Ο «Φ» αποκαλύπτει το πλάνο αστυνόμευσης για την προχθεσινή εκδήλωση κατοίκων της Χλώρακας, η οποία εξελίχθηκε –τουλάχιστον- επεισοδιακά, με καταστροφή περιουσιών, ξυλοδαρμούς και σύλληψη ατόμων.

Όπως προκύπτει και σύμφωνα με αδιάψευστα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το αρχικό σχέδιο που εκπονήθηκε και για το οποίο ελέγχεται η Αστυνομία Κύπρου, κάνει λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία στην οδό Ελευθερίας» από κατοίκους της κοινότητας με θέμα το μεταναστευτικό.

Σ’ αυτό υπάρχει πρόνοια για αστυνόμευση της εκδήλωσης από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Πάφου με 15 στελέχη και επιπλέον αριθμό μελών που υπηρετούν στην Μονάδα Μηχανοκίνητης Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ).

Το πλάνο της αστυνομικής επιχείρησης αποτελείται συνολικά από 16 σημεία.

Παραθέτουμε τα κυριότερα εξ αυτών που σχετίζονται με τον τρόπο τον οποίο προσεγγίστηκε η όλη εκδήλωση

Ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, που εξέδωσε την διαταγή της επιχείρησης ενημέρωσε γραπτώς σχετικά όλους τους υπεύθυνους τμημάτων της αστυνομικής Δύναμης από το Σάββατο, σε σχέση με την «ειρηνική εκδήλωση», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, σε κεντρική λεωφόρο της κοινότητας.

Ο στόχος της Αστυνομίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι η λήψη μέτρων που αποσκοπούν σε ρύθμιση τροχαίας, αλλά και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Ενημερώνονται οι αποδέκτες του μηνύματος για τον επικεφαλής αξιωματικό της Αστυνομίας στην επιχείρηση και το γεγονός ότι θα συνεργαζόταν με τον αξιωματικό υπηρεσίας της επαρχίας.

Δίδονταν οδηγίες προκειμένου αριθμός μελών της ΑΔΕ Πάφου, φέροντας επιχειρησιακή στολή και σχετικό ατομικό εξοπλισμό, να παρουσιαστούν δύο ώρες πριν από την έναρξη της διαδήλωσης.

Να λάβει μέτρα ο υπεύθυνος Τροχαίας, προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Ανατέθηκε σε μέλος της Αστυνομίας να μεριμνήσει για τον εξοπλισμό των μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου που θα φέρουν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό. Γίνεται ξεκάθαρα λόγος για αριθμό κρανών, ροπάλων και ασπίδων, που αντιστοιχούν σε 12 αστυνομικούς. Στην δε λίστα που συνοδεύει τη διαταγή καταγράφονται ακόμη τρία μέλη του αστυνομικού σώματος (15 συνολικά), τα οποία είχαν άλλης φύσεως καθήκοντα.

Γίνεται σαφής σύσταση προκειμένου κατά την αστυνόμευση να τύχουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δίδεται οδηγία προκειμένου τα μέλη της ΜΜΑΔ να βρίσκονται στο σημείο της διαμαρτυρίας στις 17:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Ανατίθενται καθήκοντα γενικής εποπτείας σε ανώτερο αξιωματικό της ΑΔΕ Πάφου, ο οποίος κλήθηκε να έχει φυσική παρουσία στο χώρο της διαμαρτυρίας.

Υπό συζήτηση ο αριθμός

Ο ακριβής αριθμός των στελεχών της Αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο για σκοπούς αστυνόμευσης, είναι υπό συζήτηση. Κι αυτό αν αναλογιστούμε στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σχετικές πληροφορίες, αλλά και επίσημες θέσεις που μας εκφράστηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη διαταγή επιχείρησης, το περιεχόμενο της οποίας είναι στη διάθεση του «Φ» και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, για το ειδικό αυτό καθήκον επιστρατεύτηκαν 15 στελέχη της ΑΔΕ Πάφου, με τα 12 εξ αυτών να φέρουν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό.
Από εκεί και πέρα στην σχετική διαταγή δεν ξεκαθαρίζεται ο αριθμός των μελών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Πληροφορίες, την ίδια στιγμή, κάνουν λόγο για δύναμη αντίστοιχη με δύο περίπολα της ΜΜΑΔ, δηλαδή οκτώ στελέχη.

