To Top
13:58 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Και αεροδρόμιο και ενέργεια στο τραπέζι
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Και αεροδρόμιο και ενέργεια στο τραπέζι
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 8:44 πμ

Ο ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, υποστηρίζει τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί όχι μόνο με το θέμα της Αμμοχώστου, όπως ήταν η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά θα την απασχολήσουν τόσο το άνοιγμα του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας όσο και το θέμα των υδρογονανθράκων. 

Θέση του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι πως «με το άνοιγμα του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας μαζί με το Βαρώσι, θα λύσουμε και το πρόβλημα των απευθείας πτήσεων και το απευθείας εμπόριο». Σημείωσε ότι «αυτή ήταν πρόταση του ΟΗΕ» (πηγή ΓΤΠ) την οποία ο ίδιος θέλει να επαναφέρει. 

Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ο Ερχιουρμάν διερωτήθηκε κατά πόσο το καθεστώς μέλους της ΕΕ ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο η Βρετανία δεν διενεργούσε απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις με την κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνάψουν «πιο εντατικές σχέσεις» με τη Βρετανία. «Πρέπει να συζητήσουμε με τη Βρετανία και στο θέμα των αθλητών μας και στο θέμα του εμπορίου και σε άλλα θέματα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντονμέζ: Ξεκίνησε για Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο

Διαχώρισε τη θέση του με τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων υποστηρίζοντας πως η κλειστή πόλη «δεν είναι δυνατό να ανοίξει με αυτό τον τρόπο». Συνέχισε λέγοντας πως «ανέκαθεν το Βαρώσι θεωρείται ως μέρος της συνολικής λύσης και ως ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση σε συνθήκες που δεν έχει επιτευχθεί η συνολική λύση. Η στάση της ‘κυβέρνησης’ από την αρχή ήταν μια στάση που δεν λάμβανε υπόψη τον ΟΗΕ. Όταν κοιτάξουμε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το ζήτημα δεν εξετάζεται μόνο ως ζήτημα περιουσιών».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ερχιουρμάν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους δύο «ιδρυτικούς εταίρους» που έχουν δικαίωμα λόγου πάνω σε αυτούς τους πόρους, «όμως ο λόγος μας μειώνεται συνεχώς». «Όλοι έχουν δικαίωμα λόγου εδώ, από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία, από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερχιουρμάν: Aμφισβητεί τις κινήσεις για άνοιγμα Βαρωσίων

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Άγκυρα σημείωσε πως «η Τουρκία πρέπει να πάψει πλέον να μιλά προς εμάς και να μιλά με εμάς». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να κτιστεί μια πραγματική σχέση. Πρέπει και εμείς να πάψουμε να μιλούμε προς την Τουρκία και να μιλούμε με την Τουρκία».

Επέκρινε εκ νέου τον Μουσταφά Ακιντζί για τη συνέντευξή στου στην εφημερίδα «The Guardian», στην οποία είχε αναφέρει ότι τα κατεχόμενα δεν πρόκειται να γίνουν επαρχία της Τουρκίας. Ο Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι αυτό το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή την στιγμή και ότι στο παρελθόν το είχαν αναφέρει κάποιοι. «Όμως αυτή την στιγμή, ούτε στην Τουρκία ούτε εδώ υπάρχει μια τέτοια ημερήσια διάταξη», σημείωσε.

Πέντε οι διεκδικητές 

Την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020, αρχίζει η «εκλογική» διαδικασία και η ισχύς των απαγορεύσεων για τις «εκλογές» της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα, έγραψε σε χθεσινό της δημοσίευμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις".

Θα είναι η δέκατη φορά που οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν «πρόεδρο» από το 1974 ενώ μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν "υποψηφιότητα" πέντε άτομα για τις επικείμενες «εκλογές». Πρόκειται για τους «ανεξάρτητους υποψήφιους» Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι και τους κομματικούς υποψήφιους Ερσίν Τατάρ (UBP-Κόμμα Εθνικής Ενότητας), Τουφάν Έρχουρμαν (CTP- Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και Ερχάν Αρικλί (YDP- Κόμμα της Αναγέννησης).

Μέχρι τις 17 Μαρτίου τα κόμματα πρέπει να έχουν ορίσει τους "υποψήφιους" τους, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν «επίσημη αίτηση» στο «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Οι «εκλογικοί κατάλογοι» θα αναρτηθούν στις 22 Μαρτίου για περίοδο επτά ημερών και θα οριστικοποιηθούν στις 29 Μαρτίου. Στις 31 Μαρτίου θα αρχίσει η περίοδος της «επίσημης προπαγάνδας» μέσω του παράνομου Μπαϊράκ.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δεν δυσαρεστήθηκε ο Ακιντζί 

Ο Ακιντζί δεν είναι δυσαρεστημένος με κανένα στην Τουρκία, υποστήριξε η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Απαντώντας σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η Σαμανί δήλωσε πως «ο κ. Ακιντζί δεν κακιώνει κανένα». Συνέχισε λέγοντας πως «στην παράδοση του "κράτους", δεν γίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια/κάκιωμα. Ο κ. Ακιντζί εκπροσωπεί την πολιτική θέληση των Τουρκοκυπρίων. Είναι ένας ηγέτης που θέλει να ιδρύσει σχέσεις ισότητας και όχι ιεραρχικές, δεν έχει δυσαρεστηθεί με κανένα στην Τουρκία. Ένας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να μιλά και να εκφράζεται».

Προσπαθεί να διαψεύσει ο Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ προσπάθησε να διαψεύσει ότι σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Daily Express είχε υποστηρίξει πως θα μπορούσε να δοθεί έδαφος 6% στους Ελληνοκύπριους και να μειωθεί το ποσοστό που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι από το 36% στο 30%. Ο Τατάρ σε δήλωσή του (πηγή ΓΤΠ) έκανε λόγο για παρερμηνεία της δήλωσής του στη βρετανική εφημερίδα. Είπε ότι προσπαθούσε να εξηγήσει ενέργεια του Μουσταφά Ακιντζί που πρότεινε παραχώρηση πέραν του 6% στον χάρτη που έδωσε και η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αρνητική. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...