Ανατροπή δεδομένων στην δίκη που αφορά την απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου, πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Το έγκλημα σημειώθηκε στις 26/11/2018 στο κέντρο της Λευκωσίας, ενώ κατηγορούμενος στην παρούσα υπόθεση είναι ο 44χρονος Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως Σήφης.

Στη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο 30χρονος Α. Χ., ανέφερε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως. Πρόκειται για ουσιώδους σημασίας εξέλιξη, καθώς στη βάση της μαρτυρίας του ίδιου προσώπου είχαν καταδικαστεί για το ίδιο έγκλημα με 17ετή κάθειρξη οι Άνταμ Αμπουραμαντάν και Ντίντι Ρούντολφ. Αμφότεροι φέρονταν να είχαν ως συνεργό τονκατά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Ο τελευταίος αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για την απόπειρα φόνου κατά του Ν. Ροδοθέου και αλλά 10 αδικήματα που αφορούν υπόθεση ναρκωτικών. Κατά τη χθεσινή δικάσιμο ο Α.Χ. ανέφερε ενώπιον του τριμελούς δικαστικού σώματος: «Έχω να δηλώσω ότι έχω στείλει επιστολή (σ.σ. εννοούσε προς τη Νομική Υπηρεσία) και δεν προτίθεμαι να καταθέσω για την υπόθεση. Όταν ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Βασίλης Μπίσας, τον κάλεσε να μιλήσει για τους λόγους γι΄ αυτή του την απόφαση, απάντησε ως ακολούθως: «Έχει φθαρεί η μνήμη μου και δεν θυμάμαι τα γεγονότα».

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Μπίσας ζήτησε χρόνο μέχρι την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Πάντως, το ενδεχόμενο καταδίκης του Ιωσήφ πλέον δεν φαντάζει τόσο πιθανό.

Οι συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Πολυχρόνης που εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο μαζί με τον Βίκτωρα Ακάμα, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν εξελίξεις, εξηγώντας ότι ήδη ο πελάτης του εξέτισε την ποινή του για άλλη υπόθεση που είχε καταδικασθεί.

Εδώ να σημειωθεί ότι όταν στις 4/9/2021 το Κακουργιοδικείο έκρινε ως ένοχους τους Ρούντολφ και Αμπουραμαντάν για την ίδια εγκληματική πράξη, δηλαδή την απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου, η μαρτυρία του τότε 28χρονου Α.Χ. είχε χαρακτηριστεί ως κλειδί για την καταδίκη των προαναφερθέντων και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο μάρτυρας κατηγορίας, στις 06/03/2019 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, για συνέργεια μετά τη διάπραξη της απόπειρας φόνου. Σημειώνεται πως τότε κατηγορείτο ότι παρείχε βοήθεια σε δύο πρόσωπα με σκοπό να τους παράσχει τη δυνατότητα να διαφύγουν της τιμωρίας. Είχε καταδικαστεί κατόπιν δικής του παραδοχής.

Όπως είχε αναφέρει τότε, του έκανε υποδείξεις για συνέργεια τρίτο πρόσωπο. Η απόπειρα φόνου σε βάρος του Νίκου Ροδοθέου (αδερφός του Άντρου που είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο του 2017) είχε διαπραχθεί στις 26 Νοεμβρίου του 2018, γύρω στις 23:10 το βράδυ στην περιοχή του ξενοδοχείου Hilton. Δύο άτομα που επέβαιναν μοτοσικλέτας, πυροβόλησαν πέντε φορές στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του 60χρονου Κύπριου επιχειρηματία.

Μετά από μαρτυρία που προέκυψε, το ΤΑΕ Λευκωσίας είχε προχωρήσει στη σύλληψη τριών προσώπων, ενώ η Αστυνομία είχε γνωστοποιήσει τότε πως για την υπόθεση καταζητούσε ακόμη δυο άτομα. Ο λόγος για τους Ντίντι Ρούντολφ και Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως «Σήφη». Και οι δυο είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα, με τον πρώτο να παραδίδεται στις κυπριακές Αρχές τον Ιούλιο του 2019 και τον δεύτερο, τον Μάρτιο του 2021.

Όταν ο Ιωσήφ κατηγορήθηκε για την παρούσα υπόθεση ο δικηγόρος του είχε θέσει διάφορα ζητήματα προδικαστικά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η έναρξη της δίκης.