Η αύξηση της θερμοκρασίας ανά το παγκόσμιο είναι δεδομένη και, όπως ανέφερε με αγωνία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, «ο πλανήτης έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας».

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ενθαρρύνει την εγκατάσταση ηλιακών/φωτοβολταϊκών και άλλων εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια μείωσης της παγκόσμιας θέρμανσης μέχρι το 2030.

Το δικό μας κράτος, έστω και αργοπορημένα, έχει αναλάβει μια έντονη πρωτοβουλία, τόσο από πλευράς ενημέρωσης, όσο και από γενναιόδωρες επιχορηγήσεις προς επίτευξη του στόχου της μείωσης. Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ενθάρρυνε και τους πολίτες να υιοθετήσουν τα κίνητρα αυτά, που έχουν στόχο μια απόδοση τουλάχιστον 30% επί της ιδιωτικής  επένδυσης.

Οικοδομές, λοιπόν, που υιοθετούν τέτοιες πρακτικές εξοικονόμησης της ενέργειας έχουν μια αυξητική ζήτηση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η ζήτηση ακινήτων έχει αρχίσει να μετακινείται σε πιο ψηλά υψόμετρα, στοχεύοντας σε πιο δροσερό κλίμα.

Έτσι, από τον πρώην δροσερό Μονιάτη υπάρχει έντονη μετακίνηση του ενδιαφέροντος προς τις Πλάτρες, αλλά ακόμη και από αυτό το θέρετρο τώρα υπάρχει ενδιαφέρον για τον Πρόδρομο, με αυξημένη αξία για τα δασώδη μέρη (όσον αφορά κατοικίες, κέντρα αναψυχής), ενώ θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποιες μετακινήσεις γραφείων σε αυτές τις τοποθεσίες. Οι πρώτοι διδάξαντες, οι Βρετανοί, μετακόμιζαν τα κυβερνητικά γραφεία στο Τρόοδος το καλοκαίρι, εξού και μας έμεινε η κατοικία του Κυβερνήτη, που και σήμερα χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι κυβερνητικές κατοικίες Τροόδους προορίζονταν για τους δημόσιους υπαλλήλους της  τότε εποχής.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη φωτοβολταϊκή ενέργεια, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τους επόμενους 1-2 μήνες, υποδηλώνει ότι η κεφαλαιουχική αξία της επένδυσης θα καλυφθεί από την Κυβέρνηση (με πρόσθετη χορηγία γύρω στα €1.000), η οποία θα αποπληρωθεί με την πάροδο ετών (γύρω στα 3 έτη), προσθέτοντας το κόστος αποπληρωμής στους (μειωμένους, λόγω φωτοβολταϊκών) λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα και λόγω μη επαρκούς χρήσης αυτού του είδους της ενέργειας, η Αρχή Ηλεκτρισμού χρεώνεται με €250 εκ. τον χρόνο για αγορά δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ποσό που μεταφέρεται στους καταναλωτές, ενώ, κατά την Κυβέρνηση, το κόστος ηλεκτρισμού μονάδας από +-€350/διμηνία θα μειωθεί στα €30/διμηνία, μετά τη χρήση φωτοβολταϊκού στέγης.

Θα πρέπει να μελετήσουμε αυτήν την πρόταση, καθώς πρόκειται για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σοβαροί παράμετροι αποτελούν η πιθανή συμπερίληψη άλλων οικοδομών, όπως πολυκατοικίες/γραφεία κλπ.