Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από τους διορισμούς των συμβούλων της Κυβέρνησης, τόσο στο Προεδρικό όσο και σε Υπουργεία/ Υφυπουργεία, έλαβε πλέον διαστάσεις. Για την Κυβέρνηση, η όλη δημόσια συζήτηση έχει αρκετή δόση υπερβολής, ωστόσο την ίδια ώρα αναγνωρίζεται ότι όσο παραμένει το θέμα στην επικαιρότητα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πονοκέφαλος που θα προκαλεί στο Λόφο.

Στόχος είναι το κεφάλαιο αυτό, με τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν να κλείσει το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσει η Κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα, αναδεικνύοντας το έργο της από διάφορες δράσεις. Σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ολοκληρώνεται ο εσωτερικός έλεγχος που πραγματοποιείται για τα συμβόλαια όλων των συμβούλων, όπως είχε διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τον Γενικό Ελεγκτή μετά την συνάντηση τους την περασμένη βδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα, θα υπάρχει μία συνολική εικόνα όσον αφορά τα άτομα που απασχολούνται ως σύμβουλοι σε διάφορα κυβερνητικά γραφεία. Όπου εντοπιστεί ότι υπάρχει κάποιος από τους συμβούλους που δεν πληροί τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, για ρύθμιση του θέματος αυτού, τότε θα τερματιστεί η συνεργασία μαζί του.

Το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται, σε συντονισμό με την Επίτροπο Νομοθεσίας. Διευκρινίζεται ότι το νομοσχέδιο θα είναι στο πρότυπο των κριτηρίων στο νόμο για απασχόληση κοινοβουλευτικών συνεργατών, αλλά δεν θα είναι το ίδιο.

Στο Προεδρικό πάντως είναι έξω φρενών και με τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πληροφορούμαστε, έκανε αυστηρές συστάσεις και υποδείξεις προς τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες σε σχέση με την περίπτωση συμβούλου στο υφυπουργείο Πολιτισμού. Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο υφυπουργείου δημιουργεί πρόβλημα στην Κυβέρνηση με τον τρόπο χειρισμού ζητημάτων του. Είχε προηγηθεί η ανάρτηση στη σελίδα του Υφυπουργείου από την παρουσία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στα γενέθλια του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ανδρέας Παράσχος, σε δηλώσεις του χθες επανέλαβε αυτό το οποίο αναφερόταν και στην τελευταία ανακοίνωση, ότι η συγκεκριμένη κυρία απασχολήθηκε δοκιμαστικά και δεν είχε ποτέ καμία συμβατική σχέση, ούτε πήγε χρήματα από το Υφυπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και εγένετο Γραμματεία Παρακολούθησης κυβερνητικού έργου

ΔΗΚΟ σε ρόλο υπερασπιστή

Το θέμα του διορισμού των συμβούλων της Κυβέρνησης προκάλεσε και χθες τα πυρά της αντιπολίτευση. Αξιοσημείωτο της χθεσινής δράσης του πολιτικού σκηνικού, ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ, η οποία επικεντρώθηκε ουσιαστικά προς την πλευρά του ΔΗΣΥ, θίγοντας το θέμα του φοιτητή συμβούλου της Αννίτας Δημητρίου, αλλά και των διορισμών του Νίκου Αναστασιάδη. Ήταν η πρώτη φορά ουσιαστικά που για το συγκεκριμένο θέμα, το ΔΗΚΟ βγήκε μπροστά υπερασπιζόμενο τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειώνοντας πώς σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, συμμορφώθηκε αμέσως με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, ετοίμασε νομοσχέδιο για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για τους συμβούλους και προχωρά με τη θεσμοθέτηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου 

«Ο καθημερινός σάλος με τους διορισμούς συμβούλων σε προεδρικό και υπουργεία, προκαλεί την κοινωνία. Κι αυτό, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε όλοι μας και πρωτίστως η κυβέρνηση», ήταν η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΚΟ.

Αιχμές ωστόσο προς τα συγκυβερνώντα κόμματα άφησε με την χθεσινή ανακοίνωση του και το ΑΚΕΛ, αναφέροντας πώς η σιωπή των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι εκκωφαντική. «Κάθε μέρα ξεσπά νέα υπόθεση με τους διορισμούς και τις προσλήψεις συμβούλων της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει ακάθεκτη το όργιο προσλήψεων που είχε αρχίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού -ο οποίος όψιμα σήμερα διαμαρτύρεται- δημιουργώντας με το δημόσιο χρήμα μια στρατιά συμβούλων στο Προεδρικό, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία», ανέφερε το ΑΚΕΛ.