Ο πρώτος μεγάλος σταθμός για την νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι το ερχόμενο Σάββατο. Η πρώτη κοινή παρουσία του τέως προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μπροστά από κομματικό κοινό, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, και τα όσα μετεκλογικά ακολούθησαν, είναι το σημείο αναφοράς ανάμεσα στον κόσμο της γαλάζιας παράταξης. Οι δυο τους, θα ανέβουν στο βήμα του συνεδρίου κάνοντας το δικό τους απολογισμό ενώπιον που θα είναι παρόντες, την αυτοκριτική τους και ίσως να αφήσουν ο καθένας τις δικές του αιχμές. Το μεγάλο ερωτηματικό στο οποίο εστιάζεται και η συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος είναι το κατά πόσο οι δύο ισχυροί άντρες του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω τους τις όποιες εκατέρωθεν πικρίες και κουβέντες που έχουν ειπωθεί στην φόρτιση των πρώτων ημερών μετεκλογικά και να μιλήσουν για την επόμενη μέρα, συνδράμοντας ουσιαστικά και στο στόχο της νέας ηγεσίας του κόμματος και ιδιαίτερα της Αννίτας Δημητρίου, με την οποία, όπως λέγεται διατηρούν, και οι δύο, καλές σχέσεις.

Οι απόψεις βέβαια των συναγερμικών στελεχών, διίστανται ως προς το πόσο φορτισμένο αναμένεται να είναι το κλίμα και ως προς το κατά πόσον οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης με τις τοποθετήσεις τους, θα συνδράμουν σε ένα χαμηλών ή υψηλών τόνων συνέδριο. Τα έκτροπα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο είναι ακόμα νωπά στις μνήμες των συναγερμικών στελεχών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν ξαννασυμβαίνει. Τότε είχαν λεχθεί διάφορα για την παρουσία των συγκεκριμένων ατόμων έξω από την αίθουσα συνεδρίασης με θέμα τη λήψη απόφασης για τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι πληροφορίες από νωρίς για την παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, οδήγησε τότε, όπως λέγεται, τον Νίκο Αναστασιάδη να μην παραστεί στη συνεδρία για να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση. Όπως λεγόταν τότε, στις προθέσεις των ατόμων αυτών ήταν και το γιουχάισμα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του στο χώρο της συνεδρίας, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την ήττα στις προεδρικές εκλογές με επίσημο υποψήφιο τον κομματικό πρόεδρο. Είναι επίσης γνωστό το επεισόδιο που έγινε εκτός της αίθουσας, όταν ο τέως Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, πήγε στην τουαλέτα, με τα συγκεντρωμένα άτομα να του ζητούν τον λόγο για την δημόσια τότε τοποθέτηση του, υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από τις εκλογές και το κλίμα έχει εκτονωθεί αρκετά από τότε, εντούτοις μία ανησυχία στα ψηλά δώματα της Πινδάρου υπάρχει, για τυχόν επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Όπως πληροφορούμαστε, μία από τις σκέψεις της ηγεσίας είναι πέρα της τυπικής ταυτοποίησης όλων των ατόμων που θα βρίσκονται στο χώρο, μέσω του μητρώου των συνέδρων, να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ανάμεσα στα διάφορα που συζητείτο τότε, ήταν ότι μερίδα των συγκεκριμένων ατόμων στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία την ώρα συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, δεν ήταν μέλη του κόμματος. Λέχθηκε μάλιστα πώς κάποιοι εξ αυτών, ήταν γνωστά μέλη οργανωμένων οπαδών συγκεκριμένης ομάδας, οι οποίοι είχαν φτάσει στο χώρο κατόπιν πρόσκλησης από συγκεκριμένο άτομο. Επρόκειτο δηλαδή περί νεαρών οι οποίοι δεν ήταν μέλη του Πολιτικού Γραφείου και βρέθηκαν εκεί με σκοπό την πρόκληση έντασης ή και επεισοδίων. Με το μέτρο της ταυτοποίησης των συνέδρων στη βάση του αρχείου του κόμματος, η ηγεσία της Πινδάρου θέλει να αποφύγει τουλάχιστον την παρουσία μη μελών του συνεδρίου. 

