Είναι η άποψη μου πως η Κυβέρνηση, τουλάχιστο στα θέματα ενέργειας, παίζει καθυστέρηση. Αφήνει την μπάλα για πολλή ώρα εκτός αγωνιστικού χώρου. Και όταν είναι εντός γηπέδου, γίνεται προσπάθεια να πηγαινοέρχεται μεταξύ φίλιων δυνάμεων. Να περάσουν οι μήνες. Και ας «φακκούν» οι επόμενοι.

Και είναι βέβαιο πως τα ανοικτά θέματα της ενέργειας θα παραδοθούν ορθάνοικτα στην επόμενη Κυβέρνηση. Και αν η επόμενη Κυβέρνηση θα προέρχεται πάλι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον ΔΗΣΥ και την ευρύτερη δεξιά και ακροδεξιά, καλά να πάθουν και καλά να πάθουμε. Θα είναι, εδώ που τα λέμε, μια δίκαιη τιμωρία για την αδυναμία αυτής της Κυβέρνησης να κλείσει με ωφέλιμο τρόπο τις βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες που παρέλαβε, αλλά και αυτές που δημιούργησε η ίδια.

Είναι απολύτως βέβαιο πως (ούτε) αυτή η Κυβέρνηση θα αξιωθεί να αποσπάσει τη δόξα της εισαγωγής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Η κατασκευή της προβλήτας και άλλης υποδομής στο Βασιλικό είναι πολύ πίσω από τους υπολογισμούς και ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα είναι έτοιμες. Χώρια το μεγάλο μπέρδεμα ως προς τις προσφορές αγοράς φυσικού αερίου, οι οποίες δυνατό να καταλήξουν, υπό τα σημερινά δεδομένα, σε ακόμα ακριβότερο ρεύμα, έστω και αν υπολογίσουμε την αφαίρεση του 25-30% του κόστους αγοράς αερίων του θερμοκηπίου. Για τις σημερινές τιμές αερίου είναι αλήθεια δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση, είναι όμως ένα μεγάλο θέμα ο βαθμός ευθύνης της για τη μη αξιοποίηση προτάσεων που της είχαν γίνει για φθηνό φυσικό αέριο και φθηνότερες υποδομές στο Βασιλικό, από την Energean αλλά και από τη Hoegh.

Ορθάνοικτο θα παραδοθεί στην επόμενη Κυβέρνηση και το κεφάλαιο της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη. Υπό τις καλύτερες συνθήκες, η Chevron θα επιστρέψει με εισηγήσεις Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν η μια κυβέρνηση θα παραδίδει και η άλλη θα παραλαμβάνει.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που δεν θα κλείσει οριστικά επί αυτής της Κυβέρνησης είναι αυτό της λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και ο ρόλος της ΑΗΚ. Όλοι λένε «ναι» στον ανταγωνισμό, ναι στα ΑΠΕ, αλλά με ποιον τρόπο; Θα ανεχθούμε να πωλούν το φθηνό τους ρεύμα (5-6 σεντ την κιλοβατώρα) τα φωτοβολταϊκά στην τιμή του ρεύματος από πετρέλαιο (20-21-22 σεντ); Ό,τι θέλουν ας λένε η ΕΕ και ο σύνδεσμος των Ευρωπαίων ρυθμιστών. Εμείς θα το δεχθούμε; Θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει η νέα Κυβέρνηση. Αν είναι πραγματικά νέα, μπορεί κάτι να αλλάξει. Αν είναι συνέχεια αυτής, θα συνεχίσουμε στο δρόμο ενός μοντέλου που όλο και περισσότεροι στην ΕΕ αποκαλούν παράλογο και ασύμφορο για τους καταναλωτές.