Ο Παύλος Ατταλίδης γράφει την άποψή του για τη σωστή τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Κύπρο με τις αερογραμμές. 
 
Λόγω της πανδημίας και των επικείμενων οικονομικών επιπτώσεων στην τουριστική βιομηχανία, τελευταία έχουν ακουστεί φωνές για νέο μοντέλο κρατικού αερομεταφορέα για την υποστήριξη των αερομεταφορών στην Κύπρο και την αποφυγή μονοπωλιακών εκμεταλλεύσεων από ορισμένες εταιρείες.
Μέγα Λάθος!
Οι εμπειρίες από την κατάληξη των κρατικών εταιρειών στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι αρκετές και δεν χρειάζεται να παρελθοντολογήσουμε για τα αίτια. Εστιάζονται σε ένα απλό τετράστιχο, κρατικές/κομματικές παρεμβάσεις, συνδικαλισμός, αναξιοκρατία και έλλειψη εμπειριών στις αερομεταφορές.
Με το κλείσιμο και των Κυπριακών Αερογραμμών, αρχές του 2015, φάνηκε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ίσως να προσπαθούσε να διερευνήσει κάποιες συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Αντ’ αυτού επέλεξε την «παραδοσιακή» και την «μη μεταρρυθμιστική κυβερνητική νοοτροπία» να υποστηρίξη, δήθεν νέες καθαρά κυπριακών συμφερόντων αερογραμμές, με υποσχέσεις ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα λειτουργούσαν με 5 και 10 αεροπλάνα και θα πετούσαν σε προορισμούς από Κίνα μέχρι Αμερική (βλέπε Cobalt, TUS Air, Cyprus Airways)! Επιπλέον η όλη τουριστική βιομηχανία ήθελε να συνεχίσει, τις εκ του ασφαλούς και παραδοσιακού τρόπου συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες τύπου charter, αντί να μελετήσει τις ραγδαίες εξελίξεις των αερομεταφορών εντός της Ευρώπης εκείνα τα χρόνια, ιδίως τι γινόταν σε χώρες με παρόμοιες εποχιακές τουριστικές βιομηχανίες όπως στην Κύπρο.
Μέγα λάθος!
Η πρόσφατη συνεργασία τής HERMES με την WIZZ AIR είναι πιστεύω η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος, βάσει των σημερινών δεδομένων με τον τρόπο που εξελίσσεται η αεροπορική βιομηχανία στην Ευρώπη. Πρέπει η Κυβέρνηση και η HERMES να δείξουν όση ευελιξία χρειάζεται για να προσαρμοστούν στους εμπορικούς τρόπους λειτουργίας που δουλεύουν αυτές οι αεροπορικές εταιρείες. Ένας σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία αυτών των εταιρειών είναι να διατηρούν τέτοια πλεονεκτήματα από τους τοπικούς παράγοντες, για να μπορούν να εξυπηρετούν τη χώρα σε ετήσια βάση και όχι μόνο εποχιακά. Με τα σημερινά δεδομένα, τέσσερις αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν εγγύηση για ασφαλή, μακροχρόνια εξυπηρέτηση και σταθερότητα στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Κύπρου και είναι, η AEGEAN, η WIZZ AIR, η EASYJET και η RYANAIR.
Για την ιστορία, ο υποφαινόμενος, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας ως πιλότος στις Κυπριακές Αερογραμμές και Γιουροσύπρια, από το 2008 εργάζομαι στην RYANAIR. Στα 12 χρόνια υπηρεσίας μου, έχω δει την RYANAIR να αυξάνει τον στόλο της από 150 αεροπλάνα σε σχεδόν 500 σήμερα (ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι για 600). Έχω δε άμεση εμπειρία με αυτές τις εταιρείες χαμηλού κόστους παρακολουθώντας τες να αναπτύσσονται σε χώρες όπως τη Μάλτα, τις Καναρίους Νήσους, το Μαρόκο και την Ελλάδα από το μηδέν, μέχρι σχεδόν τον πλήρη εκτοπισμό των εταιρειών charter, που δυστυχώς για τους ιδίους, δεν προσφέρουν πλέον το προϊόν που ζητά ο σημερινός ταξιδιώτης.