Ωστόσο, από πλευράς Αστυνομίας Κύπρου, εκφράζονται διαφορετικές θέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, χθες έκανε επανειλημμένα λόγο για συνολικά 70 αστυνομικούς που εκτελούσαν καθήκοντα για τις ανάγκες της διαμαρτυρίας. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Ανδρέου και του έθεσε τους αριθμούς που είχαμε υπόψιν μας (15 από ΑΔΕ +8 από ΜΜΑΔ). Επέμεινε στον αριθμό των 70 αστυνομικών και ανέφερε ότι υπήρχαν 22 μέλη της ΑΔΕ Πάφου, 22 μέλη της ΜΜΑΔ και άλλα 26 στελέχη που ασκούσαν άλλα σχετιζόμενα καθήκοντα, όπως οι σχετικές τροχαίες διευθετήσεις

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον κοινοτάρχη Χλώρακας, Νικόλα Λιασίδη, προκειμένου να λάβει τις θέσεις του για το θέμα της αστυνόμευσης. «Ήμασταν σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία» ήταν το αρχικό του σχόλιο. Εξήγησε πως όταν η κατάσταση φάνηκε να εκτραχύνεται, «η Αστυνομία, για να είμαστε δίκαιοι, έφερε ενισχύσεις και αποσόβησε και επεισόδια μεταξύ Σύρων και γηγενών». Ο κ. Λιασίδης, πρόσθεσε ότι «υπήρχαν 25 μέλη της ΜΜΑΔ, τρεις αστυνομικές κλούβες και μια ομάδα αστυνομικών της ΑΔΕ Πάφου. Όταν άρχισαν τα επεισόδια, ήρθαν και δύο αντιοχλαγωγικές ομάδες που προηγουμένως είχαν καθήκοντα στη Λεμεσό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε χθεσινές δηλώσεις του στο Προεδρικό ανέφερε «πως θα αξιολογηθεί ο σχεδιασμός της χθεσινής (σημ. προχθεσινής) ημέρας όπως γίνεται πάντοτε». Έσπευσε να προσθέσει, ωστόσο, ότι «σε μια τέτοια εκδήλωση με τη μαζική προσέλευση που υπήρξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ή μετά κατά τη διάρκεια της αντίδρασης είναι συγκεκριμένες οι δυνατότητες που μπορεί να έχει μια αστυνομική δύναμη στην πόλη, για αυτό και υπήρχε η ανάγκη ενίσχυσης».

Στο αρχικό του σχόλιο και καλούμενος να σχολιάσει επικρίσεις για ελλιπή αστυνόμευση, είπε ότι «χθες το απόγευμα μετέβη ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η αστυνόμευση της περιοχής ενισχύθηκε με ειδικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του ο οποιοσδήποτε».

Καταδίκη κι αναφορές για ακροδεξιά στοιχεία

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΑΚΕΛ με επίσημες τοποθετήσεις καταδίκασαν τα επεισόδια, χωρίς να λείψουν οι αναφορές περί ακροδεξιών στοιχείων που βρέθηκαν να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Από πλευράς ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, εκφράστηκε ανησυχία «για την παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων στην ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής». Εξάλλου, η Ελένη Μαύρου, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, σημείωσε:

«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χλώρακα και τη γύρω περιοχή. Οι εικόνες ακροδεξιών ομάδων που οργανωμένα επιτίθονταν σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους παραπέμπουν σε πογκρόμ και θυμίζουν σκοτεινές εποχές της Ιστορίας. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Χλώρακα ειναι το γλαφυρό αποτύπωμα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Είναι γνωστό ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να διαμορφώσει πολιτικές για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, περιοριζόταν σε αποσπασματικές και αναποτελεσματικές κινήσεις που επένδυαν στο φόβο και τη ρατσιστική υστερία και εκτρέφουν τον φανατισμό και την ακροδεξιά. Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα με το οποίο είναι αντιμέτωπες όλες οι σύγχρονες κοινωνίες.
Η παρούσα διακυβέρνηση οφείλει ν’ αναλάβει τη σοβαρότατη ευθύνη που απορρέει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δράσει αμέσως, καταδικάζοντας τα επεισόδια, εντοπίζοντας τους δράστες αλλά, το κυριότερο, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό».

Ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος στη Χλώρακα, με τη δέουσα σοβαρότητα εκ μέρους της πολιτείας και τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την αποκατάσταση της τάξης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».