Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η πορεία των επιτοκίων που είναι σε υψηλό επίπεδο και ο πληθωρισμός, ανάλογα και με το πώς θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές και τον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών εντός του 2024. Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθεί η ήπια ύφεση στην Ευρώπη καθώς η γερμανική και η ιταλική οικονομία έχουν ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεταινα είναι με πολύ αργό ρυθμό. Γενικότερα, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εύθραυστο, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα λόγων των υφιστάμενων συνθηκών.

Η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς παρά τις εξωγενείς κυρίως προκλήσεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Ψηφιοποίηση τομέα

Η ψηφιοποίηση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οδήγησε στην μετεξέλιξη της λειτουργίας των αγορών και η χρήση της τεχνολογίας, κυρίως μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών διεθνώς σε πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων. Είναι σημαντικό οι επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και νακατανοούν πλήρωςτο ρίσκο που αναλαμβάνουν προτού προβούν σε επενδύσεις αυτής της μορφής.

Στο παρόν στάδιο, οι Πάροχοι Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων εποπτεύονται μόνο σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους σε θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής ή προστασίας, καθώς τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και τα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο πεδίο προστασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να ρυθμιστούν στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτο – Περιουσιακών Στοιχείων  (Markets in cryptoassets) γνωστού ως MiCA. με την εφαρμογή του προς το τέλος του 2024. Ο MiCA, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονΙούνιο του 2023, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πρόνοιες με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς. Για την εφαρμογή του γίνεται ήδη πολλή προετοιμασία πανευρωπαϊκά από όλες τις εποπτικές Αρχές, περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Κανονισμό σε σχέση με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα γνωστός ως DORA (Digital Operation al Resilience Act). Ο Κανονισμός, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025, θεσπίζει ενιαίες απαιτήσεις σε σχέση με την ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και των πληροφοριών που υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες των χρηματοοικονομικών οντοτήτων. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά τις διαδικασίεςώστε να είναι έτοιμη για τη συλλογή των δεδομένων από τις εποπτευόμενες οντότητες για θέματα κυβερνοασφάλειας. 

Ευρωπαϊκή Αρχή για AML

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η σύσταση ενιαίας Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η ενιαία Αρχή αποτελεί μέρος του νομοθετικού πακέτου της 6ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας. Περαιτέρω στόχοι αποτελούν οι κοινές εποπτικές προσεγγίσεις καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σε εξέλιξη σειρά νέων νομοθετημάτων τα οποία ενισχύουν το εποπτικό πλαίσιο που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες και αρκετά αναμένεται να προχωρήσουν εντός του 2024.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 καθώς και της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών, που στοχεύει στην εμβάθυνση και περαιτέρω ενοποίηση των κεφαλαιαγορών των κρατών – μελών.

Στην Κύπρο ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης και των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, οι οποίοι εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ΕΚΚ δημιούργησε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της, όπου περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για την βιώσιμη χρηματοδότηση καθώς και οι σχετικοί ρυθμιστικοί κανόνες για ενημέρωση και συμμόρφωση των εποπτευόμενων οργανισμών. 

Η ΕΚΚ παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθιστώντας την Κύπρο ένα ασφαλή, υπεύθυνο και ανταγωνιστικό προορισμό παροχής επενδυτικών υπηρεσιών διεθνώς με επίκεντρο την διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών.

Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου