Η ομαλή λειτουργία του κράτους εξαρτάται από το πόσο αγαστή είναι η συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς και κυρίως μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Για την εκάστοτε κυβέρνηση βαρόμετρο στην επιτυχία των στόχων της είναι η Βουλή. Γι’ αυτό και η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,  ήταν με την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρώτου και του δεύτερου πολίτη της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στην Ελλάδα, με την Κύπρο να πληρώνει το δικό της τίμημα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα είπε ότι «είναι μια άσχημη μέρα για όλους μας. Σε αυτές τις στιγμές είναι που αντιλαμβάνεσαι τη σημασία ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνονται ενέργειες στον βαθμό του δυνατού για να αποφεύγονται τέτοιου είδους γεγονότα». Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε αρχικά ό,τι καλύτερο στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν επισκιαστεί τα πάντα από τις τραγικές εξελίξεις και από την είδηση του θανάτου των δύο Κυπρίων νέων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνωρίζει πως στο κοινοβούλιο δεν έχει διασφαλισμένη πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και επαφή τόσο με την Αννίτα Δημητρίου όσο και με πολιτικά κόμματα. Ζητούμενο να καταλήγουν αμφότερες οι πλευρές σε ένα κοινό παρονομαστή για να μπορούν να περνούν εκείνα τα νομοθετήματα που θα συμβάλουν στο καλό των πολιτών. 

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης ο Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζούσαν τα θέματα που αφορούν την Κυβέρνηση και τη Βουλή και για τα οποία κάνουμε την επεξεργασία μας για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Είπε πως συζητούν και τα διαδικαστικά ζητήματα ώστε κυρίως να διασφαλίσουν και να ‘κλειδώσουν’ μια αγαστή συνεργασία, η οποία είναι βέβαιη ότι θα υπάρχει, για τους πολίτες και για το καλό του τόπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση και εξερχόμενη του Προεδρικού, η κ. Δημητρίου  ανέφερε πως «είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και βεβαίως έχουμε δει και στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αλλά και των σχέσεων μεταξύ μας, πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ μας. Υπάρχει θέληση βεβαίως και από τις δύο πλευρές και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για ό,τι χρειάζεται να γίνει για το καλό του τόπου και του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ερωτηθείσα αν έχει γίνει κάποια ιεράρχηση για τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν, η κ. Δημητρίου είπε πως προς το παρόν δεν έχουν κάτι το οποίο κρίνεται ως κατεπείγον, επισημαίνοντας ωστόσο τον άμεσο χειρισμό της Βουλής στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τις τιμές των καυσίμων.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, πρέπει να λειτουργήσει και σε άλλα ζητήματα. «Έγινε μια ιεράρχηση μεταξύ των νομοθετικών ζητημάτων τα οποία υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Θα γίνει συνάντηση και η διαδικασία που προνοείται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και των αρμοδίων επιτροπών», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παρουσία του στη Βουλή μια φορά το χρόνο, η κ. Δημητρίου είπε πως πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος που θα γίνεται αυτό καθώς υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα. Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Θεοχάρους: Ήθελε να γίνει υπουργός 

«Η φιλοδοξία μου ήταν να γίνω Υπουργός, ειδικά σε αυτή την κυβέρνηση και περίμενα ότι ενδεχομένως να γινόμουνα, όπως το περίμενε και πάρα πολύς κόσμος της Αλληλεγγύης που λέτε ότι έχει εξαφανιστεί.» 

Αυτό ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η παραιτηθείσα πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο του διορισμού Μιχάλη Γιωργάλλα στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας.

«Μετά την ανακοίνωση του ΠτΔ ότι οι άνωθεν των 60 και πρώην Υπουργοί, κατανόησα ότι δεν επρόκειτο να γίνω υπουργός, δεν είχα δηλαδή αμέτι-μουχαμέτι ότι θα γινόμουν.”

Όπως είπε, ενημερώθηκε από συνεργάτες της για τον διορισμό του κυρίου Γιωργάλλα το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και αμέσως επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ίδιος, υποστηρίζει η κυρία Θεοχάρους, επιβεβαίωσε την πληροφορία και αποκάλυψε ότι ήταν πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον οποίο επικοινώνησε στη συνέχεια.