Πολύ δύσκολη φαίνεται να είναι η λύση της εξίσωσης ώστε οι τέσσερις υποψήφιοι να γίνουν ένας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς συναντήθηκαν χθες το απόγευμα συνεχίζοντας τις προσπάθειες για να βρουν τη φόρμουλα που θα τους οδηγήσει σε συνεργασία, έχοντας ως στόχο να αποτελέσουν τον τέταρτο πόλο στις προεδρικές εκλογές. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες μας, από τη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε κάποια συμφωνία και ως εκ τούτου δεν διαφαίνεται προοπτική θετικής κατάληξης. Οι διαφωνίες που υπάρχουν αφορούν στον τρόπο επιλογής του ατόμου που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. 

Στη χθεσινή συνάντηση κλήθηκαν και παρέστησαν και δύο εκλογολόγοι με τους οποίους οι τέσσερις υποψήφιοι συζήτησαν μαζί τους το ενδεχόμενο διενέργειας δημοσκόπησης ως εργαλείου επιλογής του υποψηφίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τους δύο εκλογολόγους να καταθέσουν πρόταση για την έρευνα που θα μπορούσαν να κάνουν και την οποία οι τέσσερις τους θα αξιολογήσουν σε συνάντηση που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα. Της χθεσινής συζήτησης των τεσσάρων προηγήθηκε συνάντησή τους με ομάδα ατόμων που δηλώνουν υποστηριχτές αυτής της προσπάθειας συνεργασίας. 

Η προοπτική επίσης στήριξης της προσπάθειας από κάποιο από τα κόμματα που δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους για τις προεδρικές εκλογές, δηλαδή τη Δημοκρατική Παράταξη και τους Οικολόγους, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, από τις επαφές που έγιναν με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων διαπιστώθηκε ότι το σενάριο στήριξης ενός υποψήφιου που θα προκύψει από το αποτέλεσμα συνεργασίας των τεσσάρων δεν είναι προς συζήτηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, παρόλο ότι η διαδικασία παίρνει ακόμα παράταση ζωής για μιαν ακόμα συνάντηση των τεσσάρων, το ναυάγιο δύσκολα θα αποφευχθεί και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωσή του. Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να σημειωθεί μία σημαντική εξέλιξη που αυτή τη στιγμή φαντάζει αδύνατη. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι οι τέσσερις θα ακολουθήσουν ξεχωριστή πορεία προς τις προεδρικές εκλογές, είτε επιμένοντας μέχρι τέλους με τη δική τους υποψηφιότητα, είτε δηλώνοντας στήριξη προς κάποιαν άλλη υποψηφιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Έτοιμοι για συνεργασία οι 4 ανεξάρτητοι

Αχ. Δημητριάδης: Προτάσεις για «Τίμιο Κράτος»

Χθες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε τις προτάσεις του για το «Τίμιο Κράτος, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Διαφάνεια», ως βασικό μέρος του προγράμματος διακυβέρνησής του. Όπως ανέφερε, οι αιτίες της διαφθοράς είναι η απουσία διαφάνειας και κανόνων αποτροπής της σύγκρουσης συμφέροντος, η αδυναμία των θεσμών να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε: πραγματικό «Πόθεν Έσχες» με πρότυπο την πρόταση Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη, κανόνες αποτροπής σύγκρουσης συμφέροντος με εφαρμογή των κανόνων GRECO, κώδικα δεοντολογίας που να δεσμεύει και τον ΠτΔ και τους υπουργούς του, παραίτηση υπουργών από κομματικά αξιώματα και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων (εισφορές, διαχείριση δημοσίου χρήματος). Επίσης, πρότεινε διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, άλλος να είναι ο νομικός σύμβουλος και άλλος ο δημόσιος κατήγορος.

Πρότεινε, ακόμη, ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων με μη δεσμευτική διαβούλευση με τη Βουλή και δημόσιες ακροάσεις ενώπιόν της για τους αξιωματούχους που καθορίζει το Σύνταγμα και με επιλογή από κατάλογο που καταρτίζει επιτροπή σοφών -κατά το πρότυπο διορισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς- για αξιωματούχους θεσμών που διέπονται από νόμο και για προέδρους Ημικρατικών Οργανισμών.