Αποτελεί μια από τις ομορφότερες και πλέον παρθένες περιοχές του νησιού. Η ευλογία αυτή για τους κατοίκους της περιοχής, έχει καταστεί ωστόσο και «κατάρα» εξαιτίας της συμπερίληψης της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα στα όρια της, γεγονός που οι ίδιοι θεωρούν ότι την κρατά δέσμια σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης σχεδιασμών επιχειρηματικής φύσης.

Ο λόγος για την περιοχή της Λαόνας στη δυτική άκρη της επαρχίας Πάφου, τα χωριά της οποίας βγαίνουν για πρώτη φορά οργανωμένα στο προσκήνιο ζητώντας να ισχύσουν και για αυτά όλα όσα ισχύουν για την υπόλοιπη Κύπρο, εκφράζοντας φόβους και ανησυχία για το αύριο τους, μετά και τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση των αποφάσεων για τον Ακάμα.

«Αναμέναμε ότι οι επίσημοι φορείς της Δημοκρατίας, θα αναγνώριζαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα των χωριών της Λαόνας είναι καιρός να αναδειχθούν», δηλώνει στον «Φ» ο κοινοτάρχης Ίννιας, Γιάγκος Τσίβικος.«Η τοποθεσία αυτή έχει πάρα πολλά προτερήματα. Είναι πρώτα-πρώτα το πάρκο του Ακάμα, ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να υλοποιηθεί σωστά και άμεσα στα πρότυπα άλλων πάρκων σε προηγμένες χώρες. Η Λαόνα διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό μικροκλίμα, ξηρό και δροσερό το καλοκαίρι. Διαθέτει ακόμη σημαντικούς αμπελώνες και οινοποιεία, μικρή απόσταση από τις παραλίες, που δεν υπερβαίνει τα δέκα λεπτά οδικώς, μικρές αποστάσεις μεταξύ των χωριών, αλλά και από Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς, πολλά και σημαντικά μονοπάτια της φύσης, ποδηλατοδρόμους, υπαίθρια αμφιθέατρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, δροσερό κλίμα, μοναδική εμπειρία παραδοσιακών δραστηριοτήτων σε χωριά και τον χειμώνα, καθώς και τουρισμό εξειδικευμένων ενδιαφερόντων, που ακόμη και σήμερα, υπάρχει ολόχρονα».

Για να έχουμε ποιοτικό τουρισμό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε από πριν και πρέπει να θέσουμε βεβαίως και περιορισμούς, επισημαίνουν οι τοπικοί φορείς που προωθούν την ανάπτυξη και προβολή της Λαόνας. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι πλείστοι εκτός περιοχής, τονίζει ο κ. Τσίβικος, αυτό που ζητούν οι άνθρωποι της Λαόνας δεν είναι μια άκριτη ανάπτυξη τύπου Κάτω Πάφου ή Αγίας Νάπας.

«Οι κανονισμοί είναι προς όφελος μας και ελκύουν τους τουρίστες», παρατηρεί. «Το έχουμε δει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, όπως σε ελληνικά νησιά, στο Positano, το Amalficoast, και την Τοσκάνη της Ιταλίας, στο Saint-Céneri-le-Gérei, στις νορμανδικές ακτές της Γαλλίας και στο Valldemossa της Ισπανίας».

Στην περιοχή της Λαόνας, αναφέρει ο κοινοτάρχης Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, έχουμε κάτι το ξεχωριστό και μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις μακροπρόθεσμα για τις επόμενες γενιές. Στόχος, είναι η ομοιομορφία του οικισμού σε όλη την έκταση των χωριών:

«Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν: Παραδοσιακή πέτρα της περιοχής και ξύλο εξωτερικά για όλα τα σπίτια, παλιά και καινούργια, τίποτα να μην μπορεί να αλλάξει εντός του πυρήνα, εκτός και αν είναι για το γενικό καλό ομοιομορφίας, μέγιστο εμβαδό ιδιωτικού σπιτιού ανεξάρτητα από το μέγεθος του ακινήτου, κατασκευή ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους, τουριστικές αναπτύξεις εκτός πυρήνα στα πρότυπα παλιάς γειτονιάς και άλλα», αναφέρει.

Η περιοχή μας προσφέρει εξειδικευμένες προτάσεις, όπως Παρατηρητήρια πουλιών, αφού ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετά είδη στην περιοχή, έναστρο ουρανό τα βράδια, μονοπάτια της Φύσης για περιπατητές και ποδηλάτες, αναφέρει ο κοινοτάρχης Αρόδων. «Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο καλός τουρίστας θα φέρει και άλλους καλούς τουρίστες». 

Η Λαόνα οριοθετείται στο κομμάτι εκείνο της επαρχίας Πάφου που καλύπτει το δυτικότερο τμήμα της Κύπρου. Το τμήμα αυτό εκτείνεται στα βορειοδυτικά του χωριού Στρουμπί και περιορίζεται μεταξύ της κοιλάδας της Πάφου στα δυτικά και της κοιλάδας της Χρυσοχούς στα ανατολικά. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο του Ακάμα καθώς και τα χωριά Ανδρολίκου, Νέο Χωριό, Δρούσεια, Ίνια, Kρίτου Τέρρα, Φάσλι, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Θελέτρα και Κάθηκας.

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί την κυριότερη απασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Η κτηνοτροφία, αντιθέτως, περιορίζεται κυρίως στην εκτροφή αιγοπροβάτων, ενώ η χοιροτροφία και η αγελαδοτροφία είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 

Στη Λαόνα βλαστάνουν επίσης πάρα πολλά αγριολούλουδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η σπάνια αγριοτουλίπα (Tulipacypria), ενδημικό φυτό της Κύπρου. Άλλα δυο σπάνια ενδημικά είδη απαντώνται στο δάσος του Ακάμα και περιλαμβάνονται στον Πίνακα Ι της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Βιοτόπων, σαν αυστηρά προστατευόμενα είδη: Τα Alyssumakamasicum, που βρίσκεται μόνο πάνω στο πέτρωμα του σερπεντινίτη στον Ακάμα και Phlomiscypria, που βρίσκεται σε απομονωμένες περιοχές του Ακάμα και στο δάσος της Πάφου.

Μεγάλη είναι επίσης η ποικιλία των πουλιών, ενδημικών και εποχιακών επισκεπτών, στην περιοχή της Λαόνας. Εδώ αναπαράγεται ένα σπάνιο είδος γύπα Griffonvulture το οποίο κινδυνεύει να εξαφανιστεί.