Στόχος επίσης είναι να φτάσει στους σύνεδρους από προηγουμένως, το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να γυρίσει σελίδα και ότι το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα του κόμματος,. Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να είναι και η τοποθέτηση της νέας προέδρου του ΔΗΣΥ, της Αννίτας Δημητρίου, η οποία για πρώτη φορά υπό τη νέα της ιδιότητα, θα απευθυνθεί στο συνέδριο. Η κ. Δημητρίου, η οποία θα μιλήσει μετά τους Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου και τελευταία πριν αρχίσουν ουσιαστικά οι τοποθετήσεις όσων θα ζητήσουν το λόγο, θα επιχειρήσει μέσα από την ομιλία της να δώσει μία κατεύθυνση ενότητας της παράταξης. Ο βαθμός επιτυχίας της προσπάθειας της, θα είναι και ένα πρώτο δείγμα γραφής για την ίδια στο στοίχημα για επούλωση των πληγών και βήμα προς το αύριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι σύνεδροι, δηλαδή τα μέλη του κόμματος που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο, ανέρχονται γύρω στις 3 χιλιάδες. Το πρόγραμμα προνοεί ότι η προσέλευση τους στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», θα γίνει μεταξύ των ωρών 9 -10 το πρωί. Κατά την έγγραφή τους, θα γίνεται και η ταυτοποίηση τους και δεν θα επιτρέπεται είσοδος στο χώρο ατόμων ή μελών του κόμματος που δεν είναι και μέλη του συνεδρίου. Την ίδια ώρα θα γίνεται και η εγγραφή των ομιλητών, για όσους σύνεδρους θέλουν να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν στο Συνέδριο. Δικαίωμα λόγου έχουν μόνο τα μέλη του Συνεδρίου και όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση που στάλθηκε προς αυτούς, θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφο ταυτοποίηση τους, είτε πολιτική ταυτότητα, είτε άδεια οδηγού, είτε εκλογικό βιβλιάριο. 

Θα ακολουθήσει από τις 10 μέχρι τις 11 η ώρα, το τελετουργικό μέρος του Συνεδρίου, με την κήρυξη των εργασιών του, που θα γίνει από τον απερχόμενο αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος  Χάρη Γεωργιάδη. Ο οποίος στο πλαίσιο αυτό, θα κάνει την ομιλία του κάνοντας και τον δικό του απολογισμό για την πορεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα αλλά και την επόμενη μέρα. Θα είναι ουσιαστικά η τελευταία τοποθέτηση του ως αξιωματούχος του κόμματος, καθώς ως γνωστό δεν διεκδικεί θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Τα όσα θα αναφέρει, έχουν ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα και για το γεγονός ότι έζησε εκ των έσω κάποια πράγματα, όσο και για το γεγονός ότι θεωρείται ως ένα στέλεχος με αρκετή εμπειρία αλλά και αναλυτική πολιτική σκέψη. Την ίδια ώρα όμως, με την παρουσία του έδειξε να είναι μία φωνή ρεαλιστική, με συναινετικό πολιτικό λόγο και ο οποίος στις δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεχτικός. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση του, έχει ιδιαίτερη σημαία για το άνοιγμα του συνεδρίου.

Ανησυχίες μην τυχόν και ανοίξει μέτωπο των δύο

 Ο ΑΒΕΡΩΦ- Μετά τον Χάρη Γεωργιάδη, στο βήμα θα ανέβει ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο οποίος ασφαλώς ήταν και το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής προσπάθειας ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αλλά και ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Το ερωτηματικό που υπάρχει είναι το πώς θα επιλέξει να κινηθεί στην ομιλία του ενώπιον του συνεδρίου. Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις διίστανται, όπως και για τον Νίκο Αναστασιάδη, ως προς τον τρόπο που θα επιλέξει να τοποθετηθεί, το λεκτικό, το ύφος αλλά και τις αναφορές που θα κάνει.

