Τα ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα συνολικά μεγάλα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού περιοχών που εκτελούνται την τελευταία διετία στην πόλη της Πάφου, αναγνωρίζονται από όλους ως αναγκαία συνθήκη για τον εναρμονισμό της πόλης με τις σύγχρονες ανάγκες και για την αισθητική και λειτουργική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της, πλην όμως όπως είναι ανθρώπινο έχουν κουράσει πολύ.

Με την υπομονή των πάντων να είναι στο κόκκινο, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται το τελευταία διάστημα: Δύο από τα σημαντικότερα εργοτάξια που προκαλούσαν κυκλοφοριακά εμφράγματα έχουν πλέον ολοκληρωθεί και οι «νέες» περιοχές έχουν δοθεί πλέον προς χρήση στους πολίτες. Πρόκειται για την κεντρική λεωφόρο Γρίβα Διγενή, που οδηγεί από την ανατολική είσοδο του Δήμου Πάφου προς το ιστορικό του κέντρο και τη Νεόφυτου Νικολαΐδη, ουσιαστικά τον παράλληλο της Γρίβα Διγενή άξονα που ξεκινά από το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης και καταλήγει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Δύο από τους κομβικότερους οδικούς και εμπορικούς άξονες της πόλης αποκαλύπτονται σήμερα μετά την αποπεράτωση των πολύχρονων εργασιών, δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό τις προτροπές των αρμοδίων για «υπομονή». Νέα αναβαθμισμένη εικόνα, σαφώς αναβαθμισμένη αισθητική, βελτιώσεις λειτουργικών ζητημάτων όπως οι χώροι στάθμευσης, οι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, αλλά και οι βελτιώσεις στον αστικό εξοπλισμό και τις προσόψεις των κτηρίων κατά μήκος τους, δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικότερο πακέτο για τον διερχόμενο προς και από την κεντρική περιοχή της Πάφου.

Ειδικά η Γρίβα Διγενή, που δόθηκε σε όλο το μήκος της στην κυκλοφορία μόλις πρόσφατα, έχει αλλάξει εντελώς και προς το εντυπωσιακότερο. Βοηθούντος και του γεγονότος ότι κατά μήκος της εκτελέστηκαν βελτιωτικά έργα και σε άλλα σημεία αναφοράς της Πάφου, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Οικία Επάρχου, η εν λόγω λεωφόρος είναι σήμερα εντυπωσιακή ως εικόνα για τον χρήστη της.

Δύο μεγάλα εργοτάξια έχουν πια φύγει από την καθημερινότητα των Παφίων, δύο άλλα ακόμη είναι σε πλήρη εξέλιξη με καθημερινές οδυνηρές συνέπειες για τους διακινούμενους σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το μεγάλο εργοτάξιο των λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη προκαλεί και τα σημαντικότερα οδικά προβλήματα στην πόλη, ενώ είναι αυτό με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Τόσο η έκταση της περιοχής που καλύπτουν τα έργα, όσο και οι αναγκαίες τμηματικές προωθήσεις του έργου, έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αποτελούν τον «αδύνατο κρίκο» των προσπαθειών για τη μερική έστω αποσυμφόρηση στο κέντρο της πόλης.

Το βόρειο τμήμα της Ελλάδος, παρά το Δασούδι, έχει πλέον δοθεί στην κυκλοφορία, με το εργοτάξιο να μεταφέρεται στο νότιο άκρο, στη συμβολή με την Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Εξέλιξη που μάλλον επιπρόσθετες δυσκολίες δημιουργεί για την ώρα, εν αναμονή της ολικής αποπεράτωσης των εργασιών.

Ομοίως, σε εξέλιξη είναι τα έργα στο νότιο τμήμα του εμπορικού κέντρου, με τον δρόμο που οδηγεί από την κεντρική πλατεία προς την τουριστική περιοχή, αλλά και όλο το τμήμα προς το παραδοσιακό «παζάρι» να είναι κλειστό για την κίνηση, προκαλώντας κυκλοφοριακά εμφράγματα σε καθημερινή βάση.

Πέραν των κεντρικών αξόνων της Γρίβα Διγενή και της Νεόφυτου Νικολαΐδη, η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί και στην παραλιακή περιοχή Κάτω Πάφου, όπου τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων επιτέλους ολοκληρώθηκαν

Μετά από καθυστερήσεις, ρυθμούς χελώνας, αλλαγές προτιμητέων προσφοροδοτών και οργίλες αντιδράσεις επιχειρηματιών και διακινούμενων, ο Δήμος Πάφου και τα αρμόδια κρατικά τμήματα κινήθηκαν πιεστικά και αποτελεσματικά πλέον προς την πλευρά του εργολάβου, με αποτέλεσμα να αλλάξει η κατάσταση που επικρατούσε και πλέον η διακίνηση και προς και από τον μόλο να ομαλοποιηθεί πλήρως.