Τα ανησυχητικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες Ισραηλινών στην κατεχόμενη Κύπρο είχαν ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην πρώτη συνάντηση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει την παρέμβαση της Ιερουσαλήμ. Η κίνηση της Λευκωσίας δεν είναι άσχετη με τα όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου και τις πληροφορίες που φέρουν επενδυτές από διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ) να δραστηριοποιούνται έντονα στα κατεχόμενα.  

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναχαιτίσει όλες αυτές τις κινήσεις στα κατεχόμενα σε βάρος των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Και αυτό έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσον αφορά την αναχαίτιση των ενεργειών αυτών, υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στα διμερή ζητήματα η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν θέματα για συνεργασία στην περιοχή προς αξιοποίηση του φυσικού αερίου από κοινού με την Κύπρο, αλλά και το θέμα δημιουργίας κατάλληλων υποδομών στην Κύπρο για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, συζητήθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το γειτονικό κοίτασμα «Ισάι», για το οποίο υπάρχουν διεκδικήσεις από το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε ότι επείγει η ολοκλήρωση του ζητήματος αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη μεταξύ τους συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας το ταχύτερο δυνατόν, ενώ συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενίσχυσης εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών καθώς και θέματα τουρισμού.

Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου συμφώνησαν όπως η Κύπρος συνεχίσει τις προσπάθειες με συγκεκριμένες ενέργειες για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και ενεργοποιηθεί, ώστε να δοθεί συνέχεια, δηλαδή να γίνει το επόμενο συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ.

Παράλληλα, στις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε η σημασία του τριμερούς σχήματος Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και συμφωνήθηκε να γίνει Τριμερής Σύνοδος το φθινόπωρο στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα συζητήθηκε διεξοδικά και συμφωνήθηκε να προωθηθεί και ο σχηματισμός 3 + 1 με τις ΗΠΑ και να επιδιωχθεί Σύνοδος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο χωρών. Τέλος συζητήθηκε πώς η Κύπρος μπορεί να έχει ενεργή εμπλοκή στο φόρουμ Νεγκέβ, στο οποίο συμμετέχουν μαζί με το Ισραήλ, αραβικά κράτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συζητήθηκε ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει το φόρουμ στη νέα δυναμική και στις αλλαγές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ιδιαίτερα στο θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, που αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

– Η συμμαχία των δημοκρατιών: Νίκος Χριστοδουλίδης και Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν για ενίσχυση της «συμμαχίας Δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σημείωσε ότι Ισραήλ και Κύπρος απολαμβάνουν εξαίρετες σχέσεις και έκανε λόγο για μια συμμαχία Δημοκρατιών που έχει οικοδομηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ.«Θεωρώ πως είναι μια σταθερή και υποσχόμενη συμμαχία και πρέπει να συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την άμυνα και τη συνεργασία στα διεθνή φόρα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος βρίσκεται στο Ισραήλ, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα, τις οποίες καταδικάζει απόλυτα, «στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγικής φύσεως σχέση μεταξύ των δύο χωρών».  Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο Ισραήλ «για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, και πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, δύο προβλέψιμες Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό μέλλον».

Μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κνέσετ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) Αμίρ Οχάνα. 

– Τίμησε τη μνήμη των θυμάτων: Το ταξίδι Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου παρέστη σε ειδική τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, κατά την τελετή μνήμης και τιμής των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε τη φλόγα της μνήμης και κατέθεσε στεφάνι.  Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι εδώ για να τιμήσω και να μνημονεύσω τις ψυχές που χάθηκαν. Η μνήμη τους ζει για πάντα».

Επίσκεψη εν μέσω επιθέσεων και βομβαρδισμών

Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική κατά την οποία η γειτονική χώρα δέχεται νέο κύμα επιθέσεων από την Λωρίδα της Γάζας κα την οργάνωση Χαμάς. Γεγονός για το οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ. 

Οι δύο Προέδροι συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη γειτονική χώρα, με τον Πρόεδρο Χερτζόγκ να δηλώνει πως η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα, αλλά και να ευχαριστεί τον Πρόεδρο για την επίσκεψη του στο Ισραήλ «παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς».

«Αυτό σημαίνει πολλά για μας», τόνισε, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει ακριβώς τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αλλά και τις πολύ στενές σχέσεις, την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ, και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, «που θέλουμε», όπως δήλωσε, «να ενισχυθούν περαιτέρω».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το Ισραήλ για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάτι που αποτελεί ένδειξη της σημασίας που και ο ίδιος αποδίδει στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.