Η μία άποψη, θέλει αρχικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει μια ηγετική ομιλία με κάλεσμα σε ενότητα και κοινή πορεία προς το μέλλον της παράταξης για το καλό του Δημοκρατικού Συναγερμού και στήριξη της νέας προέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία που θα έχει να μιλήσει ανοικτά ενώπιον των συνέδρων και να πει όλα όσα θεωρεί ότι έφταιξαν για να χάσει τις εκλογές. Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο της τοποθέτησης του λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, όταν έκανε αναφορά για πισώπλατες μαχαιριές και άφησε υπονοούμενα για τη στάση ορισμένων στελεχών του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής. Στη διάρκεια μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, είχε έρθει και σε ανοικτή δημόσια ρήξη από αέρος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι πλέον οι καλύτερες. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», για τον οποίο έγινε προεκλογικά αναφορά, ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ. Στο συνέδριο, οι «ελέφαντες θα είναι δύο» και ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθούν, ενδεχομένως θα επηρεάσουν και τον τρόπο διεξαγωγή του. Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι το τι θα πει και πώς θα το πει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κατά πόσο θα αφήσει αιχμές είτε κατά του Νίκου Αναστασιάδη, είτε κατά του οποιουδήποτε άλλου συνεργάτη του.

 Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ-Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτιμάται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα κάνει ένα απολογισμό της διακυβέρνησης του, αλλά και της διαχρονικής πορείας του στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στον οποίο υπηρέτησε ως πρόεδρος για 17 χρόνια. Είναι όμως ένα ερώτημα αν θα κάνει παράπονα για συμπεριφορές που τον πίκραναν ή αν θα ασκήσει κριτική για την προεκλογική ή επιλογές που έγιναν.

Στην περίπτωση μάλιστα που λεχθεί οτιδήποτε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου που θα μιλήσει πριν από αυτόν, κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, θα σηκώσει το γάντι. Υπάρχει όμως και η εκτίμηση ότι, λόγω του ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τις προεδρικές εκλογές και τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει, δεν θα θελήσουν ούτε ο ένας ούτε άλλος να ανοίξουν ξανά το μέτωπο.

Η διάσταση εντός του ΔΗΣΥ, εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καταγράφεται σε κάποιο βαθμό και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν υποψήφιοι για υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας.

Η ΑΝΝΙΤΑ- Τελευταία στο βήμα, όσον αφορά το τελετουργικό κομμάτι, θα ανέβει η πρόεδρος του κόμματος η Αννίτα Δημητρίου. Η ίδια ασφαλώς και θα επιδιώξει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε έντονη αντιπαράθεση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για να παρεκτραπεί η κατάσταση και να οδηγήσουν το κόμμα σε νέα εσωστρέφεια. Από την άλλη γνωρίζει πως στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι αναπόφευκτη κάποια ένταση. Η νέα πρόεδρος του κόμματος, θα επιδιώξει μέσα από την ομιλία της, να λειτουργήσει συναινετικά και να «μαζέψει» τα όποια πυρά θα εκτοξεύσουν οι δύο προκάτοχοι της. Θα είσαι σίγουρα και για την ίδια ένα πρώτο υψηλού βαθμού δυσκολίας τεστ αξιολόγησης ηγετικών ικανοτήτων.

Ομαδική ψυχοθεραπεία και προεκλογικό βήμα

Το γεγονός ότι οι εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις 12 του περασμένου Μάρτη, η ατζέντα του συνεδρίου θα περιοριστεί καθαρά στον απολογισμό της προεκλογικής και του εκλογικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές. Όπως, χαριτολογώντας, αναφέρουν κάποια στελέχη του κόμματος, θα είναι μια ομαδική ψυχοθεραπεία για επούλωση των πληγών της εκλογικής ήττας και εκτόνωσης του κλίματος. 

Το συνέδριο θα είναι μονοήμερο και σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. 

Το εκλογικό μέρος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου. Αν και δεν είχαν μέχρι προχθές ληφθεί οριστικές αποφάσεις ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί χρονικό πλαίσιο για τον κάθε ομιλητή – σύνεδρο για πρακτικούς λόγους. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν εσωκομματικά, όπως σημείωναν κύκλοι της Πινδάρου. Αυτό το οποίο επισημαίνεται από πολλούς είναι ότι δεν αποκλείεται να προκύψει ως αποτέλεσμα του διαλόγου στο συνέδριο, ο καθορισμός ενός νέου ιδελογικοπολιτικού συνεδρίου κατά το οποίο θα τεθεί εκ νέου ο προβληματισμός για την πολιτική κατεύθυνση του ΔΗΣΥ. Κάτι το οποίο σίγουρα θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξει διάλογος και για τη στάση του κόμματος έναντι της νέας Κυβέρνησης. Είναι κοινό μυστικό στους συναγερμικούς κύκλους ότι υπάρχουν τρεις τάσεις εντός του κόμματος. Η τάση για έντονη αντιπολίτευση, η τάση προς συμπολίτευση και η επίσημη θέση για υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο επισήμως λέγεται από πλευράς Πινδάρου είναι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει η απόφαση για υπεύθυνη αντιπολίτευση, σημειώνοντας πώς ο ΔΗΣΥ ούτε χειροκροτητής της κυβέρνησης θα γίνει, αλλά ούτε και στείρα αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης, θα κάνει. «Αυτό μας επιβάλλουν οι κληριδικές αρχές τις οποίες επικαλούμαστε», μας ανέφερε πηγή της ηγεσίας του κόμματος.

