίνει και παίρνει με τις θέσεις τουλάχιστον θεωρητικά να μοιράζονται αφειδώλευτα. Ωστόσο επισήμως καμιά από αυτές τις πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει να παραπέμπει στην επίσημη ανακοίνωση της Δευτέρας. 

24 ώρες προηγουμένως: Ένα 24ωρο προηγουμένως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τελετή εγκατάστασης. Το άρθρο 42 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει: «Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαθίστανται υπό της Βουλής, ενώπιον της οποίας δίδουσι την κάτωθι διαβεβαίωσιν: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Η τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023. Της τελετής έπεται η πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει ενώπιον των κομμάτων και του λαού τις προγραμματικές του θέσεις. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια συνέντευξή τους στο ΡΙΚ την Πέμπτη, είχε αναφέρει ότι μέσα από την ομιλία του θα παρουσιάσει και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορά τη συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. 

Μετά το πέρας της ειδικής συνεδρία της Βουλής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως ο 8ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κατευθυνθεί στο Λόφο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με  την σύζυγο του θα υποδεχθούν τον νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία. Θα ακολουθήσει σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση στο προεδρικό γραφείο. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κατευοδώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο. 

Από την τελετή στη Βουλή θα απουσιάζει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρει σε επιστολή του, για αυστηρά προσωπικούς λόγους δεν θα παρευρεθεί στην τελετή εγκατάστασης του ΠτΔ. Ο κ. Νεοφύτου θα απουσιάζει στο εξωτερικό και εξέφρασε την πρόθεση επιστρέφοντας να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Χριστοδουλίδη. 

? Η δεκαετία Αναστασιάδη: Μετά από 10 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου ο Νίκος Αναστασιάδης παραδίδει την ερχόμενη Τρίτη τα ηνία του κράτους στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο απερχόμενος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Ανδρέας Ιωσήφ, σε δήλωσή του σημειώνει πως ο Ν. Αναστασιάδης «στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του διαχειρίστηκε τρεις μεγάλες κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική και τον τελευταίο χρόνο τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓΕΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας».

Επίσης σημειώνει πως «στη διάρκεια της δεκαετίας, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν συνεχείς και αδιάκοπες, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη και αρνητική στάση της άλλης πλευράς». Τέλος αναφέρει πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποχωρώντας αφήνει στους Κύπριους πολίτες το κληροδότημα της. Πρόκειται για το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», το οποίο αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». 

 

 

Ούτε λεπτό για χάσιμο, προώθηση νομοσχεδίων και ταξίδια

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη στείλει το μήνυμα πως αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη μέρα θα ριχθούν αμέσως στη δουλειά. Ο εκλελεγμένος Προέδρος σε δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) είχε αναφέρει ότι στις 2 Μαρτίου θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο για τη σύσταση υφυπουργείου Μετανάστευσης. Παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν προς αντιμετώπιση όλα τα ανοικτά ζητήματα με τον ίδιο να σταθμίζει ως φλέγοντα τα εργατικά. Μετά τις συναντήσεις με ΣΕΚ και ΟΕΒ προτίθεται να έχει συνάντηση και με την ΠΕΟ προκειμένου να συζητήσει όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Ο ιδιαίτερος ζήλος που δείχνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στα εργασιακά αναμένεται ότι θα παίξει ρόλο και στην επιλογή που θα κάνει για το υπουργείο Εργασίας, όπου οι πληροφορίες φέρουν το εκλελεγμένο Πρόεδρο να προσανατολίζεται στην επιλογή ατόμου το οποίο θα μπορεί να δίνει λύσεις και θα αποτρέπει συγκρούσεις. 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης μαζί με τους συνεργάτες του έχουν στρωθεί στη δουλειά για τη μελέτη των προγραμμάτων των ανθυποψηφίων του. Όπως ο ίδιος ανέφερε από το πρόγραμμα του Αχιλλέα Δημητριάδη παίρνει την πρόταση του για «επιτροπή αλήθειας» που αφορά το θέμα των αγνοουμένων. Μια πρόταση την οποία, όπως ανέφερε, την οποία έθεσε και στην πρώτη του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. 

Στο θέμα της Αμμοχώστου υπήρξε εισήγηση ώστε να ετοιμαστεί σχέδιο για την ανοικοδόμηση της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «υπάρχουν ήδη έτοιμα σχέδια από προηγουμένως τα οποία μπορούν να προωθηθούν. 

Παράλληλα με όσα θα τρέχουν στο εσωτερικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται και για τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό. Στις 13 Μαρτίου θα μεταβεί στην Αθήνα, πραγματοποιώντας το πρώτο επίσημο ταξίδι εκτός Κύπρου. Στις 23 Μαρτίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προγραμματίζει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Όπως ήδη έχει αναφέρει κατά τη συνάντηση θα παρουσιάσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Στις προτεραιότητες του νέου Προέδρου βρίσκεται και η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Όπως ανέφερε (μιλώντας στο ΡΙΚ) ήδη άρχισε να γίνεται δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, και σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε πραγματοποιήσει σχετικές συσκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόθεση του Ν. Χριστοδουλίδη είναι μέσω του ΣΕΑ είναι να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια για αναβάθμιση του έργου και το ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου.