Στην ένατη καλύτερη θέση από τις 27 χώρες κράτη μέλη της ΕΕ ανέβηκε η Κύπρος το 2022 σε ό,τι αφορά τους οδικούς θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού, από την 17η θέση που κατέλαβε το 2021, μετά τη μείωση στους οδικούς θανάτους, από τους 45 στους 37.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος, κατέγραψε μείωση 18% στους οδικούς θανάτους κατά το 2022, που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Σημειώνεται πως μεταξύ 2021 και 2022 καταγράφηκε αύξηση στους οδικούς θανάτους σε 19 από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιστεύεται πως η αύξηση που καταγράφηκε στην ΕΕ, οφείλεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί το 2020 και το 2021 για περιορισμό της πανδημίας Covid-19.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), στα πλαίσια του προγράμματος Road Safety PIN (Performance Index), 17η ετήσια έκθεση ( εκπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα είναι ο κ. Γιώργος Μορφάκης) που κυρίως παρουσιάζει τα γενικά δεδομένα οδικής ασφάλειας κατά το τέλος του 2022 στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ελβετία, στο Ισραήλ, στη Νορβηγία, στη Σερβία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 αλλοδαποί νεκροί στην άσφαλτο το 2022

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022, 20.678 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2021. Όμως, παρά την απογοητευτική αύξηση στους οδικούς θανάτους το 2022, αν οι αριθμοί κατά την τελευταία δεκαετία παρέμεναν στο επίπεδο του 2012, θα καταγράφονταν αυτά τα δέκα χρόνια 39.553 περισσότεροι οδικοί θάνατοι. Το ETSC υπολογίζει το οικονομικό όφελος για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από αυτή τη μείωση στα €104 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, η μείωση των σοβαρών οδικών τραυματισμών στην ΕΕ τη δεκαετία 2012-2022 ήταν πολύ φτωχή. Κατά την περίοδο 2012-2022 καταγράφηκε μείωση μόνο 14%, ενώ η αντίστοιχη μείωση στους θανάτους ήταν 22%. Επισημαίνεται όμως, ότι η Κύπρος έχει καταγράψει σημαντική επιτυχία στη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από το 2012 μέχρι το 2022, με ποσοστό 54,1%, που ήταν το 3ο ψηλότερο στην ΕΕ, μετά από αυτά της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Η έκθεση, παραθέτει τις ακόλουθες εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταφορών προς τα κράτη μέλη της ΕΕ:
Υιοθέτηση και εφαρμογή της προσέγγισης του «Ασφαλούς Συστήματος» για την Οδική Ασφάλεια.
Καθορισμός ασφαλών ορίων ταχύτητας, σύμφωνα με την προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος, για τις διάφορες κατηγορίες δρόμων, όπως τα 30 χιλ/ώρα για αστικούς δρόμους, 70 χιλ/ώρα για επαρχιακούς δρόμους χωρίς διαχωριστική νησίδα και ανώτατη ταχύτητα 120 χιλ/ώρα ή μικρότερη σε αυτοκινητόδρομους.
Αναζήτηση συνεργειών μεταξύ των στόχων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της ταχύτητας, και των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας και το κλίμα.
Διάθεση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, που να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Χρήση των στοιχείων που συλλέγονται, για το σχεδιασμό και επικαιροποίηση των σχετικών πολιτικών. Επιλογή των μέτρων με βάση αξιόπιστες μελέτες αξιολόγησης, που να περιλαμβάνουν αξιολόγηση κόστους-οφέλους, όπου αυτό αρμόζει. Συμπερίληψη των σοβαρών τραυματισμών στις αναλύσεις της αποτελεσματικότητας των μέτρων.