Δεν αποκλείεται βέβαια να ακουστούν και απόψεις υπέρ πραγματοποίησης καταστατικού συνεδρίου, αν και πολλοί σημειώνουν πώς δεν προκύπτει οποιαδήποτε ανάγκη για καταστατικές αλλαγές αυτή τη στιγμή. 

Αιωρείται επίσης το θέμα των Υπουργών της κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, οι οποίοι είναι ακόμα μέλη του ΔΗΣΥ και πώς θα τους χειριστεί το κόμμα. Κωνσταντίνος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Λετυπιώτης, Μαρίνα Χατζημανώλη, Αλέξης Βαφειάδης, Δόξα Κωμοδρόμου και Κώστας Κουμής είναι ακόμα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κομματικά μέλη σχολίαζαν μετά τη συνάντηση του Κωνσταντίνου Ιωάννου με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, πώς «ο Υπουργός της κυβέρνησης στην οποία ο ΔΗΣΥ κάνει αντιπολίτευση, είναι και μέλος του κόμματος που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που συμμετέχει». Μια αναφορά με την οποία ήθελαν να αναδείξουν μία παραδοξότητα.

Την ίδια ώρα όμως, αναμένεται ότι το συνέδριο θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο και βήμα προεκλογικής για τους υποψήφιους για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας. Οι υποψήφιοι μέσα από τις τοποθετήσεις, θα απευθυνθούν ασφαλώς προς τους σύνεδρους και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Το ποιοι θα αποτελούν την υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα του κόμματος, έχει ασφαλώς τη σημασία του ως προς την χάραξη της πολιτικής του κόμματος.

 Η θέση Δημητρίου για επιτροπή αξιολόγησης

Ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου και τέως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ο οποίος ήταν και η υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής για εσωκομματικές εκλογές, έθεσε ως μία θέση του, τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος. Η επιτροπή αυτή, θα συνέτασσε ένα πόρισμα το οποίο, θα αποτελούσε και τη βάση συζήτησης του. Θέση την οποία συνεχίζει να έχει και δεν αποκλείεται να θέσει και ενώπιον του συνεδρίου.

Η μάχη για αναπληρωτή και 3 αντιπροέδρους

Η προεκλογική των υποψηφίων για τις υπόλοιπες θέσης της ηγετικής πυραμίδας συνεχίζεται, με καθημερινές επισκέψεις σε σωματεία και επαφές με τοπικούς παράγοντες. Την θέση αναπληρωτή προέδρου διεκδικούν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών. Τρεις υποψήφιοι με τα δικά τους χαρακτηριστικά ο καθένας, εκφραστές διαφορετικών γραμμών και προσεγγίσεων. 

Τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων διεκδικούν επτά υποψήφιοι. Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργος Κάρουλας, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριος Πελεκάνος και Μιχάλης Μιχαήλ και Ονησίφορος Ιορδάνου δίνουν ο καθένας τη δική του μάχη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σκληρό ντέρμπι για τουλάχιστον τις δύο από τις τρεις θέσεις. Οι υποψήφιοι με την μεγαλύτερη απήχηση στις επαρχίες πέραν της δικής τους, αναμένεται ότι θα έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

• Εκλογές γίνονται και για τις 25 θέσεις αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου τις οποίες διεκδικούν 65 υποψήφιοι. Αποσύρθηκε ο Πόλυς Πολυδώρου, αρ. 50 στο ψηφοδέλτιο.

• Στη θέση της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφια, η Ουρανία Σχίζα.