Το νέο σοκ είναι ισχυρότατο. Όχι, δεν αιθεροβατούμε ώστε να θεωρούμε τον κόσμο των πολιτικών ανά την υφήλιο αγγελικά πλασμένο. Κάθε άλλο. Τα βιώματα δεκαετιών έχουν αποκρυσταλλώσει την εικόνα. Είναι, δυστυχώς, εξαιρετικά πολλοί εκείνοι οι οποίοι εισέρχονται στο χώρο της πολιτικής επιδιώκοντας το οικονομικό όφελος. Η διαφθορά τους εντοπίζει και κάποια στιγμή επιχειρεί να τους «αξιοποιήσει». Με αισχρές και άθλιες πρακτικές. Μέσω χρηματισμού, μέσω εκδούλευσης έναντι οικονομικού οφέλους, μέσω προσφοράς χρημάτων με αντάλλαγμα την ικανοποίηση συμφερόντων τους. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουμε πλέον πεισθεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει βόμβα για τον κάθε πολιτικό. Ακόμη και για εκείνους, οι οποίοι λόγω της γενικότερης συμπεριφοράς τους, μπορεί να θεωρούνται υπεράνω υποψίας. Ας μας συγχωρέσουν οι πολιτικοί γιατί τους πετάμε όλους στο τσουβάλι της καχυποψίας μας. Όμως, η πληθώρα των δειγμάτων δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε, με κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον της όποιας… έκπληξης.

 

Στην προκειμένη περίπτωση του Κατάρ-γκέιτ το οποίο συγκλονίζει την Ευρώπη και όχι μόνο, το σοκ οφείλεται σε δύο σημεία. Πρώτον, ότι εμπλέκεται ελληνίδα ευρωβουλευτής. Ως εκ τούτου, η σκοτεινή εικόνα την οποία εξέπεμψε στο παρελθόν η άλλοτε χώρα του φωτός, επιστρέφει. Φυσιολογικά, θα εμπεδώσει στους Ευρωπαίους την αντίληψη ότι η Ελλάδα παραμένει βουτηγμένη στη διαφθορά.

 

Δεύτερον, επειδή καταδεικνύει με πόση ευκολία όσοι κατέχουν πακτωλό χρημάτων, δύνανται να εξαγοράσουν όποιον επιθυμούν για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους. Είναι και τραγική και άκρως επικίνδυνη η διαπίστωση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

Μέσα από όλη αυτή τη μαυρίλα (δεν είναι η μόνη) η οποία απλώνεται πάνω από τη γηραιά ήπειρο, μια ηλιαχτίδα πασχίζει να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Ότι το φως, όσο μαύρο και αν του ρίξουν, παραμένει πανίσχυρο. Βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να ξεπηδά από κάποια χαραμάδα, από κάποια σχισμή, ακόμη και από κάποια τρυπίτσα μικρότερη και από το κεφάλι του πιο μικρού βελονιού.

 

Η μικρή αισιοδοξία προέρχεται από τον όλο χειρισμό του τεραστίου, όπως διαφαίνεται, σκανδάλου διαφθοράς εκ μέρους των Αρχών του Βελγίου αλλά κατ’ επέκταση και των Αρχών της ΕΕ, με προέκταση και στην ελληνική επικράτεια.

 

Οι Αρχές του Βελγίου δεν επιμέτρησαν το στάτους των εμπλεκομένων. Δεν ήλεγξαν το αξίωμά τους. Δεν κοντοστάθηκαν σε σκοπιμότητες. Δεν επιμέτρησαν κανένα συμφέρον. Ούτε καν ότι μαζί με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών εμπλεκόταν και ένα ζάμπλουτο κράτος (Κατάρ). Δεν πήγαν να ρωτήσουν την Κομισιόν αν και πώς να χειριστούν την Καϊλή και τους λοιπούς. Δεν ανέμεναν να τους ανάψει κανένας Πρόεδρος το πράσινο φως. Ακολούθησαν μόνο, ό,τι επιτάσσει το καθήκον κάθε υπηρετούντος το νόμο όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την διαφθορά. Ετοίμασαν ένα καλοστημένο σχέδιο και ενήργησαν αστραπιαία.

 

Εξίσου αποφασιστικές και αστραπιαίες και οι εξελίξεις που ακολούθησαν. Η Καϊλή συνελήφθη αμέσως και οδηγήθηκε σε κρατητήριο. Η ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου ενεργοποίησε τις διαδικασίες για καθαίρεση της από το αξίωμα του αντιπροέδρου του σώματος. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την διαγραφή της. Στην Ελλάδα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα των βελγικών Αρχών και διέταξε άμεσα δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πολιτικού και μελών της οικογένειάς της, καθώς επίσης και πάγωμα των τραπεζικών της λογαριασμών. Το κόμμα της (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) την διέγραψε πάραυτα, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή.

 

Όποιος σε αυτό τον τόπο έχει καθήκον να κυνηγά υποθέσεις διαφθοράς, από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς μέχρι και τον τελευταίο αστυνομικό, οφείλει να παραδειγματιστεί από το περιβόητο Κατάρ-γκέιτ. Ας μετατρέψουν τους βελγικούς χειρισμούς σε εγχειρίδιο και να το ακολουθούν πιστά σε κάθε υπόθεση. Όποιον και αφορά. Από τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί το τέρας της διαφθοράς. Όχι με θεωρητικολογίες.

 

Προτού βρεθεί κάποιος να προτάξει πάλι το περιβόητο ότι ουδείς μπορεί να καταδικάζεται προτού η Δικαιοσύνη αποφανθεί, προλαβαίνουμε να υποδείξουμε ότι οι Βρυξέλλες δεν καταδίκασαν την Καϊλή. Έπραξαν ό,τι απαιτείται ώστε η Δικαιοσύνη να μπορεί να έχει πλήρη και καθαρή εικόνα ώστε να αποφανθεί πραγματικά ΔΙΚΑΙΑ!