Η συζήτηση για το ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με τη κυβέρνηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί. Και για να ολοκληρωθεί, πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες που να κάνουν σαφή, σε όλους, την απάντηση στην ερώτηση, πού “στέκει” ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Στη δική μου αντίληψη, η συγκρότηση  από την παράταξή μας, της σκιώδους κυβέρνησης είναι αναγκαιότητα. Και μάλιστα να δημιουργηθεί και όσο πιο σύντομα γίνεται. Ήταν άλλωστε και θέση που τόσο η πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου, όσο και εγώ προσωπικά, διατυπώσαμε στη σύντομη προεκλογική για την προεδρία του κόμματός μας. Η δημιουργία της σκιώδους κυβέρνησης θα έχει πολλαπλά οφέλη. 

>Κυρίαρχο, αυτό του ξεκαθαρίσματος της θέσης του ΔΗΣΥ. Σκιώδη κυβέρνηση, δημιουργούν τα κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, θα πάψει να αιωρείται το ερώτημα ή εν πάση περιπτώσει θα βοηθήσει προς τούτο αν είμαστε ή όχι στην αντιπολίτευση. 

>Ένα δεύτερο μεγάλο όφελος είναι πως θα γίνεται συντεταγμένα η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και θα είναι πιο εύκολο να παραχθεί πολιτική και να υπάρχει και η κριτική εκεί και όπου πρέπει.

>Τρίτο όφελος είναι η αξιοποίηση των στελεχών της παράταξής μας που σήμερα, εκ των πραγμάτων, είναι εκτός της πρώτης γραμμής. Πολιτικούς που μέχρι χθες ήταν σε θέσεις αιχμής, είτε ως υπουργοί, ως υφυπουργοί, ή σε άλλα καίρια πόστα και σήμερα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. 

Τα κόμματα μεγαλώνουν όταν είναι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα αυτό πρέπει να κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμό, που είναι στην αντιπολίτευση. Εννοείται πως είναι υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση. Κυρίως όμως πρέπει να είναι προγραμματική αντιπολίτευση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε, όλα αυτά τα χρόνια, το “πρόγραμμα διακυβέρνησης” του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να είμαστε έτοιμοι.  Μιλώ πάντα σε θέματα πολιτικής. Θεωρώ αυτονόητο πως χρειάζονται να γίνουν πολλά σε επίπεδο οργάνωσης, σε επίπεδο δομών για να φτιάξουμε ξανά τα προαπαιτούμενα σωστά για να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές σε ένα χρόνο και τις μεθεπόμενες σε τρία χρόνια. Οι προτάσεις που κατέθεσα για αυτά τα θέματα είναι στη διάθεση της πρόεδρου μας, και είμαι σίγουρος πως, με όσες συμφωνεί θα αξιοποιηθούν. 

Σε επίπεδο πολιτικών θέσεων λοιπόν, πιστεύω ακράδαντα πως η δημιουργία της σκιώδους κυβέρνησης με επικεφαλής καταξιωμένα στελέχη της παράταξης μας, θα βοηθήσει στους μεγάλους στόχους. Εκ των πραγμάτων θα ενισχύσει και την κοινοβουλευτική ομάδα και την παρουσία του κόμματος εντός κοινοβουλίου. Θα είναι και υποβοηθητικό στην καθημερινή μας παρουσία σε επίπεδο ανακοινώσεων που ως κόμμα εκδίδουμε ή θα πρέπει να εκδίδουμε. Θα ήταν άδικο, να κρίνουμε αυστηρά τις πρώτες τρεις βδομάδες της νέας προέδρου. Μπορεί προσωπικά να περίμενα να ασκούσαμε κριτική σε κάποιες θέσεις της κυβέρνησης ή υπουργών, όπως για παράδειγμα τη θέση του Υπουργού Οικονομικών για τα επιτόκια, ή του Εργασίας για την ΑΤΑ, αλλά είναι απαραίτητο να δώσουμε όλοι τον απαραίτητο χρόνο για να βρει η παράταξη τα “πατήματα” της στη νέα εποχή. 

Ένα άλλο αξίωμα είναι πως τα κόμματα “δημιουργούνται ξανά”  όταν είναι στην αντιπολίτευση. Κανείς δε λέει πως θα απεμπολήσουμε είτε τη σοβαρότητα είτε την υπευθυνότητά μας. Χρειάζεται όμως να είμαστε εξίσου κριτικοί ή και επικριτικοί, αυστηροί και σκληροί όταν βλέπουμε αστοχίες, λάθη, κακές εκτιμήσεις, μη τήρηση του προεκλογικού προγράμματος, έλλειψη διαφάνειας, φαινόμενα διαφθοράς από μέρους των κυβερνώντων. Οι σκιώδεις υπουργοί του Δημοκρατικού Συναγερμού θα έχουν ακριβώς αυτό τον ρόλο. Θα εδραιωθεί ο ρόλος του κόμματος στην αντιπολίτευση, θα είμαστε δημιουργικοί και ενισχυτικοί μέσα από την κριτική που θα κάνουμε. Και βεβαίως, δεν θα είμαστε φειδωλοί στο να δώσουμε τα εύσημα στους κυβερνώντες για τις σωστές πολιτικές και τις σωστές αποφάσεις. 

*Βουλευτής Λευκωσίας Δημοκρατικού Συναγερμού – 

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών